Šta je novo?

XIGMATEK UTGARD

OWERKLOKER

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.06.2009
Poena
199
Pozdrav.
Juce sam pazario kuciste iz naslova ali vec imam problema.
Naime,dugme za kontolu fanova se nenormalno greje kada su fanovi smanjeni(to se ne desava ako su pojacani na max).Interesantno je da se samo gornje greje(fan control A) dok je donje hladno.Evo slike:
http://img25.imageshack.us/i/dsc04327cs.jpg/
Ima li neko ideju sta bi moglo da bude problem?
A imam i problema sa povezivanjem prednjeg panela.Ne znam gde da ubodem ove kablove:
http://img541.imageshack.us/gal.php?g=dsc04325.jpg
Tu su takodje i 2 crna sata kabla(e-sata na prednjem panelu).
Evo i slike kucista iznutra,pa ako neko ima ideju kako bih bolje mogao da slozim kablove:
http://img541.imageshack.us/gal.php?g=dsc04325.jpg

I za kraj da kazem da su dugmad za kontrolu fanova ocajno odradjena(ima lufta,klackaju se,plastika okolo je ocajna),kuciste mi je stiglo izgrebano,postarinu su mi prvo uracunali ovi iz BH 2%,pa onda na ceo iznos jos 2% postar pa onda navodno za neku banku jos 1% na sve to tako da to na kraju nije 2% kao sto mi je receno...
Sve u svemu nisam bas zadovoljan kucistem jer je plastika loseg kvaliteta a i temp(u leru,nisam stigao jos da probam full load) su tu negde kao u mom starom kucistu sa 5 ventova i nabacanim kablovima.One zakacke za montiranje hardova,citaca,grafickih i ostalih kartica su blago receno ocajne jer drze ocajno.Hard disk je veoma tesko zasrafiti ako se kavez ne izvadi potpuno iz kucista,sto je nemoguce jer udara u plocu.Nisam bas zadovoljan za sada,ali se nadam da ce se utisak popraviti..

Prednje E-sata kablove kacis na sata konektore na ploci, znaci za svaki E-sata gubis mesto za jedan interni hard, a front audio kabl kacis na front audio na ploci sto je i logicno. Ne kacis i HD audio i AC97 vec samo jedan, ploca podrzava hd audio pa bi bilo pametno koristiti taj, samo proveri u biosu da li je selektovan hd audio ili ac 97. Kod Gigabyte ploca front audio je kod audio konektora nasred ploce.

Poslednja izmena:
Prednje E-sata kablove kacis na sata konektore na ploci, znaci za svaki E-sata gubis mesto za jedan interni hard, a front audio kabl kacis na front audio na ploci sto je i logicno. Ne kacis i HD audio i AC97 vec samo jedan, ploca podrzava hd audio pa bi bilo pametno koristiti taj, samo proveri u biosu da li je selektovan hd audio ili ac 97. Kod Gigabyte ploca front audio je kod audio konektora nasred ploce.

Za te e-sata sam i mislio da je tako,ali rekoh bolje da pitam.Ipak necu ni da ih kacim jer mi nisu potrebni,samo pravim guzvu za dzabe.
A mozes li mi pomoci za pregrejavanje dugmeta za kontolu fanova?
I neki savet za bolje sakrivanje kablova:
http://img413.imageshack.us/i/dsc04330a.jpg/

Xigmatek kucista su relativno jeftina, ko je ocekivao kvalitetne materijale i izradu, mislim da se zayeb'o. :p Mislim vredi te pare...

Xigmatek kucista su relativno jeftina, ko je ocekivao kvalitetne materijale i izradu, mislim da se zayeb'o. :p Mislim vredi te pare...

Pa znas kako 8500 i nije bas jeftino.:S:
Nego,ima li jos neko ovo kuciste pa da vidimo da li se i njemu greje?

Imas celu temu o skrivanju kablova

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=124405&page=124

siguran sam da ces se i sam snaci kad malo pogledas i pokupis fore od ostalih, ali osnovni princip je da sve kabloveo sakrijes izmedju motherboard tray-a i zadnje stranice i uvezes ih nekim vezicama, da lakse zatvoris stranicu, a u kucistu ostavis samo onoliko kabla koliko ti treba da dohvatis konektor.
Sto se tice fan kontrolera to je verovatno nekakav potenciometar i normalno je da se vise greje kad smanjis brzinu jer tada on smanjuje napon za ventilatore i taj visak se mora pretvoriti u toplotu. Ipak cudno mi je da se jedan greje, a drugi ne, kontrolisi sta se desava, kod takvog kucista garancija stvarno ima smisla.

... recimo lian li :)

Zasto li mi palo na pamet da ce se ilke javiti sa preporukom za Lian Li?:p

Imas celu temu o skrivanju kablova

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=124405&page=124

siguran sam da ces se i sam snaci kad malo pogledas i pokupis fore od ostalih, ali osnovni princip je da sve kabloveo sakrijes izmedju motherboard tray-a i zadnje stranice i uvezes ih nekim vezicama, da lakse zatvoris stranicu, a u kucistu ostavis samo onoliko kabla koliko ti treba da dohvatis konektor.
Sto se tice fan kontrolera to je verovatno nekakav potenciometar i normalno je da se vise greje kad smanjis brzinu jer tada on smanjuje napon za ventilatore i taj visak se mora pretvoriti u toplotu. Ipak cudno mi je da se jedan greje, a drugi ne, kontrolisi sta se desava, kod takvog kucista garancija stvarno ima smisla.
Hvala za link,prostudiracu sve to.:D
Ufff,za garanciju mi je bas cimanje posto sam ja iz KS-a a kuciste sam narucio postom.
Uff, nisam znao da je 8500.:S: Za te pare ima solidan izbor...
Jeste da se dobija fan controler ali...
Znas kako,posle *ebanja nema kajanja.:d

ja sam pravio takav fan controller pre par godina sebi - najskuplji deo je bio dugme za okretanje, tako da ako je kuciste krs za te pare, onda ga ne opravdava prisustvo fan kontrolera...
do grejanja mora doci zbog veceg otpora, ali bi na dobro uradjenom fan kontroleru trebalo i da je reseno dobro, pa da ta toplota negde ode, a ne da se oseti gde mu nije mesto...

sto se tice kajanja, pa reklama winwin radnji je da sve moze da se vrati... bh ipak spada u winwin radnje, pa bi morali da prime kuciste nazad.

sto se utiska tice, ne mogu da zamislim kako ti se tokom vremena moze popraviti utisak o kucistu? pa tu je najvaznije prvih sat vremena dok se patis sa ubacivanjem ploce, kablova, diskova i ostalo... kasnije kad stoji negde zatvoreno nemas sta da mu radis sem da ga gledas (i slusas ako nije dobro izolovano) i ponekad ocistis prasinu...

ja sam pravio takav fan controller pre par godina sebi - najskuplji deo je bio dugme za okretanje, tako da ako je kuciste krs za te pare, onda ga ne opravdava prisustvo fan kontrolera...
do grejanja mora doci zbog veceg otpora, ali bi na dobro uradjenom fan kontroleru trebalo i da je reseno dobro, pa da ta toplota negde ode, a ne da se oseti gde mu nije mesto...

sto se tice kajanja, pa reklama winwin radnji je da sve moze da se vrati... bh ipak spada u winwin radnje, pa bi morali da prime kuciste nazad.

sto se utiska tice, ne mogu da zamislim kako ti se tokom vremena moze popraviti utisak o kucistu? pa tu je najvaznije prvih sat vremena dok se patis sa ubacivanjem ploce, kablova, diskova i ostalo... kasnije kad stoji negde zatvoreno nemas sta da mu radis sem da ga gledas (i slusas ako nije dobro izolovano) i ponekad ocistis prasinu...

Potpuno si u pravu,trebalo bi da je tako ali ocigledno da nije.
Sinoc sam povezao 2 venta na fan control A i jedan na B,a malo pre sam otvarao da sredim malo kablove i spojio sve na A i isto se greje.Sve mi se cini da to mora tako...
Pa evo utisak mi je vec povoljniji kada sam sredio kablove malo i sve zategao,nekako mi vec deluje bolje samo me mnogo nervira ovo sto se greje ali ***...

Evo sada sam povezao sve fanove na drugi potenciometar(fan control B) i sada se on greje kada su smanjeni ventovi kao sto je radio i drugi dok su bili prikljuceni na njega.
Ako je ovo na svim kucistima,a ne samo na mom ovo je ogroman minus za Xigmatek...

kad kazes .... "greje se" jel mislis greje se do tacke da je vruc toliko da ne mozes da ga drzis .... ili je samo topao, ako je topao .... koga briga ..... ako je vruc da ne mozes da ga drzis .... onda je problem.

Sto se tice sredjivanja kablova .... mislim da ti tu nema pomoci, pozovi nekog da ti to slozi i poveze u snopove vezicama.

kad kazes .... "greje se" jel mislis greje se do tacke da je vruc toliko da ne mozes da ga drzis .... ili je samo topao, ako je topao .... koga briga ..... ako je vruc da ne mozes da ga drzis .... onda je problem.

Sto se tice sredjivanja kablova .... mislim da ti tu nema pomoci, pozovi nekog da ti to slozi i poveze u snopove vezicama.

Pa mozes da ga drzis ali ne nesto dugo jer pocinje da pece prst.Nije bas da se usijava ali je vise od toplog.
A kablove sam sinoc sredjivao i ne vidim kako bi moglo bolje(nemam gde da ih potrpam vise).Postavicu kasnije sliku pa prokomentarisite...

Ukoliko bude moguce da zamenim kuciste(zbog gore opisanog problema),koje biste mi preporucili?
Za oko mi je zapala Lexa S(lepo izgleda,fan controler,window,led fan na stranici) pa me interesuje kakvo je ono sto se tice hladjenja,kvaliteta izrade itd.Da li je bolje/kvalitetnije od ovog Utgarda?

Zaboravih da napisem da je sad sve ok.Sto se tice grejanja fan controlera to ipak tako mora.
A utisak mi se i popravio o kucistu tako da sam sada zadovoljan.:D

Jest da je malo kasno ali....

Po onome što sam video po net-u za taj kontroler se kaže da može max 10W da istrpi. Jeste malo čudno ali tako pričaju po net-u. Tehnički trebalo bi da je 2x10W ili ti 10W po grani, ali na više mesta sam našao da tvrde da je njegov maksimum 10W sve ukupno.

Ukoliko bude moguce da zamenim kuciste(zbog gore opisanog problema),koje biste mi preporucili?
Za oko mi je zapala Lexa S(lepo izgleda,fan controler,window,led fan na stranici) pa me interesuje kakvo je ono sto se tice hladjenja,kvaliteta izrade itd.Da li je bolje/kvalitetnije od ovog Utgarda?

Ja sam Lexom zadovoljan veoma kvalitetno izgleda a i kad se pipa ;) kontroler radi fino ventovi se necuju filteri za prasinu rade posao i 1000 din je jeftiniji od Utgarda.
Mislim da je lexa bila u BH po nekoj jos manjoj ceni.
http://www.overclockersclub.com/reviews/nzxt_lexas/
http://www.techpowerup.com/reviews/NZXT/Lexa_S/5.html

Da ne bi otvarao novu temu, da li neko ima ovo kuciste ili zna nesto o njemu, posto nisam nasao ni jedan valjani review za njega. U pitanju je SILVERSTONE Precision PS03B. Cini mi se da je kvalitetniji od Utgarda, a cena niza, a i izgleda onako robusno, bas ko sto ja volim.

http://www.itsvet.com/proizvod/silverstone-precision-ps03b/comp_comp_case/148/1265

2m3iwsj.jpg

Jest da je malo kasno ali....

Po onome što sam video po net-u za taj kontroler se kaže da može max 10W da istrpi. Jeste malo čudno ali tako pričaju po net-u. Tehnički trebalo bi da je 2x10W ili ti 10W po grani, ali na više mesta sam našao da tvrde da je njegov maksimum 10W sve ukupno.
Meni je izgleda crkao kontroler(ili poceo da crkava).Naime,problem je sto kada je smanjeno na minimum gasi se svetlo na ventovima i staju(znaci ne okrecu se uopste) dok je sve normalno kada je povezano na drugi kontroler.
P.S. Da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde.Kome bih mogao da se obratim da vidimo za garanciju posto je BH nazalost zatvoren?
Ja sam Lexom zadovoljan veoma kvalitetno izgleda a i kad se pipa ;) kontroler radi fino ventovi se necuju filteri za prasinu rade posao i 1000 din je jeftiniji od Utgarda.
Mislim da je lexa bila u BH po nekoj jos manjoj ceni.
http://www.overclockersclub.com/reviews/nzxt_lexas/
http://www.techpowerup.com/reviews/NZXT/Lexa_S/5.html

U pravu si,bila je Lexa skoro na popustu u BH-u.;)
Videcu ovo oko garancije pa mozda uzmem nju ako bude bilo moguce.;)

Posedujem NZXT Lesa S i o kucistu ti mogu reci samo sve najbolje. Kvalitetna izrada, dobar fan control, 4x kvalitetna ventilatora dobijes zajedno sa kucistem i jos plus dosta niska cena kad razmislis sta sve dobijes sa njim. A i izgled ima onaj WOW efekat posto blago lici na Alienware. Sve u svemu super kuciste i ja sam jako zadovoljan istim :D

P.S. Da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde.Kome bih mogao da se obratim da vidimo za garanciju posto je BH nazalost zatvoren?

Alti, najverovatnije. Obiđeš obližnju Win-Win radnju i raspitaš se šta i kako.

Alti, najverovatnije. Obiđeš obližnju Win-Win radnju i raspitaš se šta i kako.

Problem je sto sam ja iz Krusevca a ovde nema WinWIn radnje.:mad:
A i lakse bi mi bilo kada bih znao ko sa foruma radi tamo da se dogovorimo ovako i da mu lepo predstavim problem i da vidimo koje bi bilo najbolje resenje.

Ako želiš da kontaktiraš bivšu BH radnju preko foruma, onda možeš pisati Chinaski-om, Duke Nukem-u, frostonja-i, itd. Mada, zašto ne pozoveš radnju i objasniš im situaciju? Broj telefona bi trebao biti nepromenjen.

Hvala na informacijama,videcu sa njima pa javljam sta sam uradio.Pozdrav

Imam isto kuciste, i greju se kontrolori(samo na min obrt), ali nije nikakav problem. Kuciste je cvrsto, prostrano, i nakon 4 ,5 meseci rada, u njemu nije bili nimalo prasine. Dosta su mu 2 ventilatora da bi bilo hladno ko spricer. Izgleda lepo i kvalitetno, sta vise hocete za te pare. Jedina mana je montiranje hdd, ostalo je super.

Svima se greju kontroleri! Tako i treba... A realno, utgard je jedno od najlepsih kucista... 5x je lepse od lexe.

Kako kome, meni lično je Utgard baš ružno kućište i nikad-a ga ne bih uzeo. A i za ~80e ima mnogo boljih/kvalitetnijih izbora. ;) Pa ček je i ta LEXA S koju toliko kudiš kvalitetnije kućište od ovog Utgarda. Kvaliteniji materijali za izradu su korišćeni a i meni lično je LEXA S mnogo lepše kućište, čak je i rashladni sistem bolji u LEXI S. ,)

Svako ima svoj ukus, a moj i tvoj očigledno nisu ni približno slični. :)

Ja "toliko kudim" Lexu? Ne znam gde si to procitao ;)
A drugo, Utgard-ov sistem hladjenja je perfektan, u kucistu je uragan, pravi mnogo dobar protok vazduha.

Nazad
Vrh Dno