Šta je novo?

X850XT CrossFire poblem

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Juče sam uzeo od druga MSI RX850XT CrossFire i imam problem. Utaknem karticu u ploču, u karticu utaknem PCI-E napajanje, i kad stisnem Power na kućištu, i ništa se ne dešava. Istaknem je, vratim moju 6600GT nazad i sve radi ok, utaknem je ponovo ali bez napajanja utaknutog u u nju, komp se pali, tj sve počinje da se vrti, dobijam onaj system beep, i posle nekih 5 sekundi počinje da beep-uje svakih recimo 2 sekunde, a na monitoru je naravno mrak.
Sad jedino što mi prolazi kroz glavu je da kartica traži da je ploča NF4 Ultra/SLI ili xPress, tj da ima podršku za CrossFire.
Da li neko ima neku ideju šta može biti u pitanju.

Poslednja izmena:
Juče sam uzeo od druga MSI RX850XT CrossFire i imam problem. Utaknem karticu u ploču, u karticu utaknem PCI-E napajanje, i kad stisnem Power na kućištu, i ništa se ne dešava. Istaknem je, vratim moju 6600GT nazad i sve radi ok, utaknem je ponovo ali bez napajanja utaknutog u u nju, komp se pali, tj sve počinje da se vrti, dobijam onaj system beep, i posle nekih 5 sekundi počinje da beep-uje svakih recimo 2 sekunde, a na monitoru je naravno mrak.
Sad jedino što mi prolazi kroz glavu je da kartica traži da je ploča barem NF4 Ultra/SLI, tj da ima podršku za 2 PCI-E kartice
Da li neko ima neku ideju šta može biti u pitanju.

Predopostavljam da je npajanje,ako ti kod druga kartica radi ok,jer nema sta drugo da bude.

Problem je u tome što ju je on dobio, a on ima kt400 ploču, zato sam je i uzeo sebi da je probam kako radi. A neverujem da bi je dobio pokvarenu.

Nego da nije do ploče, tj da ova ploča jednostavno neće da radi sa takvim karticama (iako je na ploči poslenji bios, a i napravljena je posle ove kartice)?
Ali stvarno mi nije jasno da bez PCI-E konektora hoće sistem da se upali, a sa njim ne, znači kao da nisam stisnuo power dugme.

Nego da nije do ploče, tj da ova ploča jednostavno neće da radi sa takvim karticama (iako je na ploči poslenji bios, a i napravljena je posle ove kartice)?
Ali stvarno mi nije jasno da bez PCI-E konektora hoće sistem da se upali, a sa njim ne, znači kao da nisam stisnuo power dugme.

nema to veze,samo ti to proveri kod jos nekoga.

Evo sad dolazim od komšije i sad imam novi infom. Do onog pištanja dolazi zato što na monitoru piše da treba da se utakne PCI-E konektor (koji on inače nema). Probaćemo sad kod mene da vidimo šta nije u redu sa napajanjem, tj sa konektorom.
Nego kolilko struje treba da bude u tom PCI-E konektoru? 12v?

Poslednja izmena:
Problem solved.
Ipak je problem u napajanju, tj u PCI-E konektoru.
Naime same žice u PCI-E konektroru ne stoje kako PCI-E propis nalaže. Ja imam 2 žute (12v), 2 narandžaste (3,3v) i 2 crne (gnd) i to u sledećem rasporedu:
mojestanjevv3.jpg

Dok pravi raspored treba da bude ovakav:
defaulttq5.jpg

Merenjem smo došli do zaključka da su pinovi 1 i 3 u direktoj vezi, kao i 4 i 6 tj dolazilo je do kratkog poja, ali hvala bogu pa je tu zaštita od toga na napajanju, pa smo se malo igrali, i na kraju je grafička proradil, tj trenutno kuckam dok mi je ona u računaru.
Slike, kako smo sve montirali ću okačiti sutra kad uzmem USB kabl za telefon, pošto fotoaparat nemam pri ruci.

BTW kolike bi rezultate u 3dMark 05 i 06 trebao da dobijem.

Evo da se vidi kako to sve radi.

Prilozi

• work.jpg
    work.jpg
    181.3 KB · Pregleda: 168
Neo, koliko je buchan taj ventilator na hladjenju?

Poslednja izmena:
Pa sve zavisi od podešavanja u riva tuneru. Bez rive tunera ventilator je na automatski, ili ti vrti se na oko 55% i poprilično je bučan. Kad se odvrne na 100% ohladi GPU na 30-tak stepeni, ali je buka prevelika. Ja sam zadovoljan sa custom podešavanjima.
Na minimumu od 25% je i dalje tiši od ventilatora na napajanju (tj oni su mi i dalje najglasniji) ali je temperatura u idle-u oko 38*C, tj dok surfujem, čačkam excel, tj ovako mi se stalno. Kad ga ovako ostavim na 25% i recimo igram NSFMW temeratura se kreće oko 80*C, ali ja kad se igram upalim ventilator na 50% tako da je onda temperatura oko 73-75*C.
Ako za vreme igranja nosiš slišalice (što ja obično radim)možeš slobodno da ga otpanjiš na 100% i tad temperatura ne prelazi 70*C u NFSMW.

Izvini... a kako je radila kod druga koji ima KT400, a ako je VGA PCI-E... Bas me interesuje...

Edit: Nisam citao shtivo bas najbolje... Primite moje duboko izvinjenje... A kako tera Oblivion?

Poslednja izmena:
Problem je u tome što ju je on dobio, a on ima kt400 ploču, zato sam je i uzeo sebi da je probam kako radi.

Mislim da je ovo odgovor.

A što se obliviona tiče još ga nisam instalirao, pošto neznam gde mi je disk.
Probao sam samo NFSMW, F.E.A.R., FarCry, World Of Warcraft, Warcraft, The Settlers II - Ten Anniversary i sa svim sam pretadovoljan kako radi

Poslednja izmena:
Evo napokon sam malo OC kartu i ja sam pretadovoljan rezultatima iste (s'obzirom da sam prešao sa 6600GT).
Prilikom vrtenja 3d marka 05 primetio sam jednu "čudnu" stvar. Prilikom OC procesora na 6600GT (sa 1,8 na 2,4) dobitak u 3d marku 05 je bio samo 60 poena pri 575 za GPU i 580 za memorijum. Stvar sa ovom kartom je drugačija i za mene iznenađujuća. Pri istom OC procesora dobio sam skoro 500 poena (482 tačnije) pri default klokovima kartice od 520 GPU i 540 za memoriju.

Pošto nemam više vremena, a neću ni puno da rizikujem odlučio sam da stanem na 590MHz za GPU i 610 za memoriju. Rezultat na kom sam stao je 7003 pri default setovanjima 3d marka u 1024x768.

Jel ovo OK skor?

Prilozi

• 7003 @ 591,3gpu 610,2mem @ 2,4Ghz.JPG
    7003 @ 591,3gpu 610,2mem @ 2,4Ghz.JPG
    115.1 KB · Pregleda: 99
Mislim da je sasvim OK!Kartica je COOL i strava izgleda,ako je nekom to bitno!Kada su se tek pojavile ekstra su atraktivno izgledale...

E sad još nešto moram da pitam.
Listajući Digital! 52 naišao sam na testove x800gto, x1600xt 6800gs, 7600gt, x1800gto i 7900GT.
Pošto sam video da su testovi u 05-ici raćeni po defaultu u rezoluciji 1280x1024 odlučio sam da i tako pokrenem i dobio score od 5940 poena.
Koliko je realno porediti ovaj rezultat sa rezultatima iz te tabele, s'obzirom da su oni rađeni na x2 4800, 2x1gb sa 84,20 drajverima i 6.3 catalistima, a ja koristim naravno najnovije.
Ovo pitam pošto su rezultati na takvoj mašini sa 7600gt (koji planiram da uzmem) u OC sekciji 5489 a x1800gto je dobio 5989 poena, pa sam malčice zbunjen pošto sam čitao da je 7600GT u rangu sa ovim X850XT, a gledajuči game testove 7600GT je bolji od 1800GTO (koji je dobio veći skor za 50 poena) u DOOM3 (koju inače nisam nikad upalio) za 25fps-a i u FEAR-u za 2fps-a.
Moja konfuzija je da li menjati ovu kartu i uzeti 7600GT ili ostati na ovome?

Moj savet je uzivaj u njoj i merkaj polako neki 7900GTO.Da li si trenutno zadovoljan onim sto ti pruza u igrama koje ti igras?

Ja sam trenutno prezadovoljan, pošto sam na nju prešao sa 6600GT, tako da je dobitak veliki, tj sad recimo nema povremenog seckanja u NFSMW u 1680x1050, seckanja u fear-u, tj u svim igrama koje sad igram u 1680x1050 dibitak u performansama je primetan.

Aha, znachi ochigledan sluchaj pundravaca, pracen akutnim svrabom u novchaniku. Nije opasno samo moze dovesti do bezrazloznog pada nivoa finansija. Naglasak na bezrazlozan. Ne vredi to menjati za 7600GT

Zato kazem :) uzivaj i merkaj polako neku zverku,ako si se bas zarazio ;)

Ali vi zaboravljate jednu činjenicu, ova kartica je uzeta od druga kome samo stoji i skuplja prašinu, a on pošto ima 9200 i 19" TFT da bi se igrao (a igra "profi" warcraft3) u native rezoluciji MORA da pređe na nešto jače a ograničen je jel ima AGP, a po meni najviše mu se isplati da uzme 9600Pro/7600GS u zavisnosti od prodaje x8500xt ili 6600gt a usput mu i treba napajanje.

Izvini prevideo sam situaciju.:S: Ondak znas sta ti je ciniti...

kako stoje stvari izgleda će da ode 6600GT za 95e (nepitajte kako) pa će ortak da dobije šta može za te pare, pa će onda kad malo padnu cene, da dobije šta može za taj keš tj trenutno se dvoumim između 9800SE (90e) ili 7600GS (98e), a možda i dobije neku polovnu ovde sa foruma.

Izmedju 9800se i 7600gs ne treba da bude nikakve dileme... :zgran: To je smesno!

Sve je to meni jasno, ali problem su pare (kojih inače nema) tj onoliko koliko izvučem ovde u SM (gde je inače 9600Pro karta sa kojom se hvališ po komšiluku), a nadam se da će to biti oko 100e, pošto je nova 104+pdv tj oko 120 tako da ja idem na 100e sa još godinu i po dana garancije.

Da ne otvaram ponovo novu temu pitaću ovde. Problem novi je sledeći:
Pošto sam ponovo "modovao" kućište, tj bušio neke rupe u limu, seckao nešto itd.. odlučio sam da ceo komp obrišem od prašine. U tom čišćenju ni grafia nije pošteđena. Skinuo sam sve sa nje (usput sam se razočarao što su stavili tako mali hladnjak da hladi GPU, mogli su barem nešto malo veće da iskoriste, pošto je ovo jad i beda) skinuo neku skorenu pastu sa GPU-a, očistio alkoholom, stavio ArticSilver, izduvao svu prašinu, spakovao nazad, i sve pokačio da stoji na stolu (pošto je kućište ostalo da se izbrusi nešto) nakačio na komp, upalio kad ono imam šta da vidim. Podigao se sitem, ušao u Windows, i samo odjednom je slika poblentavila (ukosila se i umnožila na mali milion). Resetujem ja komp, odem u safe mod, tamo sve radi OK. Probam ponovo Win, sve isto, uće OK, i kad učita drajvere poblentavi.
Probam reinstal drajvera, opet isto. Više nisam znao šta da radim i ja ugasim monitor, i upalim ga ponovo, kad ono slika dobra. Resetujem komp, opet slika poblentavi i mora da se "resetuje" monitor ili da se upali kad već uće u Windows. Probao sam i reinstal drajvera za monitor, proverio kablove (sve je dobro povezano) ali i dalje isto.
Jel ima neku ideju kako bi mogao ovo da rešim?

I još jedno pitanjce, koliko košta neko drugo hlađenje da se stavi na ovu karticu? Kontam da nemože da ide Zalman, pošto ovde ima 2 čipa, tj GPU i onaj mali na kom je neka bela "žvaka" ili može na taj čip da se stavi nešto drugo.

!??

kako stoje stvari izgleda će da ode 6600GT za 95e (nepitajte kako) pa će ortak da dobije šta može za te pare, pa će onda kad malo padnu cene, da dobije šta može za taj keš tj trenutno se dvoumim između 9800SE (90e) ili 7600GS (98e), a možda i dobije neku polovnu ovde sa foruma.

9800SE za 90Eur ???:wall: :S: nebulozno!

Znam da je loš izbor ali boljeg nemam, tako da će se on zadovoljiti sa 9600Pro :(

Nazad
Vrh Dno