Šta je novo?

Xiaomi 12 / 12X / 12 Pro / 12 Ultra

Ne znam za BG ali većina njih dolazi iz Subotice i NS. Ajd da nađemo.

Nešto čudno se dešava sa telefonom ili ROMom, ne znam već. Podesio sam fon sa aplikacijama od nule. Juče sam primetio da mi neke aplikacije ne rade tj. ne dobijam notifikacije Viber, Messenger, KP. . . Ušao sam u podešavanja istih i primetio da im je zvuk na 'none' kao i da nemaju originalne zvukove zvona i obaveštenja... Jbm li ga. Jedino dobro što sam primetio kod ovog ROMa je odličan battery standby, originalne miui dialer i sms aplikacije kao i pregršt podešavanja koja ne postoje u EU/Global ROMu (kompletan dt2w/dr2s)... Džaba sve to kada aplikacije brljave a Viber koji mi zbog posla treba radi kao na vetru iako sam mu 'ubio' sve MIUI optimizacije. . .
Sutra vraćam EU ROM! Jbš ovo karabudženje :(

Poslednja izmena:
Koji je razlog da radis tako nesto?
Jesi svestan da si osakatio telefon time? :D

Čime sam ga osakatio?
Telefon treba meni da služi a ne ja njemu. Prosto, zar ne?

P.S. post sam morao da izbrišem zbog datoteka koje neće lepo da se zakače. Čim budem mogao, objaviću ga ponovo.

@Pavell :p
Evo kratkog uputstva kako da zaključate željeni band na kom želite da vam radi fon. Ja preferiram da mi telefon radi samo u LTE opsegu i to gde je band B3 preffered.
Da bi radio samo pod LTE potrebno je izabrati jos 1 dummy band. U mom slučaju to je GSM1900, preffered LTE band je B3 a dodatni radni B20.
Instalirati Activity Laucher sa GPlay-a. Nakon pokretanja aplikacije kliknuti na lupu i kada se otvori search upisati i pretraziti rec 'band'. Nakon toga izabrati opciju 2 sa skrinšota. Otvara se nov ekran za izbor band-ova. Tu odabrati i zaključati željene band-ove i to potvrditi 'triggerom' na pocetku. Kada se to odradi fon na kratko gubi mrežu dok aplicira nove vrednosti i to je to. Moj fon sada radi isključivo pod LTE mrežom koristeći 2 benda i to preffered B3 i B20. Uživajte!
Screenshot_2023-07-20-10-56-20-210_com.android.vending.jpg IMG_20230720_105918.jpg Screenshot_2023-07-20-10-57-09-491_com.android.settings.jpgScreenshot_2023-07-20-10-57-31-716_com.android.settings.jpg Screenshot_2023-07-20-10-57-34-410_com.android.settings.jpg

Radi se zarad toga da ogranicim fon da ne brlja redom po bandovima vec da se "fokusira" na ono sto sam mu zadao i time trosi manje baterije a i da mi internet bude uvek na najvecoj brzini. . .
Ja ili imam ili nemam mrezu. Nikada mi se nije desilo da mi nestane samo LTE opseg. LTE bandovi B1, B3 i B20 obezbedjuju da ti fon uvek bude dostupan ma gde bio a time i LTE usluge/pogodnosti a pod uslovom da ima mreze (u mom slucaju to je mt:s).

P.S Proradila i Automate skripta Home_Call.flo. Na fonu je EU official ROM a b/l je ostao otkljucan.

Kako mislis aktivirati B20 preko neke apk,kad sam telefon ne podrzava i nema letenciju za B20?😊
Ovo je slican primer kao ranije kad su hteli da aktiviraju 90hz ili 120hz preko nekih modula i aplikacija na telefonima koji podrzavaju 60hz,i posle nekog vremena unistili ekrane..
Smatram da telefoni koji su za Kinesko trziste koji ne podrzavaju b20 ne mogu da ga pomocu neke aplikacije i aktivirati,jednostavno B20 ne postoji u tim telefonima.

Intenet ti nece biti na najvecoj brzini sigurno - pored ta dva benda postoje i drugi LTE bendovi koji se koriste, a koje tvoj telefon nece koristiti uopste. Npr B1 i B7 koje koriste svi(2100MHz i 2600MHz). Pored toga neki nizi bendovi koji se vrv koriste, tipa 700/900MHz, mozda i B32 za DL itd.
Druga stvar, ne znas kakva je strategija tvog operatora - mozda negde nemaju B3/B20 uopste nego samo B1 npr(highly unlikely da se desi, ali opet).
Nekad npr treba da se radi handover sa L1800 na L2100 jer L1800 postane previse zagusen - ti ces ovde da ostanes na zagusenom L1800
Takodje, ako padne taj primarni B3, ti ces da odes na low-band jer samo njega imas umesto da odes na neki drugi band sa vecim bandwidthom.

Bateriju isto ne cuvas time, prvo nece telefon da se salta sa jedne frek na drugu non stop jer mu je dosadno - ovo se radi samo onda kad je to neophodno, izmedju ostalog i radi cuvanja baterije. Drugo cak ces da postignes kontraefekat, jer umesto da imas 4CA sa dobrim brzinama ti ces da imas single carrier ili 2/3CA sa losijim brzinama, pa ces teoretski da ucitavas video 20s umesto 5s.

@Pavell
Moj telefon je za Globalno a ne za Azijsko/Kinesko tržište i modem regularno podtžava LTE B20.

@nightshadow
Sva 3 operatera koriste isključivo LTE B3 i B20 dok Telekom stidljivo koristi i B1 i ništa između. B20 ide za ruralne sredine dok su B1 i B3 za gradove sa prigradskim naseljima. Ovo sa zaključivanjem band-ova sam koristio i na Samsungu i nikada nisam imao problema ni sa dužinom download-a niti sa bilo čime drugim. Čitam da dobro barataš teorijom ali ti fali praksa a iskustvo je majka mudrosti ;)

A1 koji koristim ima B1 npr, tako da ti prva recenica nije tacna. Yettel takodje znam da ima B1 sigurno.
Elem, recimo da je tacna i da se koriste samo B3 i B20 - sta si postigao zakljucavanjem ta dva benda? To bi sustinski bilo isto kao da si stavio LTE Only da bude

Stavi ti LTE Only pa pokušaj da zoveš i primaš pozive. Može li?

Što se zvaničnih frekvencija operatera tiče, idi na RATEL sajt i tamo pregledaj dokumentaciju za GSM, WCDMA I LTE. Koristim mts pa me drugi operateri ne zanimaju no rasprava je bespredmetna. Ovo što sam napisao za zaključavanje band-ova je stvar koju neko može i ne mora da proba a bez bilo kakvog ubeđivanja i rasprave. Ne vidim zašto dižete toliku prašinu?

@narogRS ,Tako si isto tvrdio da se moze koristiti NFC na XEU romu,samo zato sto si video da ima neka opcija pod nazivom NFC fix,i kad se to ukljuci onda NFC radi..Ali to je davanje pogresne informacije forumasima,i moze se dogoditi da neko to procita i kaze to je to,covek pise da se moze aktivirati NFC kad flesnem XEU ili EEA rom..Istina je da ne moze..Kad otkljucas bootloader ne mozes koristiti NFC jer aplikacija za beskontaktno placanje,(njihov algoritam) prepoznaju otkljucan telefon i blokiraju aplikaciju u koju ne mozes ni da se prijavis karticom banke i drugim informacijama,iskljucivo je takvo tretiranje radi bezbednosti racuna klijenata banke.

Nisam tvrdio jer ne koristim NFC zbog fizickog ogranicenja ali da postoji ta opcija to je sigurno a cemu sluzi ne znam (u napomeni opcije pise da resava probleme oko nefunkcionalnosti NFCa) i nikako nisam mogao da bilo koga dovedem u zabludu. Kome treba, probace i onrnuto. Ni ne znam da li i kako otključan b/l utiče na NFC plaćanje. . .
Daj da vidim citat sa tvrdnjom da NFC radi na ROMu za EEA tržišta?

aj da vidim citat sa tvrdnjom da NFC radi na ROMu za EEA tržišta?
Napisao si da postoji Fix za NFC,koji verovatno otklanja nefunkcionalnost NFC,i da je to-to..Ishitreno zar ne?To je nekom dovoljno da se povede tom recenicom,otkljuca telefon i flesne neki rom,i zazali kad vidi da ne radi NFC kad je ukljucio opciju za koju si ti rekao da popravlja nefunkcionalnost NFCa..
Ne znam zasto si mene tagovao u vezi zakljucavanja Bandova?
Kod mene na EEA je namesteno
"prefer lte".

Ova metoda zakljucavaja zeljenih band-ova radi i na MTK SoC-ovima. Proverio sam na supruginom Xiaomi sa Helio (MTK) SoC-om. Cisto da se zna.

Potreban savet/pomoć pa ko može neka pomaže.
Viber notifikacije mi kasne ili uopšte ne stižu dok ne otvorim aplikaciju :(
Rom je xeu za EEA tržište, Viber optimizacija baterije je na no restrictions, aplikacija je zaključana u recents... Primetio sam jednu stvar. Ako se Viber ne aktivira neko vreme kao da ga miui izbaci iz funkcije i pogasi mu procese i kada ga startujem, treba mu vremena da se pokrene?!
Ko može neka savetuje!
Hvala unapred!

Mozda da probas da podesis notificije u samoj alpikaciji vibera.

Kako da ih podesim?
Tu je sve uredno, tj. trebalo bi da je tako.

Nema leka uradio si sve što si mogao. Viber je djubre od aplikacije i tu nema rešenja.

Klasično ponašanje vajbera na Xiaomi telefonima, koje je posebno frustrirajuće za ''bumere'', koji zbog toga propuštaju bitne poruke, slike itd.
Viber je daleko od savršene aplikacije ali meni na lajt skinovanom Androidu te notifikacije ili ne kasne, ili je u pitanju kašnjenje od nekoliko sekundi u odnosu na windows/desktop Viber. U prevodu, aplikacija radi normalno, jedino što je UI na teletabis nivou u odnosu na Telegram.

Klasično ponašanje vajbera na Xiaomi telefonima, koje je posebno frustrirajuće za ''bumere'', koji zbog toga propuštaju bitne poruke, slike itd.
Viber je daleko od savršene aplikacije ali meni na lajt skinovanom Androidu te notifikacije ili ne kasne, ili je u pitanju kašnjenje od nekoliko sekundi u odnosu na windows/desktop Viber. U prevodu, aplikacija radi normalno, jedino što je UI na teletabis nivou u odnosu na Telegram.
Radi savršeno i na Huawei-u :)

Potreban savet/pomoć pa ko može neka pomaže.
Rom je xeu za EEA tržište, Viber optimizacija baterije je na no restrictions, aplikacija je zaključana u recents... Primetio sam jednu stvar. Ako se Viber ne aktivira neko vreme kao da ga miui izbaci iz funkcije i pogasi mu procese i kada ga startujem, treba mu vremena da se pokrene?!
Ko može neka savetuje!
Hvala unapred!
Ja koristim modovane verzije vibera,i retko kad imam taj slucaj sto opisujes.Mogu ti poslati na PP ako hoces da probas..

Kako da ih podesim?
Tu je sve uredno, tj. trebalo bi da je tako.
Odes na opcije za Viber aplikaciju i stavis za bateriju da nije BALANCED i resio si problem. Kada je balanced, on stedi bateriju tako sto uspava Viber posle nekog vremena.. To namesti i resio si problem. Po default-u ti za sve aplikacije stoji BALANCED. Devojci sam to namestio pre 2 dana i sve radi kako treba sada. Ova tema za Viber je izakana toliko puta, imas resenje na forumu na bar 20 mesta.

Malo sam pretraživao po xiaomi forumu i nađem da se većina žali na Viber i da je to od kada su miui14 pustili. Kažu da im je na miui13 sve radilo valjano ili gotovo valjano i da nije bilo ovoliko problema.
Podesio sam Viber u App permissions da ne pauzira aplikaciju kada se ne koristi (difoltno je pauzira) i u Special permissions sam dozvolio Unrestricted data za Viber (tako kažu na xiaomi forumu) i sve je to radilo nekih par sati besprekorno da bih posle toga kliknuo na ikonicu Vibera i čekao 3-4 sekunde da se apk probudi :(
JLZ
...
@Pavell može, pošalji link na PP ili kako već.

Imače, Viber mi na poslu treba jer firma ima kreirane grupe preko kojih primam obaveštenja za rad.

Samo da javnem da trenutno koristim poslednji stable ROM sa xiaomi.eu i da Viber fercera besprekorno tj. ne ubija ga sistem. Doduše, ja sam po navici preduzeo sve neophodne korake o kojima smo diskutovali ovde i sada radi perfekrno.
Sredio sam i ovaj moj Automate .flo. U pitanju je bila dodela nekih specijalnih permissions i sada i to fercera besprekorno (čak i kod suprige na Redmi gde nikda nije radilo).
Polako ali sigurno Xiaomi mi se vraća pod kožu. Voleo bih da mogu da priuštim13ticu i to sa ovakvim ROMom i . Ne mogu da se ispružim više od 500e ali 13tice za sada nema za toliko wutića :(

Hello.
Da li neko koristi Automated Tasks opciju koja postoji jedino u CN ROMu ili u ROMu skinutom sa xiaomi.eu sajta???
Opcija je slicna kao kod Samsunga i po tom principu i funkcionise.
Napravio sam Task da kada baterija prilikom punjenja dostigne 80% telefon podesi Volume na zeljene vrednosti i tu je kraj. Nigde ne vidim opciju da mu podesim da reprodukuje odredjeni zvuk ili melodiju :( Moze da se startuje zeljena aplikacija (npr Music ili sl) ali nigde ne vidim ovo za zvuk ili ja negde gresim?

Ako je neko probao neka da savet!

Hvala unapred.

Moze li neko da preporuci/da link za temu koja nije na Kineskom i koja nema precice u donjem levom i donjem desnom uglu ekrana???!!!
Hvala unapred!

Gremlini su mi ušli u telefon?! U toku razgovora kada dobijem drugi poziv i izaberem "template" poruku da ću se javiti kasnije, telefon se nakon poslate poruke restartuje sam od sebe 😯
Sve ostalo radi perfektno od prvog dana, od pre nekoliko meseci kad sam ga uzeo. Nisam nista budzio, na njemu je sve original, pre neku nedelju je update-ovao softver ali problem sa restartom je konstantan 😵‍💫

Prilozi

• Screenshot_2023-08-28-12-40-22-273_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2023-08-28-12-40-22-273_com.android.updater.jpg
    30.6 KB · Pregleda: 18
Nazad
Vrh Dno