Pozdrav svima.
Smatram da je Xiaomi zreo za ozbiljne kritike. Koristio sam i koristim njihove modele, veliki sam fan, smatram da pruzaju mozda i najvise u svom cenovnom rangu svojim budzet modelima, ALI... bas kao Huawei nakon proboja i prvih uspeha svojih budzet modela, poceo je da fuseri, da stancuje modele kao lud, da jako malo radi na stvarnom napretku modela vec puki minimum da se i bukvalno ne bi zvali istim imenima. Od Note 4 na ovamo (izuzimajuci A1 i to gotovo iskljucivo zbog softvera) modeli nemaju veze s vezom. Te za ovo trziste, te za ono, te konfuzni nazivi, te 3 senzora otiska, 7 senzora kamere, 4 vrste displeja, problemi sa skripanjem plasticnih delova, krivljenje metalnih delova, probijanje pozadinskog osvetljenja, mrtvi/zaglavljeni pikseli, pusta lepak displeja... Jedino za razliku od Huawei-a, bar cene drze priblizno istim, ne uskacu u visoke rangove.
Ja u svojoj kritici pricam iskljucivo o razlici, napretku i isplativosti prelaska sa jednog na naredni model Xiaomi-a. Da je svaki od njih (malte ne) pojedinacno odlican, i da pruza mozda najvise za date pare u tom rangu, to stoji, ALI....
Cipset (S625 koliko god bio odlican za taj rang) sve vreme jedan te isti, eto sad su tek ubacili nesto novo. Senzori kamere budi bog s nama, F/2.2 pa i F/2.0 u 2018.pa taman da je low-end rang, to je slabo. Na sve to kada se doda da Xiaomi ne zna gde ce softverski s kamera. Jedan od najslabijih softvera za kameru imaju na trzistu. U istom rangu za iste pare Samsung, Huawei, Sony, Motorola, LG, Nokia ih siju uzduz i popreko. To sto oni na blogovima i prezentacijama pisu sve i svasta, to okacite macku o rep. Pa prezentacija svakog telefona od Apple do Elephone deluje vaaau, kad on napise XBDPSD senzor, DSRE algoritam, PSR tehnologija slikanja, itd... A u praksi slabo, slabo. Cak i na Mi modelima. Ubedljivo najslabija tacka XIaomi modela. Verovatno su uradili istrazivanje trzista koje sugerise da je njihovim najvecim kupcima kamera najmanje bitna (AZijati zaludjeni za drustvenim mrezama, chat app i sl koje svojim kompresijama i algoritmima ne izvlace ni 20% mogucnosti kamere, te je kvalitet gotovo isti slikano sa iPhone X ili sa Ulefon Grgi D2). Sta god da je po sredi ogroman minus. Meni prvom ne treba nista bolje od kamere na NOte 4, ali ovde se bre pise o nekoj MNOGO BOLJOJ kameri, i ubacivanju GCam - PA JEL GCAM DOLAZI FABRICKI, JEL TO FABRICKI KVALITET? To je kao svojevremeno za Lg G2 kako se pricalo. To sto telefon uz root i modifikacije izvlaci dobre slike, ne znaci da ima dobru kameru jer GCam ubacuje 7% korisnika.
Smatram da je kompanija postala izuzetno pohlepna i da pokusava s minimalno truda i menjanja da izvuce max na konto slave svojih prethodnih modela. Apsolutno smatram da nema razloga bilo ko ko poseduje Note 4, Mi A1, 5/5+ pa cak i Note 3, da daje 200e+ za ovaj model... Dakle ko vec ima neki od iole novijih modela, apsolutno nista ne dobija ovim poslednjim, jednostavno bacanje para, isto s%anje drugo pakovanje. Ko prvi put kupuje telefon e on moze da razmisli opet da li se isplati dati 60-70e vise od Note 4 ili koliko vec od Mi A1 itd pa da se kupi Note 5.
Sto se tice dizajna Note 5+, ne smeta mi ovaj polozaj kamera. Smatram da nije toliko ruzan koliko nam je samo neobican jer je vec godinama isto kod svih proizvodjaca manje-vise. Sa dual camerama i senzorom otiska nema mnogo biranja - ili kao V30 ili kao iPhone, ne moze sigurno 3 "kruzica" jedan ispod drugog, da izgleda kao kosulja. Veci problem su mi debeli bezeli sa strana (cak oni modeli Ulephone, Elephone, Wiko cini mi se da imaju tanje bezele sa strana), kao da je to neka tehnologija ili nauka. Kao koji to proizvodjac u tom rangu nudi takav displej. Kao da je to tehnicki i objektivno bolje. Radi se o odnosu strana, nikakav tehnicki napredak niti bilo sta. U krajnjoj liniji stvar ukusa. Cak mi je npr dizajn Samsungove Note serije (5 ili 7) mnogo lepsi od ovih novih. Usko a dugacko, izduzeno, ko jaje. Takodje mana 5+ modela su zaobljene ivice, bice veoma klizav. Plus mi na oko mnogo lepse izgleda Note 4 serija, opet stvar ukusa.
Sve u svemu treba debelo razmisliti da li kada stigne Note 5/Note 5+ izdvojiti 60-70-80e ili koliko vec evra vise nego za Note 4 i kupiti taj model. Pa cak i mozda duplo manje za Redmi 5+. Ali za svoju cenu, Note 5 ce sigurno biti medju top 3 aktuelna modela (ne racunam stare flagship modele vodecih proizvodjaca).