Šta je novo?

Xiaomi Mi9

Ne volim da se bavim tim ROM modifikacijama, znaš onu izreku "Ne popravljaj ispravne stvari" sam sam osetio njeno značenje više puta :D Nisam baš apsolutno nezadovoljan trajanjem baterije, imam oko 66-70% healtha i 4.5h SoT-a i 22h između punjenja.
Razmišljao sam da sestri dam Mi 9 dok je baterija kolko tolko normalna, jer njen P9 lite ima 20-30% kapaciteta baterije i više je na punjaču nego što ga koristi. Moraću da detaljnije ispitam F3, jer je on bukvalno jedina opcija za oko 300 eur.
 
Šta bi bio neki pristojan upgrade za ovaj telefon? Mi 9 sam uzeo za 300 eur, sada je Mi 11 oko 500 eur iako je na pomolu Mi 12. Jedini telefon u ovom rangu je Poco F3, ali mi na prvi pogled ne deluje nešto mnogo bolje od Mi 9. Iskreno nemam nikakve potrebe za zamenom Mi 9, osim baterije koja je slaba tačka, hardverski telefon radi kao sat i posle 2.5 god, nema nekih znakova starenja.
Strpi se jos malo da dodju Realme GT3 Neo i Redmi K50.
 
Ja se lomim da li da pređem na 12x i to čisto radi promene. Mi 9 i dalje radi sjajno, sa gcam-om pravi odlične slike, tako da nemam realnu potrebu za novim telefonom. Bateriju sam promenio i odlično se pokazala, naručio sam je sa aliexpress-a, turska radnja pa je brzo stigla (koga interesuje napisao sam detaljan post u temi za baterije).

12x je čak i kompaktniji i to mi se sviđa, i za današnje uslove i cena mu je trenutno povoljna, ali ponovo, mi 9 je i dalje sjajan telefon i sa novom baterijom može još par godina lagano da izgura a da ne štuca/koči.

Akcija za 12x valjda traje do 15.04. Videćemo da li će razum preovladati ili želja za promenom radi promene :)
 
Strpi se jos malo da dodju Realme GT3 Neo i Redmi K50.
Auhhh, ovo je već nešto fantastično (K50 Gaming). Snapdragon 8 Gen 1, Oled ekran, 4700 baterija, 4x JBL zvučnika.... San snova, iako nisam neki ljubitelj igranja na telefonu. Ali biće i cena zanimljiva svakako :D
 
Ma kakav k50 gaming snapdragon krs. k50 ili pro, k50 je efikasniji.
 
Ja pak se ne bih usudio da pređem na MediaTek, mada ne znam kakvi su ovi Dimensity procesori.
 
Sam kazes da ne znas. Pocni odatle.
 
Izgleda da mi je crkao USB kablic za punjac, ne radi fast charge i greje se onaj deo koji se drzi u ruci kad se kablic prikljucuje na telefon. Probao sam sa drugim USB C kablom i sa njim radi kako treba. Koju zamenu kupiti? KP ili neku od radnji.
 
Svejedno ti je. Uzmi najjeftiniji.
 
Kupi Ugreen, Baseus...neki krsteni kinez, ali gledaj da kabal bude min 3A.
 
Hah, novi usb kablić mi je popravio kapacitet baterije, sa 65 na 72%. Usput ako ste raspoloženi da vidimo ko je najbolje sačuvao bateriju:

Tel kupljen 9 Decembra 2019
 
Ako neko ima nekorišćenu fabričku masku za Mi 9 koja nije promenila boju javite.
 
Dopisujem se sam sa sobom, izgleda da niko više ne koristi ovaj telefon :)
Elem, jutros sam imao najavu onoga šta me čeka zimus sa baterijom. Uveče sam ga ostavio sa 22%, ujutru bio na 19%, otvorim instagram 10%, sekundu kasnije 1% i 30 sekundi upozorenje da se priključi punjač. U sobi nije bilo previše hladno, nekih 14-15c.
Da li je neko menjao bateriju na Mi9? Kakva du vaša iskustva? Da li je moguće to izvesti a da staklo pozadi ostane čitavo? Ježim se od pomisli da ga ostavim kod nekog servisera, ali možda ću morati.
 
Procedura promene baterije je toliko prosta da mozes i sam da je izvedes uz pomoc fena za kosu. Ne mozes da polomis staklo sve i da se potrudis, veci ti je problem da nadjes original bateriju.
 
Originalna baterija je nemoguća misija, pa makar koštala 5x više. Juče sam ganjao za sestrin P9 lite, i sve falš do falša, kupio sam neku sa Huawei natpisom. Za sada ta baterija radi odlično, ali koliko dugo pitanje je...
 
Razmišljam već 2 dana šta i kako i nemam nikakvog upotrebljivog rešenja.
1. Zamena baterije
  • Da bih dobio org zamensku bateriju morao bih da telefon šaljem u ovlašćeni servis u BG-u, mada mislim da to nije moguće za telefone kupljene van SRB.
  • Što se tiče zamenskih baterija na KP, ima ih mnogo do 1500 din, ali verovatno da to neće sastaviti više od 5-6 meseci.
2. Kupovina novog telefona.
- Finansijski trenutno nisam u situaciji da kupujem telefon. Mada i da se odlučim na to za 300eur koliko me koštao Mi 9, jedini telefon vredan pažnje je Poco F4. Ostalo ne bih uzimao u razmatranje, jer bih dobio lošiji telefon od Mi 9.
3. Da nabavim wireless punjač. Na taj način će telefon uspevati da izgura zimske noći u mom "toplom" domu, i tu ću odlagati telefon kada ga ne koristim i maltene će uvek biti pun.
 
Ja sam našao neku solidnu zamensku sa aliexpress-a ali ta radnja više ne radi. Imam i wireless punjač na poslu, tako da u 15h uvek izađem sa posla sa 100% baterije.
Mi 9 je i dalje sjajan telefon, kada ga budem menjao, menjaću ga iz "dosade" ili ako baterija baš degradira ponovo.

I mišljenja sam da posle mi 9 treba da pređem bar na 12x ili bolji da bih osetio neku razliku na bolje (znači 400+ evra). Mada, ponovljam, mi 9 me i dalje sjajno služi, sa gcam-om pravi sjajne fotografije tako da apsolutno nemam razloga za prelazak na noviji/boji.

Ako ti baterija nije skroz degradirala kupi wireless punjač (ja imam samsungov iz radnje na g) i to je to. Ako je baterija baš loša onda će ti i zamenska biti bolja od te degradirane originalne. Možeš sam da zameniš bateriju, poklopac se lako odlepljuje/skida. Pogledaj neki klip na yt i to je to :)
 
Nije baterija previše degradirala (70%), može sasvim normalno da se koristi. Ono što će možda biti problem jesu nagli padovi nivoa ili gašenja telefona tokom hladnijih zimskih noći.
Izbor novih telefona je zaista nikakav. Za istu cenu se danas prodaju mi 11 lite, samsung a52s. Poco F4 je još uvek skup, mada i taj telefon nije još uvek dovoljno "istražen".
 
Takođe ne bih znao šta da uzmem od novih tel. da sada moram da ga menjam. Srećom baterija se zadivljujuće dobro držiIMG_20220927_110327.jpg
 
To je ko nova baterija :) meni na mi 10, 2000mah od 4750, naduvana skroz ne drzi pola dana
 
Bukvalno mesecima gledam koji drugi tel da uzmem pored ovog mi9, jeste baterija za nijansu slabija, ali toliko fino radi i dalje i vrhunsku kameru uz gcam ima, pogotovu telephoto, da stvarno nemam ideju sta da uzmem a da ne moram 500-600e+ da potrosim da bih primetio neki napredak.
Display vrhunski ima, ergonomija odlicna jer je dosta tanji od novijih modela, bat jeste generalno slabija, ali toliko brzo puni da i ne osetim problem.
Nazalost od novijih xiaomi ali MI modela, mi 11 a ni 12/12x nemaju telephoto kameru pa ispadaju iz izbora, 12 pro ima, ali eto kosta i dalje dosta, da vec razmatram samsung neki pa cak i iphone ako budem uzimao nesto drugo.
Inace mi9 ne planiram da prodajem generalno, jer ce biti vrh za rezervni tel jos dugo.
 
Ja sam nosao dve godine mi 9 i kleo sam se u tu kameru dok nisam video kakva je na mi 10. A ona je isto trash 😁
 
Mi 10 mi je bio prvi pik dugo, najvise zbog 90hz, stereo zvuka i bolje bat, ali samo zbog nedostatka telephoto nisam uzeo. Pro model ima sve, ali ga je bilo nemoguce naci.
 
Dobio sam odgovor od ovlašćenog, nemaju upošte bateriju za Mi 9. Takođe bio sam u par radnji u potrazi za maskama, ko da Mi 9 uopšte nije ni postojao. Da sam tražio za Samsung A03, A13, A33, A53 dobio bih asortiman maski u svakoj mogućoj boji i varijanti.
Što se tiče kupovine novih telefona došli smo do toga da se korisnici guraju isključivo u flagship klasu i u ropstvo nekom od operatera. Srednja klasa polako nestaje, iz godine u godinu se štancaju jedni isti telefoni, sa osakaćenim hardverom. Klasu od 100-200 eur neću ni da komentarišem, ono je za bogu plakati. Situacija se drastično promenila na gore u odnosu na 2018-19, kada sam zadnji put gledao telefone.
 
Accubattery
Dobio sam odgovor od ovlašćenog, nemaju upošte bateriju za Mi 9. Takođe bio sam u par radnji u potrazi za maskama, ko da Mi 9 uopšte nije ni postojao. Da sam tražio za Samsung A03, A13, A33, A53 dobio bih asortiman maski u svakoj mogućoj boji i varijanti.
Što se tiče kupovine novih telefona došli smo do toga da se korisnici guraju isključivo u flagship klasu i u ropstvo nekom od operatera. Srednja klasa polako nestaje, iz godine u godinu se štancaju jedni isti telefoni, sa osakaćenim hardverom. Klasu od 100-200 eur neću ni da komentarišem, ono je za bogu plakati. Situacija se drastično promenila na gore u odnosu na 2018-19, kada sam zadnji put gledao telefone.
Nema ni za 10 nigde. Morao od kineza uzeti zamensku
 
Maske i baterije imas na oglasima ili kod kineza, na aliexpressu i sl.

Sta je to, neka aplikacija ili deo MIUIa?
Da, znam da ih ima na KP ali pitanje je koliko će takve baterije trajati. Najbolje da ostavim zadnji deo telefona otvoren, kupim 3-4 kom i menjam po potrebi :D Plus dobijam mega cool izgled zadnjeg dela telefona :D
 
Evo pa biraj
 
Nazad
Vrh Dno