Šta je novo?

X1950 se pregrejava

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Imam Sapphire Ultimate X1950Pro koja se pregrejava kod igara.
Kada sam pustio FurMark u prvoj sekundi testa pojavili su se masivni artefakti i komp je zabo.
Izvadio sam karticu i video da ima jedan ogroman sloj prashine na bakarnom hladnjaku koji je sprechavao vazduh da prolazi. To sam ochistio, ali problem u FurMark-u i dalje postoji, stim shto su se artefakti javili tek posle 10 sekundi.

Pored toga FurMark ne moze da ochita temperaturu kartice kao ni broj obrtaja ventilatora. Da li neko zna da li je problem Software-ske prirode(ne regulisan broj obrtaja venta) ili je neshto sa kartom gadno pokvareno?

Da li bi menjanje hladnjaka pomoglo?

DSCF2211.jpg

Poslednja izmena:
Prvo pogledaj kolko i da l ise kuler vrti uopste, onda zameni pastu..😉

Jedino što mi pada na pamet za početak da promeniš pastu pa da onda vidiš kako se grafa ponaša.

Hladnjak grafichke se uopshte ne chuje jache kada se pusti 3D sadrzaj.

Ok ako se cip pregreva, morao bi da daje gas po kuleru i da se cuje..znaci otvori stranicu, pokreni igru i pogledaj da li se to uopste vrti.

Ma vrti se i znam da treba da daje gas, ali ne daje gas, chuje se standardno.
Hladnjak je veliki i kada bi ubrzao sigurno bi se chuo vishe nego box od E2180 koji je najglasniji u rachunaru za mnogo.

Kako da podesim neki vent profil kojim bi ubrzao rad venta koji sigurno zeza?

EDIT: Skinuo sam bi AtiTool i uspomoc njega proverio da li radi regulacija brzine venta. Ona radi, ali grafichka sa 100% fixiranom brzinom okretanja venta ne uspeva da se ohladi u FurMark-u i dobija artefakte izuzetno brzo. Promenicu pastu pa cu va se javiti.

Zna li neko neki hladnjak koji bi pasoavo na Sapphire Ultimate X1950Pro i adekvatno je ohladio. Ja imam box hladnjake od 7800GTX i 8800GT ali kod njih je GPU postavljen blize krajevima karte a ne sredini kao ovde.

Poslednja izmena:
Vidi ti prvo da zamenis pastu, ubaci poneki kuler da obezbedis airflow, i onda proveri temperature.

I pipni je rukom, ako po toj metodi nije vruca onda verovatno sa samom kartom nesto nije u redu.

Nazad
Vrh Dno