Šta je novo?

X-Fi i Receiver problem pri povezivanju

LazaNS

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
420
E stavri stoje ovako.
Nabavio sam AV Receiver i povezao ga sa X-Fi Xtreme Gamer karticom preko optickog kabla(utakao sam na ulaz za DVD). E sad imam jedan problem, to ne funkcionise bas kako bi trebalo.
Naime, na recieveru prijavljuje da na ulaz dobija stereo zvuk. Kada iz creativovih opcija testiram kanale, prednja dva su ok, medjutim, kad kliknem na zadnji levi, opet zvuk dolazi sa prednjeg levog, umesto zadnjeg desnog, cuje se prednji desni a umesto centralnog cuju se oba prednja zvucnika.
Znate li gde je greska, odnosno zasto receiver ne detektuje lepo 5.1 ulaz.

Zato sto preko optickog kabla mozes poslati samo encodovan 5.1 zvuk poput DD ili DTS, PCM moze samo stereo. Tvoje resenje je aktivirati DolbyDigital Live (bilo je reci na forumu) i on ce hvatati 5.1 analogni zvuk encodovati ga i slati preko optike, AVR ce to videti kao DD i vrsiti decodiranje. Odlicna opcija za divx (stereo) filmove i igrice, muziku ipak pusti stereo. DVD i HDrip filmovi ionako imaju u sebi neki 5.1 zvuk.

Ok, hvala.
Stvarno pocinjem da mrzim Creative, uvek problemi sa njihovim driverima i sl. Koliko mi se cini, ovo aktiviranje nece biti bas jednostavan poduhvat, kad im je bio problem da ga sami omoguce.

Nadji temu na benchu i videces da je to posao od 5min. A sto se tice DD Live ipak nije zvnicno bila ponudjena sa X-Fi pa licenca nije placana kada je kartica kupovana.

Hmm, da, nasao sam temu po cijem sam uputstvu zamenuo nekoliko fileova u system32/data.
Rezultat je bio vrlo razocaravajuc
1. Prestanak rada zvucne i Creattive console ni povratak backupovanih nije pomogao
2. Reinstalacija drivera
3. BSOD
4. Nemogucnost disanja Win-a
5. System Restore
6. Trenutno pokusavam da vratim stare drivere :)
Neslavan prvi pokusaja reklo bi se.

XP
Iz drugog pokusaja sam uspeo da aktiviram DD i DTS u Cretive consoli i Volume panelu, medjutim izgleda da je samo prisutan u opcijama ali zapravoi ne radi, jer ma sta radio, receiver i dalje prima stereo. Jos jedna stvar me buni, ako recimo u VLC playeru pustam film sa DD i odaberem da zvuk pusta kao "A/52 over S/PDIF" receiver tada prepozna 5.1 ulaz, medjutim zvuk ne valja, odnosno sav je isprekidan, zapinje...

Koje drivere ti imas? DD&DTS su u Visti bili problematicni, pod XP radili su ok. VLC mi je nekako pravio probleme sa zvukom a najbolji mi se pokazao BSPlayer Pro. Slican problem imao je neko sa VLC a PowerDVD mu je dao odlican zvuk a pitanje je bilo neki koncert u DTS. Moras izabrati da ti zvucna ne radi decodiranje vec da propusta sirov signal i da playeri i AC3 filter koriste SPDIF.

Da, to sam skontao.
A drivere koristim one sto sam dobio sa karticom V2.09.
Definitivno mi nije zapravo aktiviran DTS jer ako pokrenem setup zvucnika opet mi za digitalni izlaz nudi samo mogucnost odabira dva zvucnika. Sad se jos nesto dodatno pokarambasilo pa bez obzira sto mi stoji odabrano 5.1(i salje 5.1 na analogne izlaze) imam opciju podesavanja glasnoce samo prednja dva zvucnika. BSPlayer nece ni da upali S/PDIF izlaz.
Ovo otkljucavanje sam uradio tako sto sam zamenuo nekih 5-6 file-ova u system32/data.
Video sam da postoji i neki drugi, znatno komplikovaniji nacin za otkljkucavanje, al ne mogu da nadjem one modovane driivere od nekog Daniel K, jer linkovi ne rade, sa sajtova su obrisani jer je mu je Creative pretio tuzbom.
Uglavnom, sada sam povezao komp preko analkogne veze i tri kabla, resenje mi se bas ne svidja al sta da se radi.

skini ove drajvere i ne moras nista da mantras ;)

???
Koje ove, zvanicne Creativove drivere?
Sa njima ne radi sigurno.

Skinuo sam ih, ni traga ni glasa od DD i DTS :(

Pod SPDIF ti neces ni dobiti 5.1 sistem za podesavanje vec samo stereo jer jedino 2 kanala PCM mogu da se salju tako. Drugo su DolbyDigital i DTS koji su encodovani pa ext decoder ih razbija na 5.1 sistem.

Vrh Dno