Šta je novo?

Xiaomi Mi9

Da dopunim moja dva prethodna posta, ovako sam setovao Google Play Store (i praktično ga ručno ugasim, ako slučajno bude upaljen):

P.S.
Ručno startujete app da bi ste proverili da li ima svežih apdejta na Stror-u, i držite ga otvorenog (u pozadini) dok traje download. Iza toga ga gasite, ne bi trebalo da više bude rezidentan u memoriji, i tako jednom dnevno - sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
Glavne razlike su u kamerama (glavni senzor je isti, telephoto i ultra wide se razlikuju), 3.5 mm dzeku, bateriji, IR blasteru, bezicnom punjenju, i to bi manje-vise trebalo da bude to. [emoji4]
Ne znam da li postoje jos neke razlike, tipa u vrsti memorije i tako nekim stvarima koje nisu vidljive pri grubom citanju specifikacija. [emoji4]

Pitao je za Pro verziju, a tu je isto 855 kao i u Mi9.

Senzor je isti, ali je optika bolja na Mi9.

Isto tako i Sony senzor je na prednjoj kod Mi9, dok kod 9t Pro je ili omnivision ili Samsung.

Evo i ja nakon par dana da napisem utiske nakon sto sam odradio debloat, pogasio sistemske apk, onemogucio play store, baterija je odlicna, tel prosto leti, zaista.Presao sam sa note 8.Zaista mi se svidja Xiaomi i miui.Jednostavan je.GCAm je mnogo bolji od stock kamere.Selfi kamera je zaista vrhunska.Kupio sađ nillkin case i 3d CP max nillkin glass.Fingerprint radi odlicno.

Poslano sa mog MI 9 koristeći Tapatalk

Thx na odgovorima, poručio sam Mi9... Probacu cerku zainteresovati za telefon, ako ne uspem, moracu da iskašljem iPhone XR....damn.. današnji hipsteraj..

Kako mi ovo moraću loše zvuči nekako...

To si lepo rekao "iskašljem", baš taj XR dođe kao neki ispljuvak u odnosu na Mi 9, ali dobro, ima jabuku na leđima, to je na ceni [emoji1]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Jabuka na ledjima je jedino ono što je današnjoj deci bitno.

Znači ovi kinezi nemaju pojma, sad upoređujem mi9 i redmi note 5, 1080p 30fps video sa stabilizacijom, nakačeni na isti nosač u kolima i note 5 ima tečniji video

Stigao telefon juče.. Sve u svemu nije lose mada očekivao sam malo vise od kamere, no od svih Kineza sto sam video je mnogo bolje ali opet i dalje nije kao Pixel XL koji sam koristio..
Sto se tiče softwera, tu dolazim do onoga gde se vidi razlog niske cene, a to je ono da ovi telefoni jednostavno out of box ne mogu da rade bez ozbiljnog cackanja i onda kad taman namestis sve, izadje novi update koji popravi 2 a pokvari 3 stvari..
Ono sto mi za sada najvise smeta je los automatski brightness i sto ikonice za notifikacije nestanu a vidim taj problem se vuče od kad su izbacili prvi telefon sa notch-em.
Generalno, daleko od toga da ne vredi novac koji je plaćen, i sigurno da je ovo najbolji odnos cene i kvaliteta, ali meni treba bolja kamera pa cu verovatno da koristim ovo dok pixel 4 ne izadje.

Radi out of the box bez ikakvih problema ;)

Gcam nista? :D

Naravno da ne radi :)
Ali čini mi se da pixel ne vredi duplu cenu samo zbog tih nijansi pri slikanju

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ne znam kako radi na Mi 9, ali ako RN5 pravi ovakve fotke, Mi 9 ne moze praviti losije :)

Ne pravi sigurno losije, ali opet nije to to, pogotovo kad je slabije svetlo a Gcam app ne izvuče maximum..
Ovo je sve fotkano pixelom i bez dodatnih obrada https://www.flickr.com/photos/126857924@N03/
A na instagramu, za poneku je uključen neki filter
https://www.instagram.com/2saint4u/

No, za sada me interesuje postoji li neki fix za notifikacije levo od notcha ili samo cekanje preostaje?

I jos jedna stvar, probao sam nekoliko raznih Gcam aplikacija i kao da na svakoj ponesto radi dobro, a nesto drugo opet ne radi kvalitetno..
Recimo na jednoj portret očajno radi, ali imam tastere za odabir optike, standarne shotke rade okej..
Na drugoj portret odličan, ali night shot uzas, neupotrebljiv..

Dajte neki predlog za Gcam gde portret i night shot rade dobro, i po mogućnosti da ima tastere za odabir optike..

Poslednja izmena:
Stigao telefon juče.. Sve u svemu nije lose mada očekivao sam malo vise od kamere, no od svih Kineza sto sam video je mnogo bolje ali opet i dalje nije kao Pixel XL koji sam koristio..
Sto se tiče softwera, tu dolazim do onoga gde se vidi razlog niske cene, a to je ono da ovi telefoni jednostavno out of box ne mogu da rade bez ozbiljnog cackanja i onda kad taman namestis sve, izadje novi update koji popravi 2 a pokvari 3 stvari..
Ono sto mi za sada najvise smeta je los automatski brightness i sto ikonice za notifikacije nestanu a vidim taj problem se vuče od kad su izbacili prvi telefon sa notch-em.
Generalno, daleko od toga da ne vredi novac koji je plaćen, i sigurno da je ovo najbolji odnos cene i kvaliteta, ali meni treba bolja kamera pa cu verovatno da koristim ovo dok pixel 4 ne izadje.

Mene jako zanima gde ti nestanu notifikacije? Gore u status baru? Meni na global stable na mi9t pro ne nestanu.
Izvinjavam se, sad vidim da je ovo temma za mi9

Ne pravi sigurno losije, ali opet nije to to, pogotovo kad je slabije svetlo a Gcam app ne izvuče maximum..
Ovo je sve fotkano pixelom i bez dodatnih obrada https://www.flickr.com/photos/126857924@N03/
A na instagramu, za poneku je uključen neki filter
https://www.instagram.com/2saint4u/

No, za sada me interesuje postoji li neki fix za notifikacije levo od notcha ili samo cekanje preostaje?

I jos jedna stvar, probao sam nekoliko raznih Gcam aplikacija i kao da na svakoj ponesto radi dobro, a nesto drugo opet ne radi kvalitetno..
Recimo na jednoj portret očajno radi, ali imam tastere za odabir optike, standarne shotke rade okej..
Na drugoj portret odličan, ali night shot uzas, neupotrebljiv..

Dajte neki predlog za Gcam gde portret i night shot rade dobro, i po mogućnosti da ima tastere za odabir optike..

Bas me cudi da ti ne daje dobe rezlutate gcam, ja sam isto bas uporedjivao sa pixel 3 i negde imam cak i bolje fotke, jer imam vise mogucnosti da se igram sa podesavanjima i libovima.
Koristim trenutno poslednju GCam-6.2.030_Arnova8G2_Urnyx05-v2.3 .apk , lib mi je stock by google, exposure povecao za 0.5, hdr+ je na 15 frejma, awb je podesen na pixel 2. Sve tri kamere ovako daju ostru sliku, bez suma.
Takodje night mode odlicno radi, pixel recimo ima kod night mode-a malo jacu saturaciju pa izgleda na oko lepse, ali i to mozes u podesavanjima da promenis.

Sto se tice notifikacija, ako neces da se igras sa romovima, ubaci NotchTest app, zavrsava posao oko notifikacija, mozes i da se igras sa brojkama pa da podesis kako ti odgovara.

Poslednja izmena:
Pa sto ne predje na Pixel 2 ili 3? Cekas da i oni ubace telephoto i ultra wide? [emoji4]

Poslednja izmena:
@Joxy

Kod 4-5 provajdera sto sam obisao u shopping mallu, video sam uzasan screen burn in na pixel 3xl pa sam se malo uplašio.. A moram i ćerki kupiti telefon, po svemu sudeći iPhone XR tako da bi mi bio malo veći trosak nego planirani sa pixelom i jabukom..
A naravno, videcemo sta ce biti sa pixel 4 kad se jednom pojavi..

Očito da ne znaš da koristiš ovaj GCam za ne-Pixel telefone. Skini ovo što je već spomenuto: GCam-6.2.030_Arnova8G2_Urnyx05-v2.3 .apk.
U Settings / Advanced / Auxiliary uključi sve tri opcije, da bi dobio tastere za odabir kamera. Zatim sledi izbor biblioteke tj. podešavanja: Settings / Advanced / Custom Libs:
- Fi v2 (Mi9) ... najoštrije fotke, pravljen za ovaj tel., možda nije za mrak (zavisi šta slikaš, voliš)
- Eszdman v3 Beta ... i za dan i za noć
opciono još ove dve:
- Fi v4b ... odlično oštre i kontrasne slike za dan (pitanje je da li ovo ili v2 za Mi9)
- Saves v1 ili Dhz v1 ... kažu dobra za noć (ako voliš "ispeglanije" slike tj. bez šuma) ... pitanje je da li je bolja od Eszdman v3b - meni nije.
NAPOMENA: u Settings jedino možeš da uđeš ako ti je odabrana Main kamera (u suprotnom izeti na desktop).

P.S.
Evo par primera u full res. koje sam postavio u vezi ovog telefona: https://www.flickr.com/photos/55604358@N05/albums/72157709758515031

P.P.S.
Tele kamera je i dalje mnogo bolja na fabričkoj aplikaciji. GCam i dalje ne ume da koristi njene performanse (mnogo manje rezolutivnosti na slici).

Poslednja izmena:
Naravno, kada sam to naveo - nisam imao nameru da vređam ili omalovažavam, samo sam konstatovao.
Probaj ... sigurno nije kao originalna Pixel slika, ali je prilično blizu.

@Joxy

Kod 4-5 provajdera sto sam obisao u shopping mallu, video sam uzasan screen burn in na pixel 3xl pa sam se malo uplašio.. A moram i ćerki kupiti telefon, po svemu sudeći iPhone XR tako da bi mi bio malo veći trosak nego planirani sa pixelom i jabukom..
A naravno, videcemo sta ce biti sa pixel 4 kad se jednom pojavi..
Mislim onda da je za tebe pravi izbor bio Mi8. Senzor kao na Pixelu, odlicno odradjena GCam app a i generalno proveren model, lepo zaokruzen. [emoji4]
Verujem da ces biti zadovoljan i sa Mi9, samo mu daj malo vremena. [emoji4]

@maxer
Thx, ovo je znatno popravilo situaciju, night shot sada radi kako treba a potret je tu negde.. zbog boljeg sočiva ima bolje detalje ali boje lica slozi previse na crveno, original pixel to odradi savršeno. U svakom slučaju, sada je skroz upotrebljivo videcu kad odem u neku prirodu.
@Joxy
Moguće, ali sam svakako hteo uzeti telefon sa novijim chipsetom, zato nisam gledao ni pixel 2

@Bojsane
Ovaj sam ambijent nije bas neki za fotkanje, + doba dana i osvetljenje, mislim da bi tu svi redom telefoni dali slicne rezultate

Nazad
Vrh Dno