Najbolji daily driver je officijelni pixel experience rom. Bas je pixel iskustvo. Ima dva buga koji mogu nekome smetati, nekome ne. Mute call bug se javlja odprilike jednom u pet dana i to je na svim oreo based romovima novijeg datuma. Restart rijesi problem. Druga stvar je lag videa i na webu i u bilo kojem playeru, ovo se desava samo ukoliko koristite face unlock feature. Bez face unlocka se ovaj problem ne javlja. Inace i ovo rjeseva restart telefona ako bas morati koristiti face unlock feature. Baterija je manje vise ok, nije kao stock miui ali nije ni katastrofa, oko 4 i pol sata SOT.
Ja sam trenutno na xiaomi.eu zadnjem stable romu sa patchom za notifikacije kao na global romu. Inace xiaomi.eu radi romove na bazi kineske verzije pa su notifikacije uzas.
Na oreo custom romovima kamera je perverzija, pixel kvalitet definitivno, hdr+ i na prednjoj i na zadnjoj kameri, porttrait mod takodjer na obje kamere radi. Ja sam se vratio na miui rom zbog stabilizacije slike prilikom snimanja videa. Nijedan custom rom to nema, uzas zivi, nikakvi modovi za EIS mi nisu pomogli u tom slucaju. Ne znam sta je xiaomi uradio u miui, ali taj rom jedino ima fantastican eis prilikom fullhd snimanja.
Ne znam ni sam sta bih nekome preporucio, skoro pa svake sedmice se saltam izmedju LOS 15.1 , Pixel Experience i MIUI romova.
Kad bih na custom oreo romovima dobio bilo kakvu stabilizaciju video definitivno se ne bih vracao na stock.
Za neki mjesec dana ce prva MIUI 10 beta za Mi5s pa cemo da vidimo kako ce da radi.
Uglavnom svi na xda cekaju miui rom za mi5s na bazi orea kako bi napokon napravili bug free los 15.1 ili nesto slicno...
PS: ja sam svoj prvi Mi5s nakon 8 mjeseci reklamirao zbog image retention, i dobio novi uredjaj ali opet sa LG panelom. Prvi problem se javio nakon 4 mjeseca koristenja, a posto mi se nije dalo ganjati garanciju ja sam to rjesio u LOS 15.1 kroz postavke boja. Sve rgb slidere na 0.9 vrijednosti i image retention nestaje. Tako sam ga vozio dok se nisam nakanio da reklamiram uredjaj

Pa eto ko ima taj problem a nema garanciju, bilo koji rom koji ima kcal postavke moze to rjesiti.
Sent from my MI 5s using Tapatalk