Šta je novo?

X401A-WX302

Red.Baron

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2008
Poena
310
Model X401A-WX302
Procesor Intel Celeron B830, 1.8GHz
Memorija 2GB DDR3 1600MHz
Hard disk 320GB SATA 5400rpm
Grafička kartica Intel HD
Ekran 14.0" LED HD 1366x768 (glare)
Mreža 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
Povezivanje HDMI, 1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0
Web kamera 0.3 Mpix
Način unosa podataka Tastatura, TouchPad
Baterija 6-cell Li-Ion (4400mAh)
Ostalo Čitač kartica
Boja Crna
Težina 1.85 kg
Url proizvođača http://www.asus.rs/Notebooks/Versatile_Performance/X401A/#overview
Garancija 24 meseci

Prvi utisci su ok, ispunjava ocekivanja, tačped malo neobičan, videćemo kad se priviknem. Uskoro slike i testovi. Pozdrav.

cpu z 2.jpgcpu z.jpggpu z.jpgwindows.jpg
Nažalost slike tek sutra po danu, jer mi je loš aparat.

Trebao si da navedeš i cenu i da napraviš malo ozbiljniji test i prikaz. Ovako je topic besmislen

Za ovakve laptopove po oglasima niko ne bi dao ni 25k a u radnjama realna cena je od 30 do 35k , pretpostavljam da su te odrali i da si dao oko 40k za ovaj laptop!

2GB rama i B830 i samo 320GB hard preslabo al ajde...review nije ako se napise par reci i ja se slazem da je besmislena tema...

Asus X401A pripada takozvanoj subnotebook kategoriji, koja bi trebalo da predstavlja jeftiniju alternativu ulktrabukovima, a ipak da pruži punu funkcionalnost korišćenja prenosnog računara, za razliku od noutboukova. Tako je cenovno i pozicionirana, ova kategorija je u rangu od oko 300-400 eura.
1.jpg2.jpg3.jpg

Otprilike je to bila cena modela X401A-WX302, koji sam pazario (iako je prvobitna zamisao bio skuplji modela sa B970 procesorom, više rama I većim hardom).Pored kartonske kutije u kojoj dolazi, punjača I baterije, diska sa drajverima I uputstva za upotrebu, veoma zanimljiv detalj je I brošura kratko uputstvo za korišćenje windows 8. Lol :D Uputstva su na srpskom, slovenačkom I hrvatskom. Kućište je zanimljive crne boje, sa belim kvadratićima, čime je postignut utisak upotrebe kvalitetnog materijala za izradu kućišta, ali to važi samo do prvog kontakta sa istim, jer je u pitanju samo šablon kojim je ofarban. Inače već posle nekoliko kontakata sa površinom kućišta počeli su da se pojavljuju otisci, zbog crne boje I sjanog završnog sloja.
4.jpg5.jpg6.jpg

Ugibanje kućišta je primetno u delu neposredno ispod tastature, iako je tzv. Palmrest prilično solidan I nisam primetio nikakva ugibanja u tom delu.
7.JPG8.jpg9.jpg

Šarke su stabilne I drže poklopac I ekran stabilno u bilo kom položaju da su postavljeni.
10.jpg11.jpg

Sa donje strane nema poklopca za održavanje, tako da će svako čišćenje prašine ili menjanje komponenti zahtevati potpuno rasklapanje računara, jer je komponentama moguće pristupiti samo sa gornje strane, odnosno vađenjem tastature. Veliki minus čak I za ovaj cenovni rang.
12.jpg13.jpg

Poslednja izmena:
Ovaj računar kao I njegovi drugari iz X serije (X201,X301, I X501) dolaze bez optičkog uređaja, čime je postignuta manja težina u odnosu na konkurenciju(oko 1.8kg). Poseduje jedan USB 2.0 port (moglo ih je biti barem 2), USB 3.0 port, HDMI, Ethernet, čitač kartica I VGA izlaz kao I audio ulaz-izlaz. Sa prednje strane nalaze se lampice koje označavaju status hard diska, baterije, wi-fi, osvetljenost I capslock.Za povezivanje sa internetom tu su standardni Ethernet kabl kao I Wlan. Takođe za povezivanje sa periferijama može poslužiti I blutut.
14.jpg15.jpg16.jpg

Poslednja izmena:
Tastatura je klasična čiklet, nažalost lokalizovana YU. Ne postoji odvojeni num pad, ali je zato veličina proporcionalna desktop tastaturama, uz izuzetak shift tipki koje su kraće u odnosu na nesktop verzije. Razmak između taster je zadovoljavajuć, I omogućava udobno korišćenje bez zamaranja. Sami tasteri imaju malo plići hod, ali nisu neudobni za kućanje I nisu previše bučni.
18.jpg19.jpg20.jpg

Tačped je kao što sam I već pre rekao prilično čudan I potrebno je određeno vreme na privikavanje. Velike je površine, ali nema definisanu teksturu, odnosno prilično je gladak, što ponekad ume da zasmeta u korišćenju. Ivice tačpeda ne reaguju dovoljno dobro, tj. Nisu dovoljno ostljive, pa je poželjno koristiti sredinu istog. Međutim pozitivno je što pruža mogućnost zumiranja, skrolovanja, okretanja stranica. Tasteri levog I desnog miša su priča za sebe. Oni nisu fizički odvojeni od tačpeda već su integrisani u istu ploču sa tačpedom i razdvojeni su samo malom crticom na sredini. Estetski zanimljivo rešenje, ali funkcionalno potpuni promašaj. Tasteri prave preveliku buku i stvaraju neprijatnost pri radu zbog tupog glasnog zvuka koji proizvode. Upotreba miša kada god je to moguće je preporučljiva.
21.jpg22.jpg

Poslednja izmena:
Ekran je 14 inčni sa rezolučijom 1366x768 piksela I formatom slike 16:9. Ekran je glssy i bez zaštite od refleksije, tako da će pri jakom suncu upotreba napolju biti skoro nemoguća zbog odsjaja. Što se tiče boja prilično su jasno izražene međutim moja zamerka ide na nedovoljnu osvetljenost ekrana što opet pri sunčanom vremenu zna da prestavlja veliki problem. Uglovi gledanja su horizontalno 45 stepeni , I vertikalno oko 10 stepeni, što nije baš za pohvalu, ali sa druge
strane može da zaštiti od radoznalih pogleda ;)
23.jpg23.jpg

Poslednja izmena:
Temperature se uglavnom kreću oko 40 stepeni u Idle modu I oko 70 u Full load, međutim treba napomenuti da je soba u kojoj je vršeno merenje veoma topla i da ja trenutno sedim u kratkim rukavima :smoke: Što se tiče ventilatora nije mnogo bučan čak I pri maksimalnom opterećenju, dok je u idle modu veoma prijatan skoro nečujan (subjektivan osećaj). Hard disk se retko kada čuje. Palm rest je bio hladan čak I prilikom maksimalnog opterećenja. Tačke koje se greju: naravno ispust kod ventilatora, kao I gornji delovi kućišta iznad tastature. Sama tastature je bila neznatno toplija u središnjem delu.

Zvučnike potpisuje Altec lansing I nalaze se sa donje strane kućišta te koriste radnu površinu kao refleksionu međutim bilo kakvo pomeranje od čvrste površine koja bi omogućila odbijanje rezultuje skoro potpunom nemogućnošću upotrebe istih, tako da je svakako prepruka korišćenje slušalica. Basovi su neprimetni srednji tonovi zadovoljavajući pa tako uz odgovarajuću površinu mogu da posluže za gledanje filmova.
24.jpg

Poslednja izmena:
Što se tiče trajanja baterije maltretiranje u Aidi 64 rezultiralo je da ona potraje samo 1h I 30 min. Gledanje filma sa youtube u full screen modu uz naravno uključen Wi-fi, ispraznilo je bateriju za nešto više od 3 h uz maksimalnu osvetljenost ekrana. Baterija može da izdrži I preko 4h uz umereno korišćenje odnosno surf I srednju osvetljenost ekrana.
Aida 64.jpg

Rezultati testova
cachemem.pngCinebench.jpgHd tune read.jpgPCMark 7.jpg3D Mark.jpg

Eto toliko za sada, ako ima nekih pitanja slobodno. Testove igara neću raditi jer mi za igranje služi desktop.

Poslednja izmena:
Oko 35.000,00 košta, kako gde. Ja sam pre tri dana dobio od firme x501 sa procesorom b820. Sve ostalo je isto osim 15 inča ekran i tastatura sa numeričkim delom. Sve navedeno gore stoji i za ovaj model, s tim što bih ja yu tastaturu stavio kao plus. Za posao ne možeš koristiti ošišanu latinicu a ipak je lakše kad na zbudženim laptop tastaturama imaš označeno gde ti je koje slovo. Ovaj model je na akciji u Merkatoru bio 33.000,00 dinara. I jeste malo "klimaviji, mekši" od Dela koji sam pre imao ali zato je i upola lakši. A optiku nisam imao potrebe da koristim zadnjih tri godine pa ni to nije nedostatak bar meni. I stvarno se plastika "masti" ko burek da jede na njemu.

Ja sam ga platio 31.999 konkretno. Jedino mi je žao što mi je za dan-dva izmakao X401A-WX099 (Intel-Cel.CoreDuo B820 1.7GHz 4096MB 500GB) po istoj ceni :(
Da nije YU tastatura mana, nego meni lepša qwerty, pošto sam navikao, ali navićiću se valjda i na ovu brzo. Pitao sam i da mi nabave US tastaturu, al bi me to zadovoljstvo koštalo dodatnih 50 eura :laugh:

Zamolio bih nekoga od admina da prebaci u korisničke opise,
Hvala

Ajd i jedno pitanje. Stari Dell lap je imao standardno uključeno kad se kliknu oba tastera na tačpedu da odradi kao klik točkom na mišu, mnogo lakše za navigaciju na netu pošto se ponaša kao "open link in new tab". Jel Asus nema tu varijantu ili ja ne znam da je potrefim. Moram ono : desni klik na link pa da odaberem iz menija.

Не знам кокретно на овом лаптопу, али на мом Асусу се инсталира драјвер и онда се у Контрол панелу нађе Multi-finger, и ту се подеси понашање..

Vrh Dno