Sad nešto čitam komentare ove dvojice članova što su im vratili pare i čine se zadovoljni što su izvukli svoje, to me je nateralo da se zamislim nad celim slučajem, kakva nam je država i kakvi smo mi to ljudi.
A gde je tu zatezna kamata, što je tvoj novac bio zarobljen kod njih? Uglavnom smo navikli na to da ako nas neko za*ebe daj da izvučem moje, bolje išta nego ništa.
Moj kolega je imao jednu nesvakidašnju situaciju: Zove on mene da mi se požali kako nam je tog meseca isplaćena jako mala plata. Ja u čudu, reko' meni je leglo normalno. Pozove on obračunsku slušbu kažu sudski nalog, prva rata obustave 36000 zbog duga za struju.
Kaže on: "Kakvu struju, ja nikada u životu nisam imao brojilo na svoje ime?" Ispostavi se da je sud u ZR napravio grešku, dužnik jeste imao isto ime i prezime, ali ne i ostale podatke jmbg, adresa itd. Sad kako su oni izvukli baš njega ne znam, ali su priznali grešku i poslali dopis firmi da se prestane sa obustavama ostatka duga.
E tu nastupa kompilacija sa EPS-om, izjave, dokazivanja, da bi mu nakon 3 meseca vratili njegov novac u paru. Na njihovim računima lepo piše svako kašnjenje sa uplatom povlači plaćanje zakonske zatezne kamate od xx%, pa kako onda njemu nisu uračunali zakonsku kamatu za taj novac???
Drugi primer je imala moja supruga kojoj je poslodavac dugovao plate, večito kasnio i u trenutku kada ga je napustila dugovao je 4 plate, dve je ubrzo isplatio, ali ove dve nikako. Ja je nagovorim, ona "presavije tabak" i podnese tužbu. U trenutku kada je isplatio njen advokat je preko izvršioca uspeo da izvuče kamatu (drugo dvoje kolega koji su tužili nisu dobili kamatu), ali su na mene tj nju koja je dobila sud pali sudski trošak 4 i kusur hiljade, trošak izvršitelja 4 i kusur hiljade, koji se plaća unapred, pre nego i krene u izvršenje plus naravno naknada advokatu 10%, tako da je i ona na kraju dobila svoje -1000 ili 2000 dinara.
Tako da se izgleda kod nas najviše isplati otvarati i zatvarati firme, pritom nikome ništa ne plaćati...