Šta je novo?

Xiaomi Redmi 2 – 2/16GB mini opis

Ilion

Slavan
Učlanjen(a)
05.04.2014
Poena
270
Xiaomi Redmi 2 – 2/16GB mini review by Ilion

Uvod
Kako početi recenziju trećeg kineskog telefona koji sam imao zadovoljstvo da kupim? U ovom slučaju prvo što mi je palo na pamet prilikom otpakivanja paketa je ako tražite savršen poklon za svoju lepšu polovinu, našli ste ga!
Xiaomi Redmi 2, pogotovo verzija 2GB RAM i 16 GB ROM, je jednostavno savršen poklon za lepši pol, ali i odlična kupovina za sve koji traže kompaktan dizajn i savršeno odmeren hardver.
Zašto za lepši pol i zašto je savršen poklon? Zato što je telefon prelep, savršenog kompaktnog dizajna (4,7” ekran), savršeno leži u ruci, poseduje za današnje standarde odlično odmeren hardver koji garantuje upotrebljivost uredjaja tokom njegovog radnog veka, dolazi u nekoliko prelepih boja sa lakom mogućnosti promene poklopca baterije, zato što je Xiaomi skroz cool, i zato što je telefon potpuno upotrebljiv out of the box! Bukvalno sve na telefonu je radilo od prvog trenutka, odnosno ubacivanja kartica dva operatera. Čak su i oba APN-a bila automatski podešena sa sve ispravnim proxy i port-om. Odmah po ubacivanju kartice telefon je koristio 3G mobilni internet, a sutra dan prilikom prolaska zonom 4G pokrivenosti telefon je iskoristio pun kapacitet 4G mreže.

Prilozi

• DSC08031.jpg
    DSC08031.jpg
    1 MB · Pregleda: 515
  • DSC08033.jpg
    DSC08033.jpg
    843.8 KB · Pregleda: 510
  • DSC08034.jpg
    DSC08034.jpg
    1 MB · Pregleda: 496
  • DSC08039.jpg
    DSC08039.jpg
    982.5 KB · Pregleda: 481
  • DSC07990.jpg
    DSC07990.jpg
    1 MB · Pregleda: 542
Poslednja izmena:
Specifikacije
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_2-6884.php

Telefon sam kupio u Fantacy Technology store na Aliexpress-u.

Nabavka, Shipping, Unboxing
Tražio sam savršen telefon za svoju suprugu i našao! Za nju je prvobitno bio namenjen TCL S720 sa ekranom 5,5” koji je takodje cool. Crvene je boje pa bi joj i to odgovaralo. Medjutim, uspeo sam da je ubedim da će joj 5,5” telefon doneti više problema nego koristi u radu. Specifičan je korisnik, telefon koristi najviše za komunikaciju, a njegove smart opcije, internet browsing i slično koristi vrlo retko, možda sat vremena dnevno maksimalno. Ovaj telefon, iako nama koji nosimo veće uredjaje možda deluje mali, on to svakako nije. Ekran i njegov hardver se uspešno bore sa svakim zadatkom koji je potreban prosečnom korisniku, telefon jednostavno zadovoljava sve potrebe koji moderan uredjaj treba da zadovolji a u džepu ili tašni je potpuno neprimetan.
Telefon je bio u našim rukama za oko fantastičnih 20 dana od trenutka plaćanja, sa sve zadržavanjem od 7 dana na carini. Bravo za Fantacy i pre svega bravo za Singpost u ovom slučaju. Pravo je zadovoljstvo kupiti ovako lep uredjaj, praktično medju prvima i dobiti ga tako brzo.
Telefon je došao standardno dobro zapakovan i dobro zaštićen od strane prodavca. Nema brige da će mu se nešto dogoditi u putu.

Prilozi

• DSC08008.jpg
    DSC08008.jpg
    1 MB · Pregleda: 350
  • DSC08012.jpg
    DSC08012.jpg
    1 MB · Pregleda: 373
  • DSC08006.jpg
    DSC08006.jpg
    1 MB · Pregleda: 368
  • DSC08002.jpg
    DSC08002.jpg
    1 MB · Pregleda: 361
  • DSC07996.jpg
    DSC07996.jpg
    1 MB · Pregleda: 409
Dizajn
Kao što sam rekao, telefon je prelepog dizajna i savršeno leži u ruci. 2/16 GB verzija dolazi u beloj i crnoj boji dok verzija od 1/8GB dolazi u više prelepih boja namenjenih mladim i manje mladim a veselim ljudima! Malo je falilo da joj kupim 1GB verziju ne bih li mogao da joj kupim neki žuti, tirkizno zeleni, plavi ili možda roze telefon. Ipak, uzeo sam beli od 2GB i naručio joj dodatna dva poklopca baterije u zlatnoj i tirkizno boji. S’ obzirom da sam ta dva poklopca platio oko 11$ i da nisu originalni, utiske o njima ću javiti kada nam stignu. Na slici, i po komentarima izgledaju savršeno.
Beli, originalni poklopac baterije dolazi u mat boji i pruža jako lep osežaj dok se drži u ruci, ne prlja se i nije klizav tako da neće izazvati ispadanje telefona iz ruke.
Što se tiče dizajna i debljine telefona, na net-u sam naišao na nekoliko review-a gde se ta debljina od nekih 9.4 mm navodi kao mana. Ja se sa tim ne mogu složiti. Telefon jeste malo deblji u odnosu na Jiayu na primer ali ta debljina ne dolazi vizuelno do izražaja prilikom korišćenja telefona a doprinosi udobnosti prilikom držanja telefona u ruci.
Poklopac baterije se lako skida i vraća i odaje osećaj kvaliteta u smislu da mu se vremenom neće ništa dogoditi u slučaju potrebe da se često skida sa uredjaja.
Kao manu u ovom delu bih naveo telefon ne poseduje osvetljenje kapacitativnih tastera. Oni su lako uočljivi, premazani su slojem fluorescentne boje. Medjutim, taj premaz ne omogućava vidljivost u mrklom mraku i smatram da bi uredjaj ove klase morao da ima takvo osvetljenje.
Telefon poseduje vrlo kvalitetnu LED notifikaciju koja se može koristiti u nekoliko prelepih boja.
U nastavku se nalazi još nekoliko slika telefona, kao i poredjenja sa Jiayu S3 i TCL S720 telefonima.

Prilozi

• DSC08020.jpg
    DSC08020.jpg
    1 MB · Pregleda: 302
  • DSC08026.jpg
    DSC08026.jpg
    1 MB · Pregleda: 299
  • DSC08057.jpg
    DSC08057.jpg
    1 MB · Pregleda: 306
  • DSC08059.jpg
    DSC08059.jpg
    1 MB · Pregleda: 331
Ekran
Telefon ima IPS LCD capacitive touchscreen ekran sa Corning Gorilla Glass 2 zaštitom (izvor GSMarena). Ne znam kako to da proverim osim da kažem da zaista deluje čvrsto. Uz telefon smo dobili i screen protector ali ga najverovatnije nećemo zalepiti.
Ekran je 720P rezolucije, vrlo dobro reaguje na dodir, tj reaguje vrlo precizno i udobno za korišćenje. U poredjenju sa Jiayu S3 reaguje za nijansu sporije što u ovom slučaju nije mana jer vam se retko može desiti da kliknete nešto što niste želeli.
Uglovi gledanja su dobri, ali ipak nešto lošiji u odnosu na Jiayu S3 ali to takodje ne vidim kao manu. Jednostavno, retke su, ili čak nemoguće situacije gde će vam biti potreban veći ugao gledanja od ovih koje pružaju telefoni srednje klase.
Osvetljenje ekrana je prilično dobro i pruža veoma dobru vidljivost na suncu za svakodnevnu upotrebu.

Kamera
Ovde se neću puno zadržavati, u nastavku će biti postavljeno nekoliko slika prirode snimljenih stock kamerom bez ikakvih podešavanja. Jedino je korišćen HDR mode, tj za svaku sliku je postavljena jedna obična, i jedna snimljena korišćenjem HDR mode-a. Ja sam veoma zadovoljan kvalitetom fotografija ali vi procenite sami.

Prilozi

• DSC08051.jpg
    DSC08051.jpg
    1,019.2 KB · Pregleda: 318
  • IMG_20150501_124123.jpg
    IMG_20150501_124123.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 350
  • IMG_20150501_124118_HDR.jpg
    IMG_20150501_124118_HDR.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 328
  • DSC08054.jpg
    DSC08054.jpg
    1,005.7 KB · Pregleda: 305
  • DSC08049.jpg
    DSC08049.jpg
    861.4 KB · Pregleda: 314
Hardver
Telefon pokreće Quad-core 1.2 GHz Cortex-A53Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 procesor i Adreno 306 grafika. Ovo čisto informativno. Na telefonu se neće igrati nikakve igre. Sve aplikacije se instaliraju bez ikakvih problema. Tokom korišćenja nisam naišao na bilo kakav lag ili nekompatibilnost. Telefon radi fluidno, pretraživač bez ikakvih problema skroluje po bilo kom sajtu. Iako ovaj procesor zbog broja jezgara daje nešto niži Antutu rezultat, ubedjen sam da se može nositi sa svim zadacima koji se pred njega postave u redovnom korišćenju. Igre nisam probao. Verujem da ne bi bilo nikakvih problema, i da bi se telefon izborio sa verovatno svim popularnim naslovima ali verujem da ima boljih izbora na tržištu ukoliko je nekom mobilno igranje neophodno, pogotovo uzevši u obzir veličinu ekrana.
Baterija je deklarisana na 2200 mAh i to bih mogao navesti kao manji nedostatak ovog modela. Svakako, baterija nije loša, ali ne postiže ni najbolji rezultat. Iako supruga puni telefon svaki treći dan, kod mene je uz prilično korišćenja na mišiće izdržala od jutra do večeri. Zaključak je, iako je baterija pristojna, oni najzahtevniji korisnici će se nešto čečće družiti sa punjačem. Plus je svakako to što je baterija izmenjiva. Ovo smatram ogromnom prednošću kada se kupuju telefoni iz Kine i pogotovo za manje zahtevne korisnike kojima će uredjaj dugo trajati. Laka i jeftina zamena baterije, kao i promena izgleda telefona korišćenjem maski druge boje je za mene veliki plus.

Prilozi

• IMG_20150501_124130.jpg
    IMG_20150501_124130.jpg
    1 MB · Pregleda: 287
  • IMG_20150501_124136_HDR.jpg
    IMG_20150501_124136_HDR.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 281
  • IMG_20150501_124246_HDR.jpg
    IMG_20150501_124246_HDR.jpg
    1 MB · Pregleda: 272
  • IMG_20150501_124253_HDR.jpg
    IMG_20150501_124253_HDR.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 277
Poslednja izmena:
Softver
Telefon je na moj zahtev došao rutovan. Na telefonu je MIUI custom rom baziran na Android 4.4.4 operativnim sistemom. Kao što sam na početku napomenuo, sve je radilo out of the box, telefon je imao preinstalirane google aplikacije koje su savršeno radile i dalje rade. Odmah po ubacivanju kartice, telefon je prepoznao i podesio odgovarajuća APN podešavanja za dva operatera čije usluge koristim.
Sve teče glatko i nema nikakvog lag-a ili problema u korišćenju. Ono što bih u ovom delu naveo kao manu je da je bilo odredjenog bloatware-a u sistemu (AVG, DU meter, neki cleaner-i), koji sam vrlo lako izbrisao zahvaljujući root privilegijama. Nisam primetio neke kineske aplikacije. I ovo prethodno mnogi ne bi možda nazvali bloatware-om ali ja volim takve stvari sam da instaliram na telefon ukoliko se za tim ukaže potreba.
Ono sa čim se prvi put susreo do sada, je da je je od prvog paljenja telefona, prilikom pokretanja skoro svih aplikacija dolazilo do prikazivanja reklama. Nisu to bile one klasične reklame koje dodju sa pojedinim aplikacijama pa ih očekuješ. Meni su se po prvi put prikazivale reklame čak i kod korišćenja tapatalk-a. Ovo sam vrlo lako rešio instalacijom programa malwerbytes sa play store-a i od tada se nikakve reklame te vrste više ne prikazuju.

Prilozi

• IMG_20150501_124306.jpg
    IMG_20150501_124306.jpg
    1 MB · Pregleda: 293
  • IMG_20150501_124312_HDR.jpg
    IMG_20150501_124312_HDR.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 274
  • IMG_20150501_124520_HDR.jpg
    IMG_20150501_124520_HDR.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 256
  • IMG_20150501_124524.jpg
    IMG_20150501_124524.jpg
    1,001.2 KB · Pregleda: 254
Zaključak
Xiaomi Redmi 2, pogotovo verzija od 2/16GB predstavlja vrlo zanimljiv i odlično izbalansiran uredjaj srednje klase i zaista odličnu kupovinu za svakoga ko želi uredjaj kompaktnih dimenzija.
Jedine mane koje sam uspeo da primetim kod ovog uredjaja su:
- Nešto viša cena
- Nedostatak osvetljenja kapacitativnih tastera
- Nešto slabija, ali za većinu korisnika svakako dovoljno jaka baterija

The End! :happy:

Hvala na opsirnom predstavljanju ovog odlicnog telefona. Super kompaktni telefon , pa i po ovoj ceni predstavlja jednu od boljih kupovina.

The pleasure is all mine.
Hvala tebi na podršci!

Odličan review.
I ja planiram uskoro da lepšoj polovini uzmem redmi 2.
Interesuje me par stvari:
1. Od 16 GB koliko vam je na raspolaganju? Pošto bih joj verovatno uzeo 8 GB model ali plaši me to što nisam imao dobra iskustva sa Android telefonima koji imaju 8 GB memorije jer se vrlo brzo desi da nestane prostora, ne mogu se updejtovati aplikacije itd. Kapiram dobiće lolipop ali dok se to ne desi.
2. Ovo je više za PM. Interesuje me gde si ga uzeo i po kojoj ceni. Sviđa mi se ta opcija da stigne rootovan.

Hvala još jednom na opisu, baš mi je ovako nešto trebalo sad sam definitivno siguran da ću taj uzeti :)

Odličan opis!
Gledaj da ubaciš originalan rom, ko zna šta si sve osim tog Adware-a dobio uz ovaj prerutovani. To ti je pola sata-sat posla, a znaš da imaš originalan rom, a ne neku multilanguage budževinu za belosvetske Aliexpress mušterije.
Za zaštitu za ekran preporučujem Nillkin Crystal clear foliju, mnogo je bolja od tih što šalju uz telefone, ne kvari prikaz, i teško se grebe. Svakako će dobro zaštititi ekran u ženskoj torbici prepunoj opasnosti za današnje telefone. Nillkin TPU case, folija i da žena ne razmišlja o telefonu. :)

http://www.nillkin.com/english/proshow.asp?mid=2&sid=0&tid=0&cid=1&scid=13&id=4794&page=1
http://www.nillkin.com/english/proshow.asp?mid=2&sid=0&tid=0&cid=1&scid=13&id=4882&page=1

@accko
Na 8 GB modelu je veći problem 1 GB rama, nego samih 8GB prostora. Prostor rešiš za 10-ak EUR kupovinom memorijske kartice za slike i muziku, ali 1 GB rama koji je već danas nedovoljan za Miui će ti ostati nerešiv problem.

Ma znam, tih 1 GB rama me i plaši. Devojka svakako nije zahtevan korisnik, uglavnom pozivi, IM i chrome. Pokušao sam u par navrata da je okrenem lumijama ali ne sviđa joj se sistem.
Nisu meni problem slike i muzika nego aplikacije, one zajedno sa svojim i keširanim podacima jako brzo napune tih 8 GB.
E sad još jedna stvar je tu, devojka i ja smo studenti tako da bih ja najveći deo cene platio i jedva bi skrpili tih 150e. Pitanje za autora, koliko ti je na kraju ispao telefon?

Carina je bila blagonaklona ovaj put pa nije izašao puno više nego što košta u Kini.

Softver
Telefon je na moj zahtev došao rutovan.

Ovo za lepsi pol cu ti nekako oprostit :D je ga mozda i poklonim lepsem polu posto ga izdegustiram :D

Nego meni je poslat od 1GB i nisam znao da mogu da im zahtjevam root da oni odrade, tako da ostaje da to sam uradim :D taman dok stigne ti ces taj tvoj jos istrazit pa napisat sto jos uradit za savrsen rad :D

@toba1
Haha mada sam se ogradio da je dobar izbor i za ostale koji žele kompaktan uredjaj. Verovatno neubedljivo. :)
Ako neki drugar pita koji ti je to telefon, nikako ga ne upućuj na ovu temu!

Čestitam na kupovini! Napiši odakle si ga naručio, koje je boje i kada stigne naravno javi utiske. :)
Što se tiče root-a, možda dodje rutovan svejedno, tako da nema frke. :)

Po preporuci naseg drugara sa foruma fudimenti :) narucio sam od Hong Kong Goldway sa AliExpressa, izabrao sam sa bijelim poklopcem kostao je 123e *sad evo 117e kosta :zgran: jos od njih uzeo plavu silikonsku masku i Super Clear Screen Protector 2pcs koji kosta 10e, iskreno ne znam sto mi trebala ova folija :smack:
Prodavci bili ljubazni i rekli mi na wechat da ih pratim i tako cu dobiti popust al ja ih iskulirao :-devil-: i vec platio, makar da su mi rekli 6 dana da sacekam da ce bit fon 6e jeftiniji :mad:, uglavnom mi rekli da cu na sledeci imat popust :D

Na telefonu sam pa ne mogu detaljno da proverim ali po toj ceni sam vidjao jedino TD LTE verzije redmi 2 koji se ne može koristiti na našim mrežama. Cak sam bio i platio jedan (cak i malo nize nego ti) jer me je prodavac ubedjivao da je fdd lte. Tj izvinio se, rekao da nema 2GB Fdd lte ali ima 1GB, ja reko' ekstra cena, platio. Nije ni poslao, svestan je da bi pao dispute na njegovu štetu. Ne treba mi tablet od 4,7".

U aplikaciji kada pogledam, ista radnja gde kažeš da si kupio prodaje redmi 2 FDD LTE skuplje nego Fantacy. Nadam se da će sve biti ok. Dobra je to radnja a samo bi *****i poslali TD LTE verziju telefona u Crnu goru.

Aj baci link da pogledamo.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1430981655660.png
    uploadfromtaptalk1430981655660.png
    345.5 KB · Pregleda: 181
Xiaomi 2 fuck ja na to nisam obracao paznju, mislio sam da je to nesto za 4g mrezu! Jesam li se zeznuo? :D

Vidim da je neko isti narucio iz Srbije i da kaze da je sve u redu :p

Poslednja izmena:
Najbolje da proveriš sa prodavcem jer mu je description pogrešan. Jedno piše u nazivu predmeta a drugo u opisu.
4G bi trebao da radi u CG jer ovaj band 3 iz naslova je 1800mhz ali je veci broblem koje 3G mreže podržava jer 4G pokrivenost sigurno nije potpuna.

Proveri pa javi. Pitaj ga jasno koje sve frekvencije podržava telefon koji si kupio. Sve frekvencije neka ti napiše 2G/3G/4G.

Poslednja izmena:
Ne vidim nista drugačije na toj verziji od ovog što sam kupio.

Verovatno su tako iz milošte nazvali 2/16GB verziju. :)

Evo i mene da napisem par stvari o Xiaomi Redmi 2, inace mom prvom telefonu narucenom iz Kine :)

Ja sam narucio model 1/8GB kod Hong Kong Goldway i kostao me 123€, uz njega sam uzeo dvije zastitne folije koje su kostale 10€ i plavu silikonsku masku koje je kostala oko 10€, tako da me sve kostalo 143,22€. Telefon je dosao za tacno 20 dana od trenutka uplate, sto se moze reci da je za free shipping veoma brzo!

Kao sto se vidi model je od 1GB rama, neki ce reci premalo ali meni za moje potrebe dovoljno :)

Prvo sto mogu reci da je telefon fenomenalan za te pare, na slikama izgleda bzv ali kad ga uzmete u ruku to je vec druga prica, tako da mozemo rec da telefon nije fotogenican :D a sto se tice kamere telefona ja sam zadovoljan.

Jedino sto mi se ne svidja kod ovog telefona jeste baterija, a druga vec zanemarljiva mana jeste nesvetleci dugmici u tami.

Moj prvi Xiaomi model i vec sam ocaran tim brendom, za prosecne korisnike preporuka.

23052015486.JPG 23052015489.JPG 23052015492.JPG

Bravo toba, čestitam na kupovini!
Mnogi za prvog kineza neoprezno kupe neki elephone, dodgee, inew i slične pa se posle kaju. Ti si napravio odličan izbor marke i verujem da ćeš ostati ljubitelj kineskih telefona i ubuduće. :)

I ja se pridruzujem cestitkama :) da te dugo sluzi, tj dog ga ne prodas ili poklonis :)

Stigli poklopci baterije za Xiaomi. Za 11$ za obe sa sve shipping-om izgledaju odlično.
Rekao bih su da su negde 90-95% kao original po osećaju u ruci, skoro pa savršene kopije.
Zlatna savršeno leži i na telefonu, tirkizna ne naleže baš savršeno ali nije ni loše.
Supruga je oduševljena, jedini joj je problem koju će boju da fura. :)

Neće nešto tt da uradi upload slika, probaću kasnije.

Poslednja izmena:
Vrh Dno