Šta je novo?

X HTML -hitno!

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Naisao sam na neki komplet HTML/XML knjiga, uz koji ide i kniga o XHTML-u.
Interesuje me sta je to XHTML? Mislim, znam da je direktno povezan sa HTML-om, ali moze li mi neko dati malo priblizniju specifikaciju?
Ili je to samo popularizovan naziv za knigu? (od HTML ubacili X, kao *sve* u vezi HTML-a?)

boom

Nije samo trip... To je potpuno novi DOM (Document Object Model) za Web, koji bi trebalo totalno da zameni HTML. Mislim da je najbolje da odes na www.w3c.org i tamo nadjes sve sto ti treba o tome...

Samo kratko razjasnjenje: XHTML stoji za "eXtensible HTML". Grubo receno, to predstavlja upotrebu XML struktura na HTML. Na primer, poznato je da razliciti browseri mogu razlicito prikazati html kod zbog njegove nekonzistentnosti; kada se upotrebi stroga/striktna struktura XML-a (tj. XHTML sheme, upotrebom DTD-a iliti 'document type definitiona'), moguce je HTML-om opisati vrlo komplikovane struktuirane dokumente bez opasnosti gubitka znacenja ili razumljivosti.

Posto web design programi jos uvek po defaultu generisu HTML kod, moras ga konvertovati u XHTML (ukoliko hoces da ga koristis). Mozes i od pocetka da krenes kodiranje u XHTML-u, ali prvo proveri pravila: definisati XHTML namespace, definisati DTD nivo (strict, transitional, frameset), drugacije zatvarati tagove, koristiti samo mala slova, itd.

Generalno, svi se slazu da je XHTML buducnosti i sledeca stepenica HTML-a.

Thanx!

Ok, hvala (vam) puno na odgovorima... :wave;

Bio sam na www.xml.com i koliko vidim, to je veoma lepa stvar, koja ce tek poceti da se primenjuje u buducnosti..... sacu da vidim i za XHTML..
Znaci i XHTML je nesto novo.. pa i vreme je da se stari (ali dobri) HTML jezik malo unpredi......

XML se uvelike upotrebljava vec neko vreme i to u razlicitim oblastima - od web programiranja do baza podataka i svuda se XML dobro pokazao. Posto je to jezik za opis podatka, moze se upotrebiti bilo gde kao univerzalni koncept za opis podatka; i to bilo kakvog podatka - od web strane do tabele iz baze podataka. Evo OpenOffice.org (free verzija StarOfficea) koristi XML kao bazu za formate svih svojih dokumenata.

Bas tako. Nego, cini mi se da je i WAP servis ceo baziran na XML-u?
StvarnoXML ima sirok spektar upotrebljivosti....
Posto web design programi jos uvek po defaultu generisu HTML kod, moras ga konvertovati u XHTML (ukoliko hoces da ga koristis)
Ne koristim programe za web design, vec pisem HTML kod iskjucivo u txt editoru (notepad) ili onaj linuxov tex...
type;

samo da se po'falim

Uzeo sam ovaj komplet i mogu reci da XHTML kao i XML rulaju!!!
www.xhtml.org ==>official site
More od sad ima da naplacujem kucanje koda HTML-a, XHTML-a, i XML-a :D :p

btw xml je toliko opsteprihvacen da se njegova primena ne ogranichava samo na web aplikacije nego na primer - udarna novost poslednje verzije Quarka (5) je bila postepeno preorjentisanje izlaznog formata od eps, pdf, ka xml-u

Nazad
Vrh Dno