Šta je novo?

X800XL sa pasivnjakom?

• Začetnik teme Začetnik teme Diablo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Diablo

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
650
Da li je moguce da se ova kartica pasivno hladi?
Ili eventualno da se kupi neki veliki hladnjak sa aktivnim hladjenjem pa da spustim napon fana na 5V ili 7V?
Dosta mi se cuje stock hladjenje. Mozda da malo usporim taj mali fan na njemu? Al bojim se da se ne pregreje.
Kartica je ATI by ATi X800XL 256MB:
radeon-x800xl.jpg

Pozdrav!

Malo se cudno da ti se ventilator toliko cuje, jer ja imam X800XL i vrlo tih racunar (ventilatore od 120mm 1000-1200 obrtaja na CPU i jos dva slicna na kucistu napred i pozadi) i opet nema sanse da cujem ventilator na kartici (sem u momentu ukljucenja racunara). Ali verovatno kartice imaju razlicite ventilatore, sa slike mi se cini da je tvoj "manji" pa se verovatno brze okrece i vise cuje... Uz to ako se ne varam, ta tvoja je AGP, pa ima dodatni PCIE->AGP bridge cip koji se greje pa i zbog njega ventilator mora brze da se vrti nego kod PCIE varijanti...

Odgovor na tvoje pitanje: pasivno hladjenje X800XL je u principu moguce (mada nisam bas 100% siguran za tvoju AGP varijantu sa bridge cipom), postoji Gigabyte X800XL SilentPipe koja ima pasivno hladjenje, vidi http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=8680&oliver=2837

Elem, posto je malo verovatno da ces ti sam da nadjes i ugradis odgovarajuci pasivni kuler, ono sto je lako izvodljivo je da malo (softverski) usporis ventilator na kartici, narocito u idle rezimu (AtiTool)... Sto se temperature tice, nju mozes da meris pa vidi da ti temperatura jezgra ne prelazi nekih 90-tak stepeni pod opterecenjem.

Prilozi

• ATI-X800XL-512MB.webp
    ATI-X800XL-512MB.webp
    55.9 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:

Ako mislis na onaj bridge zaokruzen plavom taj se nikad nije ni hladio. Stavio sam na njega mali pasivni bakarni hladnjak jos ranije.

Ne moze da se meri temperatura na toj kartici.

Oduvek se kartica tako cula, samo mi nije smetalo jer sam imao 6 ventilatora ukljucenih ne racunajuci cpu kuler i fan od napajanja. A sad sam resio bas da ga utisam. Poiskljucivao sam sve fanove, a ostavio samo jedan da duva na HDD-ove (al sam mu stavio 5V umesto 12V). Kad Zalmanu 7000 AlCu smanjim rpm sa 2400 na 1200 definitivno se samo kuler od graficke cuje.

Poslednja izmena:
Zaboravi na pasivnao hladjene na toj karti ali uvek mozesh da kupish Zlaman vf700 i da ga stavish na min broj obrtaja 😉,ja ga imama nechuje se a ako je nekom vazna tishina to sam ja 😉.....znachi nije beshuman u punom smislu te rechi ali je extremno tih a ako ti ej case daleko od glave (min 1m) necesh ga chuti!

Da, na taj sam mislio. Kod drugara na Nvidiji se slican cip bas greje. Ocigledno je ATI-jeva implementacija istog znatno efikasnija po pitanju potrosnje.

Bas cudno da ne mozes da meris temperaturu jezgra. Ocekivao bi da GPU ima senzor u sebi, ali izgleda da nema. Malo sam potrazio po internetu, i to je i potvrdjeno, mora da ima LM63 cip (vidi http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=92)

Vidi mozes li malo da usporis fan preko AtiTool-a a da ti temperatura i dalje ostane u granicama prihvatljivog? Ako ne, ondak kupi vec predlozeni Zalman vf700 i uzivaj...

Poslednja izmena:
Ok 🙂

Nego, taj bridge je VREO i ne znam zasto ga nisu hladili bar pasivno. Cip koji sam stavio na njega je takodje vreo.

Ako suvise usporim fan na kartici, hocu li videti artifakte pre nego sto se nesto ekstremnije desi ili kartica moze i da rikne bez prethodno vidljivih anomalija od pregrevanja?

Pa posto nemas merenje temperature, ja se ne bih usudio da usporavam, jer ne znas tacno u koji opseg temperatura ce to da odvede. Najbolje je da nabavis tog tihog Zalmana vf700, mirna savest, tiho za usi i nema da te boli glava.

Poslednja izmena:
Hmm... ne znam za tog Zalmana. Koja mu je cena kod nas?
Ima li ovde negde da se uzme neki pasivni hladnjak poput onog sto je Delimir okacio?
Imam OVAJ hladnjak za P4 s478 i razmisljam da li da ga modujem nekako pa da ga stavim na graficku.
Modovanje bi, naravno, otpalo ukoliko bi se naslo neko jednostavnije resenje.

Jos jedno pitanje ako neko zna...
Recimo da se na graficku stavi pasivni hladnjak koji pokriva i memorijske cipove.
Da li je to dobro ili lose po te cipove s obzirom da ce se hladnjak usijati od core-a?
Odnosno, da li je bolje da mem cipovi ipak ostanu goli?

Poslednja izmena od urednika:
ako bi uspeo da nakachish taj hladnjak i na njega stavio jednu CM 80m Fan na 5v bice i hladovine i tishine 😉
shto se tiche zalmana probaj u hgspotu.....ili trazi na pcbrezi pod male oglase a uzmi u obzir da taj isti Zalman vf700 ,bilo da je AlCu ili Cu...mala je razlikau temp.) ostaje tebi i kad buesh prodavao kartu i prelazio na bolju ili kako vec......

Jos jedno pitanje ako neko zna...
Recimo da se na graficku stavi pasivni hladnjak koji pokriva i memorijske cipove.
Da li je to dobro ili lose po te cipove s obzirom da ce se hladnjak usijati od core-a?
Odnosno, da li je bolje da mem cipovi ipak ostanu goli?

Ako hladish samo sa pasivcem onda je bolje da su goli ali ako buzdish i 80mm fan,shto ti ja toplo tj hladno preporuchujem 😉, onda slobodno prekri i chipove

OK 🙂
Zaboravio sam da pitam na koliko volti rade ti mali fanovi od stock kulera koji se napajaju sa samih kartica?

jedna slika 1000 rechi 😉

Prilozi

• Stock Fan.webp
    Stock Fan.webp
    136.2 KB · Pregleda: 55
wow... i can hear my hdd again. 😀
Evo, kuler od graf. se vise ne cuje skoro nista, a imam i otvorenu stranicu od kucista. 🙂
Jos malo cu ovako da ostavim da s vremena na vreme pipkam i kontrolisem da se nije neka zica otkacila slucajno (nemam vremena sve da vadim napolje i lemim). Malo rizikujem al mislim da ce biti ok.
Nije kuler bio njesra. Bio je samo malo bucan na 12V (i pravio je prilicnu promaju iako je fan mali).

Cisto sam jos dodao i jednu 8-icu pozadi na 5V i fan od Zalmana 7000AlCu stavio na min (1200rpm) - ce da pipkam i njega s vremena na vreme. 🙂

Moze neki info gde ima taj Zalman vf700 i za koliko para?
Najvise bi mi odgovaralo da ga imaju u Imtelu. Usput mi je. 🙂

Poslednja izmena od urednika:
Nema ga nigde. A i da ga ima verovatno bi kostao oko 35-40 eura. Sta ja uopste i pitam kad imam 25e i 2000din kod sebe. Kad budem natocio benzin imacu samo 25e. 😀 Vidim da ce pasti neki rucni rad ovde.
Samo da nadjem materijal, tj. hladnjak.

Da ne znate gde ima da se nadju poveci alu hladnjaci koji bi mogli da se moduju i upotrebe za gpu/cpu/nb?
Lik sa XS foruma je isekao delove od nekog ogromnog alu hladnjaka. Postavio sam link i slike OVDE, ali danas slike ne rade. Ne znam zasto. Mozda prorade sutra. 🙂

Nazad
Vrh Dno