Šta je novo?

Xiaomi Mi Pad 5

Ako ti je dobar prikaz na 24" Full HD, biće ti dobar i 2K displej na 11".
 
Hoce sigurno... Deluje da je ok IPS panel, jedino ostaje da se proveri da li je kod svih primeraka dovoljno visoka jacina osvetljenja ili ima i primeraka sa nesto tamnijim panelima...
Inace za Xiao Xin ondosno onaj Lenovo tablet koji bi takodje trebao biti konkurencija ovom (kao i drugim uredjajima u klasi do 500e, skoro je bila promocija u Kini) je neki losiji OLED ekran koji ima losiji prikaz teksta..

Ja gledam preko Xiaomi Store-a u Spaniji da odradim pre-order koji traje jos danas za 6/256GB globalnu verziju, 345e ali isporuka verovatno tek za mesec dana...
 
Izgleda nista od tableta danas i tokom vikenda. Juce stize mail da je tablet poslat, broj za pracenje kaze da je isporuka danas izmedju 8h i 16h. Evo jos 1h ima do 16h, ali cisto sumnjam da ce doneti. Bex obicno donosi ujutru kod mene.
 
meni javio g..... da mogu da preuzmem...
sinoc sam bio u fazonu otkazujem 100% kad mi je iz call centra rekla stize krajem iduce nedjelje mozda i kasnije, al izgleda da cu ipak uzeti :D
 
narucio u tehnomediji. Zvali da je poslat - stize u ponedeljak. Na aliju ima da se uzme za 2-3$ sa free shippingom futrole/stakla zastitna za pad5 - narucih pa kad stigne vec
 
Stigao je i meni tablet oko pola 19h.

Ekran je sasvim ok, delovalo je kao da je ispran na recenzijama, ali uopste nije, prikaz je dobar i dovoljno je svetao.

Sto se tice kvaliteta izrade, dobar je, ali nema neki premium osecaj. Vidi se da su ledja plasticna, a i onaj metal sa strane je upitan. Cak i ekran deluje plastican. To uporedjujem sa obicnim iPad 2018. koji sam imao do skoro, a jedan primerak jos imam u firmi.

Tablet radi lepo, ne greje se prilikom normalnog koriscenja. 120hz opcija srce bateriju sto je i bilo za ocekivati.

Zvucnici su prilicno dobri. Mozda ne toliko koliko ih hvale, ali su dobri za ovu cenu.

MIUI je katastrofa. Od onog pocetnog podesavanja tableta sam imao utisak da sam kupio neki Alcatel iz 2014. Cak sam morao i da prekinem podesavanje i da ga zavrsim kasnije, jer je prijavljivao da nema mrezu i ako je bio nakacen. Aplikacije ne mogu da se izbrisu diretkno iz App Drawera, cak i kad se ide na uninstal i pokaze animaciju da je obrisao aplikaciju, vec mora da se ide u settings da bi se obrisala aplikacija. Settings je konfuzan sa jako upitnim izborima sta ce staviti u glavni meni, a sta je u dodatnim podesavanjima. To sve pricam u odnosu na stock Android, ne na iPad OS. Nadam se da ce u nekom razumom periodu izaci stock Android rom za ovaj tablet, jer je MIUI poluproizvod. To je moj stav i za Xiaomi telefone, ne samo za ovaj tablet.

Kamere jos ne mogu da probam kako treba, posto je mrak.

Moracu malo vise da se pozabavim njime pre nego sto uradim recenziju.

Na prvi pogled je za mene ovo isti slucaj kao sto je bio i Poco F1. Vredi toliko koliko kosta i ni trunku vise.

Za sad mi bas odgovara to sto je lagan i ne greje se. Ugodan je za koriscenje.
 
Poslednja izmena:
Boga mi, odlican je po pitanju grejanja. iPad bi se usijao od ovoliko skidanja svega.

Kad se pojavi stock rom, bice znatno bolji nego sad.
 
Da, deca su ga bas izmaltretirala sa COD mobile i imam osecaj da je i dalje hladniji od ruku. Nego, je l vam radi Kodi?
 
Meni ne. Tacnije, starija verzija (17) da, nova (novije) ne. Po dozvoli za storage, zatamni ekran i to je to.
 
po meni je sve ok osim svetline ekrana i naravno miui koji je pakao. makar je tablet pa me ne razara kao fon 🤣
 
Secam se da je neko pisao o tome da display nije zalepljen za staklo, pa da je cudno koriscenje olovke. I meni se cini da nije, nije ni na base iPadu, ali ima primetan input lag u odnosu na iPad pa zato deluje cudno.

Edit: Definitivno nije zalepljen, uporedio sam sa iPad Pro. Kinezi su samo zamaskirali bezelima, pa se gap ne vidi bas ocigledno, ali ga ima.

Inace, sot je na 120hz i max osvetljenju 3-4h. Tako da su oni sotovi od 8h sa recenzija ili na 60hz(a sto onda uzimamo uredjaj sa 120hz) ili sa snizenim osvetljenjem, ali to nije bas realan use case, jer je po danu sve osim 80-100% osvetljenja nedovoljno.
 
Poslednja izmena:
To je jako slabo s obzirom da je tablet.
 
nakon što sam otkazao narudžbinu za mi pad 5 uzeo sam tab s6 lite za 270...i dobio sam olovku :) olovka radi dobro kao i na telefonu...

ako se uračuna kupovina olovke onda čak i ova preorder cena nije baš toliko vruć kolač...nisam se preterano udubljivao u druge razlike ali samsung ima metalno kućište, olovku, micro sd, i gps, što sve mi pad nema...klasika za xiaomi je da daje procesor iznad klase uređaja i više memorije, ali ko što vidimo i zakine na drugim stvarima tu i tamo...kod samsunga može biti sporan exy ali za sada nemam primedbi, i on je hladan, nije se nimalo zagrejao ni tokom setupa...

kad smo kod sot-a, čisto kao poređenje, nakon prvog punjenja imam 2 sata i 30 minuta ekrana i baterija je na 72%...osvetljenje držim na manje od 50% u kući...olovku koristim manje više sve vreme...

@milkobgd

i najnoviji kodi radi bez problema :)
 
Poslednja izmena:
Evo danas opet probam na max osvetljenju i 120hz i sad je bolja situacija nego juce. Ovim tempom ce sot biti 5-5.5h. Ne znam u cemu je razlika.
 
@probotzor
Hvala na utiscima!
Pokrio si sve detalje koji u recenzijama drugih nisam video.

Ja sam pitao za gap između displeja i stakla, baš zbog tog laga. I generalno sama izrada je delovalo kao ok i ništa više - ima boljih jeftinijih uređaja zato "recenzenti" nisu toliko pokrivali taj aspekt.
Što se tiče osvetljenja ako je zaista potrebno da bude na ~80% tokom dana (unutra) onda baš i nije toliko dobro. Na Nexus 7 (2013) ne moram 30-40% da držim, uveče na 20% tokom streaminga/čitanja (ako i toliko)

Šteta I za bateriju očekivao sam zaista barem 10h SoT-a tokom gledanja sadržaja(streaming/surf/čitanje stripova) na 50%brightness
Cini mi se da su spomenuli neki korisnici da 120hz ne radi čak ni u svim scenarijima (aplikacijama)

Ostaje onda dobro da razmislim jer za tu cenu u EU konkurencija su S6 lite, iPad 2021 (32gb, 256gb je 500+), eventualno Lenovo (xiao xin) p11 pro ako iskoči (mada ima loš oled screen) I eventualno novi mate pad 10.4 (260e I bez GP servisa)

U principu deluje OK hardverski u toj klasi ali softverski paket je "one & done" I pitanje je da li će biti bilo kakve dalje podrške (čak i od zajednice) - a u tom slučaju je vrlo upitno dati 300-350e samo za hw.
Samsung ako ništa drugo barem obećava 2 veća Update-a - tj 2 veće Android revizije i 3 godine security patches...
 
Secam se da je neko pisao o tome da display nije zalepljen za staklo, pa da je cudno koriscenje olovke. I meni se cini da nije, nije ni na base iPadu, ali ima primetan input lag u odnosu na iPad pa zato deluje cudno.

Edit: Definitivno nije zalepljen, uporedio sam sa iPad Pro. Kinezi su samo zamaskirali bezelima, pa se gap ne vidi bas ocigledno, ali ga ima.

Inace, sot je na 120hz i max osvetljenju 3-4h. Tako da su oni sotovi od 8h sa recenzija ili na 60hz(a sto onda uzimamo uredjaj sa 120hz) ili sa snizenim osvetljenjem, ali to nije bas realan use case, jer je po danu sve osim 80-100% osvetljenja nedovoljno.
Meni je juce spustio za 20ak% (oko 25) za 3+ sata SOT-a od cega 40-60 min COD mobile. Naravno ekran nije bio na 100% osvetljenja.
Nego... radi li vam Kodi???
 
Sto se tice sota prilikom gledanja sadrzaja, to cu tek da proverim. Ovo je bio sot prilikom nekog generalnog koriscenja, znaci browsing i drustvene mreze. Danas sam cak ubacio i malo igrica, a iz nekog razloga vec deluje da ce biti bolji sot. Moracu nekoliko puta da isprobam da bih izvukao neki prosek.

I meni se sad nije nesto pojela baterija dok sam igrao igrice. Moguce da 120hz ne radi u igricama ili ne radi sve vreme, dok na drustvenim mrezama i u pretrazivacu pradi, pa ga je to dotuklo. Drugog objasnjenja nemam za to sta mu je bilo juce.


Inace, probao sam da ga uparim sa nekom kineskom olovkom za iPad, pa da probam kakav je input lag licno, ali ne vidi je. Ocigledno je bas pravljena kao kopija Apple Pencil, pa ne radi na Androidu.

Ja sam i dalje ok zadovoljan tabletom, ali mislim da je ova preorder cena neki maksimum koliko vredi. Da je u preorderu dolazio sa olovkom, vec bi bila malo drugacija prica. Po redovnoj ceni ga ne bih kupovao sigurno, osim ako periferije ne budu bas jeftine, a znam da nece.

Mislim da bi Tablet + Olovka + Futrola(sa tastaturom) za 400e bili jedino razumno resenje koje bi ovaj model stvarno ucinilo pravom konkurencijom drugim proizvodjacima. Ali cisto sumnjam da ce olovka i futrola moci da se kupe za dodatnih 100e ukupno.


Doduse, treba sacekati stock Android rom. Iste ovakve utiske sam imao i za Poco F1, pa je ispao sasvim drugi telefon kad je izasao Pixel rom.
 
Poslednja izmena:
@Djilkosh_Ns
U pravu si,moja greška. Basic verzija u svakom slučaju, koja je do sada bila 32gb
Ali mi opet 64gb fiksnog skladišnog prostora ne završava posao, 128gb i nekako.
Ali doplata odb150-200e za 256gb kod jabuke je čist bezobrazluk I još jedan od razloga zbog čega ne volim njihov ekosistem i politiku (prema korisnicima prevashodno)
 
Stigao sam do kamera.

Zadnja kamera:

Prilikom fotografisanja, prikaz na ekranu izgleda ocajno, ali kada se uslika, fotografija zapravo ispadne lepo. Meni je ovo ogroman minus, jer nemam pravu sliku kako ce da izgleda ono sto fotografisem. Pojma nemam zasto su to uradili.

4k 30fps video tu negde oko proseka i sasvim prihvatljiv za tablet
1080p 30fps video na nivou onih kineza od 100e

Ne postoji 60fps mod snimanja ni na jednoj rezoluciji.


Prednja kamera:

Fotografije su pristojne za takvu prednju kameru, time sam zadovoljan.

Snimak prednje kamere je slab. Kada se snima nesto sto je bilzu i pod dobrim osvetljenjem, ok je. Cim je nesto malo dalje, sve je mutno. Na tabletima treba da bude fokus na prednjoj kameri, jer ce se najcesce koristiti za privatnu komunikaciju i komunikaciju na poslu.

Nikada nisam bio odusevljen kamerama na Xiaomi telefonima, tako da je i ovde identican slucaj.

Znaci, treba cekati Gcam.

Kod Xiaomija me izuzetno nervira kriminalno los softver. Kupis uredjaj i onda za sve mora da se ceka i plus moras da znas posle kako to sve da namestis. Uopste nije za prosecne korisnike i nista ne radi na svom maksimumu out of the box, zato Apple tu i dominira.


Trenutno mislim da cu morati da radim jos jedan review kad izadje stock Android rom, jer sam ubedjen da ce biti skroz druga prica.
 
Da li zaista ima ljudi kojima ta kamera igra bitnu ulogu kod tableta?
Kamera na poleđini kod tableta je realno samo za dekoraciju I čisto da se nađe ako zatreba nekad i radije bih veću bateriju nego "bolju" kameru na tabletu.
Vrlo retko sam je koristio i ako uopšte uglavnom za skeniranje nekih tekstova za Pleco
 
Meni ne igra, doduse prednja da. Ali onda ili nek je izbace ili nek je naprave lepo.

Evo kako izgleda dok se fotografise, a evo kako izgleda stvarna fotografija. Kvalitet fotografije je malo ubijen ovde na forumu, ali poenta je tu.
 

Prilozi

  • Screenshot_2021-09-25-11-46-46-398_com.android.camera.jpg
    Screenshot_2021-09-25-11-46-46-398_com.android.camera.jpg
    312.6 KB · Pregleda: 73
  • IMG_20210925_114653.jpg
    IMG_20210925_114653.jpg
    347.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
ja držim tj držacu na 60hz,jer za mediju (koju ja konzumiram u 90%) mi ne treba 120hz..sve je vrh osim osvetljenosti i baterije.
 
Koliko para toliko muzike.

Tab S7 sam platio 475e star mesec dana. Autonomija fantasticna, softver odlican, dex mode radi super, olovka u pakovanju, top izrada, SD 865+ chipset.

Kada su najavil Mi Pad 5 mislio sam da sam se zeznuo sa kupovinom, sada vidim da nisam 😁
 
Koliko para toliko muzike.

Tab S7 sam platio 475e star mesec dana. Autonomija fantasticna, softver odlican, dex mode radi super, olovka u pakovanju, top izrada, SD 865+ chipset.

Kada su najavil Mi Pad 5 mislio sam da sam se zeznuo sa kupovinom, sada vidim da nisam 😁
jesi,jer manuelno podesis brightness i stavis na 60hz i imas skoro pa savršen tablet i 200e u dzepu.
 
Ništa, ako vas ne mrzi bacite utiske po pitanju autonomije u različitim scenarijima korišćenja i generalnog iskustva u svakodnevnom radu...

Do kraja sledeće nedelje mogu da odradim pre-order 6/256gb verzije za 345e,ali stiže tek u drugoj polovini oktobra
Što reče jedan član u toj cenovnoj klasi jedino jos iPad mogu da razmotrim
 
@ivanbass1: ista prica i vidim ovde i po netu da je Tab premium uredjaj za ovo. Uglavnom, koliko para, toliko muzike.
 
Velika mana je sto ne podrzava eksterni displej, ali dobro, za 300e i ove specifikacije ne treba traziti dlaku u jajetu.
 
Nazad
Vrh Dno