Šta je novo?

XFree86 4.2.0 ?

Ha

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Kad sam instalirao pomenutu verziju X-a ... nakon reboota
nisam se uspio ulogovati, bilo u KDE bilo u GNOM.
Elem sta se desava ... pojavi mi se prozor za ulogovanje,
ali kad se ulogujem on mi izbaci jedan konzolni prozor i
jos neki prozorcic sa opcijama za shutdown, i jos neke opcijce
... nakon bezuspjesnog pokusavanja da uradim nesto ...evo
pitanja :)

Malo da pojasnim sta sam radio ... sljedio uputsvo ..
uradio backUp /etc/X11 /usr/XF tab tab :) ... u sustini dva
foldera .. posto instalacija nije dosla do zeljenog cilja pokusao
sam te foldere povratiti ali ... pazi sad ... ne znam komandu za
copy(tj. znam za file copy *** ali nesto mi nije poslo za rukom
...) ako neko zna neka usput objasni parametre vezane za ovu, ili neku drugu komandu koja vrsi posao ...

Jos nesto na kraju ... ne mora ovo biti samo thread o gore pomenutom problemu vec me interesuju i Vasa iskustva kao i ocijene novog X-a...

Umalo zaboravih instalacija Nvidia drivera takodje prosla bezuspjesnohrkk a dosadilo mi da reinstaliram stalno Linux:confused: pa zato ako neko ima jos korisnih savjeta
vezano za instalaciju doticnih neka kaze ... e da nekoliko puta sam uspio povratiti predjasnje stanje pomocu Xconfig-a, ali cim uradim izmjene u XF86**-4 ne radi nista sem konzole :mad: :)

pozdrav!

'cp -R /zeljeni/dir /gde/zelishiskopirati'
kopira dir sa sve fajlovima u njemu

Prvo i osnovno sta treba uraditi pre instalacije novog X-a je backup starog - cak te i instalaciona skripta na to podseca.
Tu se misli da uradis makar najosnovnije kopiranje dva dira :
/etc/X11 i
/usr/X11R6
na neko sigurno mesto. Ovaj drugi dir predstavlja fajlove samog X-a, a ovaj prvi dir sadrzi konfiguracije istog.

Za kopiranje i ostale funkcije, imas midnight commander ("mc").

Kada instaliras novi X preko starog, uvek instalacionoj skripti dozvoljavaj da samo instalira/kopira fajlove, a ne i menja konfiguracione fajlove (ukoliko si vec novice). Ako svuda na pitanja lupas "y", onda ce tvoje konfiguracione fajlove zameniti svojim defaultnim (obicno vrlo sturim), gde koristi neki prastari window manager i slicno. Ukoliko si uradio backup, moci ces da "ozivis" gnome i kde kopiranjem starih /etc/X11 configa preko ovih koje je X instalirao. Ukoliko nisi bekapovao ... onda izvini :D

Sto se tice nVidia drajvera, mislim da sam to vec naglasio u jednom od skorih threadova, a i pise lepo u "WHAT IS NEW" da zasebni nv nisu potrebni, jer su ovaj put sadrzani u samom X-u; tj, kompletna podrska do GF3. Dakle, ovo sad nije problem neiskustva, nego nepostovanje osnovnog RTFM pravila. Kada krene malo da se cita readme koji dolazi uz paket, ustedece se i vreme oko (nepotrebnih) reinstalacija.

P.S.
Za neupucene: RTFM - "Read The Fucking Manual".

silverglider je napisao(la):
Sto se tice nVidia drajvera, mislim da sam to vec naglasio u jednom od skorih threadova, a i pise lepo u "WHAT IS NEW" da zasebni nv nisu potrebni, jer su ovaj put sadrzani u samom X-u; tj, kompletna podrska do GF3. Dakle, ovo sad nije problem neiskustva, nego nepostovanje osnovnog RTFM pravila. Kada krene malo da se cita readme koji dolazi uz paket, ustedece se i vreme oko (nepotrebnih) reinstalacija.

P.S.
Za neupucene: RTFM - "Read The Fucking Manual".

Prvo hvala na savjetima ... uradio sam backUp pa cu probati da povratim predjasnje stanje.
Sto se Nvidia drivera tice interesovalo me za predjasnje stanje, dakle za 4.1.xx ... cisto i to da znam odraditi kako treba ... X 4.2.xx nisam uspio ni podici ...

pozdrav!

Ha je napisao(la):
Sto se Nvidia drivera tice interesovalo me za predjasnje stanje, dakle za 4.1.xx ... cisto i to da znam odraditi kako treba ...

Sto se tice nv drajvera sa nVidia sajta, najpametnije je zaobici sve one rpm pakete vezane za odredjenu distribuciju/verziju (tipa RH7.1 ili sta vec). Nadji na listi drajvere zapakovane kao tar.gz arhivu. Dakle, trebalo je da si skinuo dva fajla:

NVIDIA_GLX-xxxx.tar.gz
NVIDIA_kernel-xxxx.tar.gz

Startujes linuxbox u runlevel 3 modu, dakle, cista konzola, nista X.
Za pocetak ti treba konfiguracioni fajl za X, znaci pokrenes Xconfigurator; mozda nece detektovati pravu nv kartu (novije je uglavnom prepoznavao kao GeForce DDR), ali to nije ni vazno - vazno je da je generisao config fajl, dakle /etc/X11/F86Config-4 fajl. Xconfigurator ce ponuditi jos par podesavanja, tipa Clockchip i slicno - uzimas ponudjeni default/recommended. Izaberes svoj monitor (ili njemu najpriblizniji). Xconfigurator ce ponuditi da proba da startuje X da bi bio siguran da su uneti parametri OK, ali ovaj korak preskaces sa "skip" dugmencetom. Tu je kraj Xconfiguratora.

Otpakujes skinute fajlove u /usr/src, na primer. Kad ih otpakujes, dobices dva direktorijuma sa istim nazivima koje nose te tarball arhive.
Udjes u ovaj NVIDIA_kernel-xxxx i otkucas "make install", za zatim to uradis i u NVIDIA_GLX-xxxx. Mozes da proveris da li je sve proslo kako treba naredbom "lsmod" i trebao bi da se pojavi NVIDIA modul u listi ucitanih.

Onda odes u /etc/X11 dir i editujes XF86Config-4 fajl i tamo gde pise:
"Driver" "nv"
promenis liniju u
"Driver" "nvidia"

i uklonis u sekciji "Modules" linije "load dri" i "load GL-trt-mrt". Ove druge linije se ne secam napamet, ali vazno je da uklanjas ucitavanje defaultnih GL ekstenzija, jer si instaliros skinute nvidiine GLX extenzije.

Ne treba nikakav restart, nista. Mozes da probas da pokrenes X (sa "startx") da vidis da li radi. Ukoliko ti se ikada X zaglavi, restartuje se sa Ctrl+Alt+Backspace. Ovo ce restartovati samo X, ne celu masinu. To znaci da ako si i podigao X sa "startx", ovo bi trebalo da te vrati u konzolu (najgora varijanta, ali uvek pali). Ukoliko si usao u omiljeni desktop environment (KDE, gnome, ...) preko kdm-a, gdm-a, xdm-a, itd, reset X-a ce te vratiti na login u te display managere (koji god vec koristis).

konzolni rezim ....

Jos jednom hvala ... skinucu *.tar.gz pa da isprobam ako
ne uspijem instalirati kako treba X 4.2.

Pitanje vezano za konzolni rezim ili runlevel 3...
Dakle kad mi se podize sistem i kad dodje do log-prozora, koji je takodje u nekom grafickom modu(mislim, nije konzolni) sta je do tad podignuto od X-a? Ili jos vaznije kad iz Gnom-a,KDE-a, uradim
nesto tipa ctrl-alt-F1, ctrl-alt-F3 ili pak ctrl-alt-Backspace i dodjem do konzole ... pitanje ... da li tada mogu bezbjedno instalirati
sve sto ima veze sa grafikom?

pozdrav!

Sto se tice login screena, imas tri varijante (generalno govoreci):

1. "cisti" text mod: ucitao se kernel, startovali se svi init-skriptovi, ali ne i X. Klasicna text mod rezolucija: 80x25 karaktera

2. "necisti" text mod :D : radi se o tome da jeste promenjen graficki mod rada, ali nema govora o X-u. Naime, u kernelu moze da se u grupi opcija "Character devices" ukljuci "frame-buffer support" i podrska za specificni GPU (nv, ati, matrox, itd). Tada vec prilikom dizanja kernela se graficki mod promeni iz 80x25 text u 640x350, pa slova deluju malo spljostenije. Prilikom te promene moda obicno se u gornjem levom uglu ekrana pojavi slika pingvina. Dakle, ovo nije startovan X, nego samo izmenjen graficki mod karte. I dalje je sve konzola, dakle, crn ekran sa Login + Password zahtevom. Neke distribucije imaju to ukljuceno "po defaultu", neke ne. Ja licno iskljucujem, jer mi je pravilo probleme - masina ne odradi shutdown do kraja, tj ne ugasi se.

3. startovan X : dakle, x se startovao u svojoj radnoj rezoluciji (tipa 1024x768), imas klasicne "editboxove" da uneses username i password, a ne retko mozes da izaberes jos par stvari: "u sta" ces da se ulogujes (gnome, kde, ...), koji jezik ces da koristis, da li hoces da uradis reboot/shutdown, itd. To je display manager i od verzije zavisi sta ce ti ponuditi. Uz Gnome dolazi gdm, uz KDE dolazi kdm, a ima i matori, 'defaultni' xdm (koji ti ne da skoro nikakve opcije, pakuje se uz X). E sad, dovoljan ti je samo jedan; recimo da se ulogujes na masinu text modu, mozes da startujes kdm i iz njega biras da li ces startovati gnome, kde, afterstep, enlightment, itd. U tom trenutku, kada se logujes u display manageru, skoro ceo X je ucitan - samo se odredjuje koji desktop envionment odnosno window manager ce se startovati za tu tvoju klijent sesiju. Ne zaboravi da je X, u stvari, X Server, sto znaci da sesiju na njemu moze da otvori i udaljena masina koja nema X lokalno. Tako i ti otvaras klijent-sesiju, samo lokalno. To sto se ti nisi ulogovao, ne znaci da X nije spreman da otvori sesije drugima ;)

Dalje, nemoj da mesas konzolni nacin rada (runlevel 3) sa terminal programom. Terminal program ti samo daje izlaz u shell. Tako da i pod X-om imas n terminal programa, kao sto je xterm, na primer. Kada pod X-om otvoris takav terminal program, X je kompletno aktivan, ucitan i tada ne smes da radis izmene koje se ticu njega direktno (bar ne dzaranja njegovih fajlova). Runleveli se menjaju naredbom "init", pa ako te to ista interesuje, pogledaj "man init". U razlicitim distribucijama se informacija o default dizanom run levelu nalazi na razlicitim lokacijama, ali ako koristis RedHat, mogao bi da pogledas (tekstualni) fajl /etc/inittab.

Restor-e X-a .... uspjelo :)
Instalacija Nvidia-driver-a ... uspjela
Instalacija novog X- a ..... uspjela
Funkcionalnost novog X-a ... nisam bas 100% siguran
da je i bolji od "starog" :)

Find f-ja(bar mislim da je ona) pod novim X-om(bar otvorenom sesijom od strane jednog korisnika :)) mi je zablokirala racunar
tako da je to samo jedan "stari potez" mogao rijesiti ...
(znate koji :)) ...

Silver-u hvala na pomoci ... dobro i imas vremena pored rada na "zapadu" :) ....
Na kraju jos samo komentar: mislim da je
Linux jako prijemciv za programere, najvise zbog toga sto
korisnik/programer uz odredjeno znanje(prednost u odnosu na Win-sisteme je da ne mora da radi reverzni
inzenjering :)) moze da mijenja, da ne kazem popravlja, odredjene programe i sl., a cini mi se da se benefit iz takvog rada moze brzo zadobiti.

pozdrav!

Vrh Dno