Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Cini mi se da je sa svakim novim update-om kamera na obicnom X14 sve losija.
Da li je neko isto primetio?

Znači i Kinezi videli šta rade ovi na zapadu pa krenuli u oni :) lepo

Cini mi se da je sa svakim novim update-om kamera na obicnom X14 sve losija.
Da li je neko isto primetio?
Na koji update misliš? Poslednje veće ažuriranje za 14 Ultra je bilo pre par meseci, nisam primetio bilo šta loše ili sumnjivo. kamera ista kao i sa verzijom softvera sa kojom je i stigao telefon.
Generalno, za ovih 4-5 meseci veoma pozitivno iskustvo, s obzirom da se radi o Xiaomi-u koji generalno ne volim kao brend, posebno zbog istorije softverskih problema. Mana ima, ali se svode na sitnice koje ću nabrojati ovih dana, npr. fabrička folija se u toku leta prlja nenormalno pa razmišljam da je skinem.

Ali što se kamera tiče, bukvalno swiss army knife uređaj, pokriva sve potrebne raspone za ono što mi treba, jedino je 30x zoom (720mm) manje-više Ai raspad, mada svi ti Ai zumovi su u principu kičeraj.

Na koji update misliš? Poslednje veće ažuriranje za 14 Ultra je bilo pre par meseci, nisam primetio bilo šta loše ili sumnjivo. kamera ista kao i sa verzijom softvera sa kojom je i stigao telefon.
Generalno, za ovih 4-5 meseci veoma pozitivno iskustvo, s obzirom da se radi o Xiaomi-u koji generalno ne volim kao brend, posebno zbog istorije softverskih problema. Mana ima, ali se svode na sitnice koje ću nabrojati ovih dana, npr. fabrička folija se u toku leta prlja nenormalno pa razmišljam da je skinem.

Ali što se kamera tiče, bukvalno swiss army knife uređaj, pokriva sve potrebne raspone za ono što mi treba, jedino je 30x zoom (720mm) manje-više Ai raspad, mada svi ti Ai zumovi su u principu Ai kičeraj.
Mislim na.obican X14, recimo, primetio sam problem fokusiranja kada zumiram, manje detalja, losije slike u night mode.
1000028606.jpg
Svetlija slika je Gcam, nocni mode na obe, zoom 3.2x.

Prilozi

• PXL_20250713_215839567.NIGHT.jpg
    PXL_20250713_215839567.NIGHT.jpg
    184.6 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Užas ako je tako. Ispada da treba da im platiš telefon kao prosečnu Astru G, i da ne smeš običan apdejt da odradiš. Ko zna šta nam spremaju sa Androidom 16.

I dalje ništa od Spigen ili Ringke zaštita za 14 Ultra, pa sam morao da naručim Nillkin Scrub Pro, čisto da zaštitim fon u outdoor sezoni a i na svadbama.
Nemam pojma koja je razlika između Scrub Pro i Super Frosted Shield Pro, pa sam naručio prvi model. Ne sećam se koju verziju sam imao na XZ2, ali mi se čini da je ta maska bila nekako više gumirana. Scrub Pro je svakako mnogo bolja od fabričke maske koja stiže uz telefon, koja je od suve plastike i veoma klizava. Mana je što Nillkin za nijansu povećava dimenzije u odnosu na stock masku, ali je zato telefon bolje zaštićen sa svih strana, plus je grip pri korišćenju mnogo bolji.

Da navedem nekoliko mana 14 U.
Ono što mi smeta je osećaj da telefon kliza iz ruke, samo zbog veoma klizavog metalnog okvira telefona. Ovo je baš paradoks, jer je poleđina od eko kože najkvalitetnija koju sam do sada probao, i pruža veoma dobar grip, ali zbog veoma klizavog rama telefona imam osećaj kao da će svaki čas da izleti iz ruke, iako eko koža to sprečava. Navikao sam malo na to, ali ipak sam morao da uzmem Nillkin, zbog izleta, planinarenja, plaža itd.

Izradu bih ocenio sa 9/10, da nije blago klimavih volume tastera. Bukvalno je sve ostalo na veoma visokom nivou, ali ne znam šta im bi da iznad odličnog power tastera (sa anti-slip teksturom) ugrade klizave i blago klimave volume tastere. Ništa kritično ali iritira.

Fabrička folija mnogo skuplja otiske, posebno sad u letnjem periodu, razmišljam da li da je skinem, ili ostavim da pokupi sve moguća oštećenja i ogrebotine u toku leta, pa tek onda da skinem.

E sad ono što mi najviše smeta (a možda je u vezi sa folijom) - FP skener (kada je telefon pokvašen ili se koristi mokrim rukama) radi lošije od skenera sa matorog XZ2. Jednostavno više baguje i teže očitava u tom slučaju. Ovo mi je skroz nebulozno, ipak je razlika od 6 godina između XZ2 i 14 U.
Moguće da je i do folije, ima logike, ali opet ne bi smelo da se dešava.

Sve ostalo je na jako visokom nivou (ekran, zvuk, brzina/čipset, pa i softver), a kamere i kamkorderi kidaju. Čak je i UW kamera upotrebljiva, pa i za video snimanje.
I što je najbitnije, nije mi se do sada desilo da baterija izda, svakako je daleko od neke sjajne autonomije ali je telefon svaki put izdržao radni dan, svadbu ili izlet (do ponoći i punjača), što je sa XZ2 postalo nemoguće.

Imam neka brzinska poređenja 14 U zadnjih kamera i raznih žižnih daljina, postaviću ovih dana.
Uglavnom, u celom rasponu 12mm (UW), 23-28-35-46mm (glavna wide), 75mm i 120mm telefoto, snima odlične fotografije. Čak i 240mm hibridni zoom ima smisla koristiti, bar na dnevnom svetlu. 30x zoom/720mm je već prepun Ai brljotina.
Sa glavnom kamerom i varijabilnom blendom moguće dobiti oštije i bolje eksponirane fotografije u nekim uslovima, ili starburst efekat. Sve u svemu, odličan i veoma svestran sistem kamera, kapa dole za sve Pro/Ultra Kineze. Prednju kameru ne znam da li sam 5x upalio do sada, deluje ok, prosečno.

I što je najbitnije, nije mi se do sada desilo da baterija izda, svakako je daleko od neke sjajne autonomije ali je telefon svaki put izdržao radni dan, svadbu ili izlet (do ponoći i punjača), što je sa XZ2 postalo nemoguće.
ti si onda dobio silicone lottery zato što ja ne znam tih dana da li sam češće punio telefon ili powerbank 🤣

Ma jok, mislim na neko prosečno korišćenje po svadbama, ili negde u prirodi. Tu me još nije izdala baterija, a moguće da je došlo i do tog nekog ''učenja'' načina korišćenja. XZ2 baterija je tu pukla posle 5 godina, nije mogla da izdrži jedan takav dan.
Ali i dalje mislim da konstantno korišćenje kamere, GPS-a, paketnih podataka, sa automatskim osvetljenjem (max) može da isprazni bateriju i za samo 4 do 4 i po sata. Svako korišćenje kamere, čak i samo fotografisanje, prilično zagreje telefon na ovim letnjim temperaturama, ali ni približno kritično kao oni 3D stress testovi.

jel realno da je x14, bar moj, još uvek na 2.0.103.0 verziji?... global sam

sestra sa redmi note 13 pro plus dobila 2.1 ja msm, a i komšija sa x12 pro je na 2.2

Ima li neko problema sa tastaturom na X14? Kada krenem da kucam tastatura zabaguje, zamrzne se i onda odjednom izbaci sve šta je otkucano... Koristim njegovu tastaturu...

Xiaomi 15 pro mode camera presets koji rade i na Xiaomi 14.

Skinete ih sve zajedno, otpakujete i ubacujete jedan po jedan u pro podešavanja kamere.

Vrh Dno