Šta je novo?

www.firma.yu adresa, zasto ne moze?

Spotter

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
619
Dakle... ko je zaduzen za .yu domen, odnosno zasto mora da stoji .co.yu umesto samo .yu za domaca pravna lica, ili fizicka, svejedno...

Na zapadu je sasvim normalno da su nacionalni domeni .xx (.de, .ch, .it, .hr itd - znaci bez .co) dostupni svima. Koliko znam, jedini izuzetak su Britanci (mora .co.uk) pa me interesuje ko se to od nadleznih ovde pravi englez?

Opste je poznata situacija u NIC.YU, tamo moras da imas vezu da bi dobio osnovnu uslugu koja ti je potrebna. Znam da cak ucenjuju ljude menjanjem ip adresa u nekim slucajevima

nije tacno... navedi: koji su slucajevi u pitanju?

U principu je najjednostavnije da ti registraciju domena odradi hosting provider. Uglavnom je dzaba, ili recimo 100 kinti :D

Preporucujem ti da uzmes .com domen eventualno, .net, .biz. I co.yu cisto da pokrijes ili ako hoces srp. varijantu. Sta je tu je. Ili pitaj moke iz sezama i euneta kako je njima poslo za rukom :d.

Ma sve su to ex komunisticke fore, ogranicenja itd. Verovatno ih mrzi da se cimaju i sada nesto menjaju, jerbo se jos uvek ne zna koliko ce taj domen da zivi, tj. trebalo bi da se registruje neki srpski domen. A koji ce to biti to je pitanje jer su sve dvoslovne skracenice koje pocinju na S i sadrze neko od ostalih slova iz imena srbije vec zauzete. Verovatno ce se sve promeniti kada se to desi.

Znam npr. da su i u Rumuniji i Ukrajini postojala ista ovakva ogranicenja, ali su od pre koji mesec ukinuta, pa je moguce registrovati .ro odnosno .ua domen. Samo sto ocigledno tamo neko ima sluha za glas javnosti, a ovde...

skydiver je napisao(la):
Ma sve su to ex komunisticke fore, ogranicenja itd. Verovatno ih mrzi da se cimaju i sada nesto menjaju, jerbo se jos uvek ne zna koliko ce taj domen da zivi, tj. trebalo bi da se registruje neki srpski domen. A koji ce to biti to je pitanje jer su sve dvoslovne skracenice koje pocinju na S i sadrze neko od ostalih slova iz imena srbije vec zauzete. Verovatno ce se sve promeniti kada se to desi.

Znam npr. da su i u Rumuniji i Ukrajini postojala ista ovakva ogranicenja, ali su od pre koji mesec ukinuta, pa je moguce registrovati .ro odnosno .ua domen. Samo sto ocigledno tamo neko ima sluha za glas javnosti, a ovde...

Domen za Srbiju se zna: .cs

Ime domena za zemlju se dodeljuje na osnovu dvoslovne ISO oznake za zemlju, a za Srbiju & Montenegro to je "cs".
Pogledaj: http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/02iso-3166-code-lists/list-en1.html

Znaci, uskoro ce domeni umesto co.yu biti co.cs

Mislim da prelazak na .cs sledi veoma uskoro, jer .yu prestaje da vazi.

Poslednja izmena:
Ma znam za taj cs. Na to sam i mislio kada sam rekao koliko ce sve to da traje, da ne ulazimo sada u politiku, sta cemo ako/kada budemo Srbija, jer .cs nije za Srbiju. Red ispod si se i ispravio. Ne znam koliko se isplati zezati se i ondak jovo nanovo.

mayo je napisao(la):
Na ES forumu je pre nekog vremena pocela rasprava na temu .yu domena.

Link ka temi na ES-u

da, vidim o cemu se radi, a vidim i da nam ne gine grozota zvana .cs domen...
.sr je zvanicno domen Surinama, ali nisam uspeo da nadjem neki sajt sa ovim domenom. I cudno je to sto se .sr dojmi kao privatni domen za nekakve "seniore"?!
Nesto razmisljam, da li je moguce nesto sada uciniti? Ako je Tuvalu prodao svoj .tv domen, sto ne bi i Surinam?

Poslednja izmena:
Spotter je napisao(la):
.sr je zvanicno je domen Surinama, ali nisam uspeo da nadjem neki sajt sa ovim domenom.
Samo ja sam registrovao 10tak .co.sr domena... :d

ZorMi je napisao(la):
Samo ja sam registrovao 10tak .co.sr domena... :d

hm, stvarno moze.
koliko je taj domen ozbiljan? Registracija vazi godinu dana, sta se dogadja potom? Pri tome sajt zavisi od nekog korejanca koji je zakupio surinamski domen + imas palmicu u address polju :zgran: ne znam bas da li bih tu adresu odstampao na vizitki ;)

rafiki je napisao(la):
Domen za Srbiju se zna: .cs

Znaci, uskoro ce domeni umesto co.yu biti co.cs
Mislim da prelazak na .cs sledi veoma uskoro, jer .yu prestaje da vazi.
to nije domen Srbije, nego Drzavne *******cije Crne Srbije i Jos Gore :-devil-:

inace, nesto nisam bas siguran da ce .CS domen uopste poceti da se koristi...

inace, mislim da je .RS slobodno, pa cemo (mozda) to dobiti...

I sta sada da radimo mi koji zelimo da regustrujemo domen?
Da chekicamo dok se nekom tamo ne digne, ili da se neko od glavonja seti da bi tu mogao da zaradi lovu?
Nekad pomislim da sam imao srece sto sam otisao iz .yu, al' nije sve u lovi ima nesto i u ljubavi :)

skydiver je napisao(la):
http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm

.cs je registrovano za Serbia i Montenegro

.rs je slobodno i stvarno ne bi bio los izbor.

Mada moze da nam ostane i .cs (aka Crna Srbija :D) u slucaju da...

Jos uvek se sve vodi kao cc, odnosno Country Code. Pretpostavljam da sada zavisimo od referenduma u cg. Ako se oni odvoje, onda ce nam i verovatno uzeti i CSD oznaku za valutu.

Nazad
Vrh Dno