Šta je novo?

www.nic.yu - užasno su spori!

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dana 3. avgusta sam podneo zahtev na www.nic.yu za preseljenje svog .co.yu domena sa jednog servera na drugi.

Istog dana su "ubili" .co.yu domen na starom serveru a do današnjeg dana nisu prebacili parametre za novi server.

Po tome ispada da im treba 18 radnih dana (and counting) da odrade najobičnije prebacivanje domena.

Doduše, na njihovom sajtu piše "Vremenski period u kome se nacionalni koordinatori obavezuju da ce registrovati zahtevani domen iznosi 30 dana od dana prijema zahteva." Ne piše da li je to radnih dana ili kalendarskih. Takođe, taj deo se odnosi na registraciju novog domena, ne na modifikaciju.

Na e-mailove ne odgovaraju, pa se pitam da li je neko do sada ovoliko dugo čekao?! Sećam se kada sam registrovao domen, sve je bilo završeno za bukvalno nekoliko dana... :wave:

Crash Owerride je napisao(la):
nista novo, takvi su od kad postoje.
sto bi se bezveze mucio za 1 co.yu kada mi je .com ili .net lepsi a i kraci za jedno slovo i jednu tacku :p

Već sam zakupio .net, tako da će i .co.yu i .net biti jedan te isti sajt :) .net već radi uveliko, a .co.yu eto već skoro mesec dana mrtav :mad:

A ostaviću .co.yu zato što je sajt jako dobro rangiran i prijavljen na sve žive pretraživače (još od 1999. godine)...

Iz iskustva mogu da kazem da i provajderi znaju malo da se prave pametni pa da bude otezana komunikacija izmedju njih i nic-a. U principu, posao se zavrsi pre ili kasnije. A da li se mozda selis sa verata?

Poslednja izmena:
Iz iskustva mogu da kazem da i provajderi znaju malo da se prave pametni pa da bude otezana komunikacija izmedju njih i nic-a. U principu, posao se zavrsi pre ili kasnije. A da li se mozda selis sa verata?

Nije u pitanju provajder sigurno, to je moj dobar prijatelj (nije Metalika :))

A da - konačno se selim sa Verata, posle 7 godina :smoke:

Verat je malo konzervativan kada se napustaju. Zato sam i pitao.

Konzervativni su i po pitanju podrške korisnicima, brzine servera i svega ostalog, ali dobro - generalno sam zadovoljan dosadašnjom saradnjom, ali mislim da je došao dan kada više nisu najjeftiniji i kada više ne mogu da se izvlačim na onu narodnu "koliko para, toliko muzike"...

Sta reci..

To nije nista novo za nic.yu, zadnji put sam cekao skoro 30 dana da izvrse registraciju.. Strasno!!!

To nije nista novo za nic.yu, zadnji put sam cekao skoro 30 dana da izvrse registraciju.. Strasno!!!

Njima generalno i piše na sajtu da su dužni da to obave u roku od 30 dana, ali ne pamtim kada sam bilo šta čekao onoliko koliko su mi rekli da se čeka (varijanta čeka se do toliko i toliko dana, znači može i ranije.

No dobro, sutra je tačno mesec dana, nedelja, znači u ponedeljak :wave:

Izgleda da nisi razumeo, kada se kaze do 30 dana to u stvari znaci da moze biti 40 dana, ali ne vise od 6 meseci :) Salim se naravno, nece valjda bas toliko, medjutim preko 30 dana se stvarno moze desiti, a naravno moze se desiti i da kada ih kontaktiras posle 40 dana, da ti kazu da oni nisu ni dobili tvoju prijavu, tako da, kao sto rekoh sigurno nece vise od 6 meseci.

E a kako da registrujem domen .net ili .com ?TJ>gde?

pa te brojeve telefona smo i uklonili jer su svakakvi ludaci smarali :)

Pa onda, sto se mene tice, moderatori mogu i da obrisu moj prethodni post, ali ljudi ce te brojeve pre ili kasnije svakako naci, ukoliko ne budu mogli drugacije da vas/Vas kontaktiraju. A nije bas da moze i bez tih telefona... :)

P.S.: Iskreno, lepo je znati da neko iz NIC.yu prati ove forume.

Pa smaraju vas kad ne radite posao a kad se urgira posao završite za par minuta, ono baš tipično srpska poslovnost.

Izgleda da nisi razumeo, kada se kaze do 30 dana to u stvari znaci da moze biti 40 dana, ali ne vise od 6 meseci :) Salim se naravno, nece valjda bas toliko, medjutim preko 30 dana se stvarno moze desiti, a naravno moze se desiti i da kada ih kontaktiras posle 40 dana, da ti kazu da oni nisu ni dobili tvoju prijavu, tako da, kao sto rekoh sigurno nece vise od 6 meseci.

Ne može bwe da bude 40 dana, ako su napisali do 30 dana :trust:

Onda bolje neka napišu "biće najkasnije za 6 meseci, ne nadajte se ranije" pa ako bude - super :)

Kako da ih kontaktiraš? :S:

Ja sam mislio mail-om, znaci kontaktiras ih na mail 40-og dana da vidis sta se desava sa tvojim domenom i onda sacekas jos 10 dana na odgovor i dobijes odgovor 50-og dana da oni nisu ni dobili tvoju prijavu. Onda lagano popunis ponovo i onda opet sacekas jos do 30 dana da valjda opet dodje na red tvoj domen, tako da eto to je ukupno skoro 3 meseca ali valjda nikako ne bi trebalo da bude duze :D

Ne može bwe da bude 40 dana, ako su napisali do 30 dana :trust:

Onda bolje neka napišu "biće najkasnije za 6 meseci, ne nadajte se ranije" pa ako bude - super :)

Cisto da te pitam: popunio si formular na njihovom sajtu i poslao si im skeniranu overenu i potpisanu izjavu sa podacima o modifikaciji na e-mail? (Ranije je trebalo poslati 2 papira vise, sad su to malo pojednostavili, zar ne?)

Cisto da te pitam: popunio si formular na njihovom sajtu i poslao si im skeniranu overenu i potpisanu izjavu sa podacima o modifikaciji na e-mail? (Ranije je trebalo poslati 2 papira vise, sad su to malo pojednostavili, zar ne?)

Popunio sam formular i poslao faksom original izjavu i original zahtev za modifikaciju domena na memorandumu firme, nisu mi tražili APR obrazac...

ma osecam da to rade namerno......

A bas sam ih spominjao kako im je prosli put trebalo nesto manje od 30 dana, a ovaj put sam zahtev poslao 04.09. i namestili su mi danas. Ovaj put pohvala..

I dalje ništa, 08.09. sam ponovo poslao zahtev i dopis, uz email "podrške".

Danas ponovo email "podrške", pa ćemo da vidimo...

ako ne mogu sve da postignu, zasto se deo posla ne prebaci na onu agenciju za internet ili kako se vec zove...?

Zato što nam realno pola države ne funkcioniše pa pitanje registra baš i nije primarno. Zato što nekoga mrzi da misli i da se pocima da organizuje pitanje domena na mnogo bolji način. Koliko ja znam ljudi koji rade u nic.yu pored toga imaju svoje primarne poslove pa je i razumljivo zašto sve ide sporo, te njih ne treba ni kriviti. Ali zato se lepo otvori sektor u vidu nacionalnog registra, krenu da se naplaćuju registracije (pa makar neka cena bude simbolična mislim da bi zaposleni mogli da se isplate), otvori se da TLD bude dostupan celoj javnosti, ne samo pravnim licima, uvede se automatizacija u vidu da user može sam menjati dns, kontakt adrese domena i ostale stvari. To svakako jeste malo obimniji posao ali na duže staze svakako normalniji pa i isplativiji nego trenutni nic, a i otvorilo bi se makar par radnih mesta za mlade. Ne pratim mnogo pa ne znam da li nam se ovakve promene spremaju uz promenu domena, ali svakako bi bilo lepo...

ako ne mogu sve da postignu, zasto se deo posla ne prebaci na onu agenciju za internet ili kako se vec zove...?

Agenciju za Internet...?! :trust:

BTW, poenta je u tome da mogu sve da postignu nego ih izgleda mrzi da rade, kao što je slučaj/problem u svim državnim firmama.

Kada i ako budem završio modifikaciju, izneću kompletan problem ovde, čisto da znate šta vas čeka... :smoke:

Nazad
Vrh Dno