Šta je novo?

workgroup, pocetnicko pitanje...

Tony

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2003
Poena
620
Oko 20-tak racunara su umrezeni u workgroup. Svi su na win2000.
Jedan od njih je kobojagi server na koji se loguje pomocu lozinke i pomocu odredjenih programa kontrolisu ostali (u pitanju je ucionica, drze se predavanja, prati se rad korisnika itd.)
Na koji nacin najjednostavnije mogu da na "serveru" postavim shared folder koji bi svi racunari videli, u njega upisivali i iz njega citali, a da se izbegne proces unosenja passworda?
Hvala unapred:type:

Poslednja izmena:
Desnim misem na folder koji si sherovao -> Properties -> Security -> i u names dodas Everyone. Onda u Permissions stavis shta "Everyone" moze a shta ne.... (cinimi se da po tvom pitanju treba da stavis full control ali se pazi jer onda neko moze i da obrise nesto sto ne treba)
Imas i opciju Advanced gde mozes da zadas da ti folderi koji ce se praviti unutar tog sherovanog foldera povlace ista podesavanja kao i parent folder.

Nece da moze.
Rekoh da je admin pod lozinkom i stoga pristup "serveru" povlaci unosenje iste. A lozika je tu da se ne bi saznala.:)
Resio sam ovako...otvorio novi nalog bez lozinke (power user), na njemu namestio shared folder i podesio restrikcije i to je to.
Mozda sve moze bolje i jednostavnije ali i ovo je ok za sada.

ako ti mozes da kreiras naloge onda si ti administrator(onog kompa na kom pravis naloge)
jebemliga ako obican korisnik moze da pravi naloge

Ne kontam...dete pojelo prase:)
ja sam kao admin napravio power usera, ulogovao se na njega i napravio shared folder. Sada, kada se sa ostalih racunara pristupa tom shared folderu (tj "serveru"), treba ukucati ime naloga koji sam kreirao i to je to.
Nije narucito elegantno, ali je drugo resenje na znam...imas predlog?

Poslednja izmena:
ok
ako radi radi
da ne raspravljamo dalje

da li se na svim racunarima loguje sa istim ili razlicitim imenom korisnika i dal ije sifra razlicita na svima ? ili nema uopste sifre kada se racunari podizu ?

Nema sifre, razlicita su imena korisnika.

sve korisnike ukucas pod users na server , kao sifru ostavis prazno . (ovo radi na win2000 na win2003 je sifra za pristup preko mreze obavezna) . zatim sherovani folder podesis tako sto pod sharing permissions podesis za everyone full control , a pod security za svakog usera stavis read only ili po zelji .
security permission ima vecu vaznost tako da ono sto podesis pod tim ima prioritet prema shering permissions .

to bi bilo to , i ne moraju da kucaju nikakve sifre , mozes i da mapiras deljeni folder na svakom od racunara .
Pozdrav

siki je u pravu, najbolje bi bilo da uradiš map network drive za taj deljeni folder na serveru i da svim korisnicima izvučeš prečicu na desktop. Tako će mu najlakše pristupati.
Što se tiče dozvola za dotični deljeni folder, share i security dozvole bi trebalo da se poklapaju kako bi sve radilo kako valja, i nisu jače security od share dozvola, nego je eksplicitna deny dozvola jača od eksplicitne allow dozvole, pa ako staviš svima full contol, a onda jednom korisniku daš deny write, to je dozvola koja će važiti.
Pošto se radi o radnoj grupi ti ne možeš dodavati pojedinačne korisnike u dozvole, zato što nema domena, tj. aktivnog direktorijuma, nego se svaki korisnik u učionici loguje kao lokalni korisnik na svojoj mašini.

Cool, uradio sam kako stre mi rekli i sada imam bas ono sto sam zeleo.
Hvala. :cheers:
Jos samo jednu stvar da namestim...
Iako je potrebno da korisnici imaju skoro potpunu kontrolu nad folderom i fajlovima unutar njega, nekako bih im zabranio jedino da brisu fajlove, da ne naprave kurslus.
Koje dozvole i kako treba da namestim za to?
Malo me bune te sharing i security permissions, iako su vec objasnjene...

Poslednja izmena:
Nepisano prabvilo glasi: Sharing permissions stavi svima Full Control, a Security permissions koristi za restrikcije pristupa.
Da bi zabranio delete file-ova/folder-a odesh na Properties file-a/folder-a, Security tab, i na dugme Advanced. Odaberi grupu/individualnog korisnika kome zelish da zabranish delete, Edit dugme, i checkiraj Delete u Deny koloni.

:wave:

Desni klik > Properties > Security > Advanced

pa destikliras (ako vec nije) Inherit from parent..., pa kad te pita da li zelis da zadrzis podesavanja, da ih obrises ili odustanes, ti odaberes prvu opciju (Copy).

Onda odaberes korisnika za koga menjas prava (Power user-a) pa odaberes Edit... i onda ces imati u listi stavke Delete i Delete subfolders and files. Stikliraj Deny za njih i odaberi u dnu opciju Apply these permissions...

Moj savet, ti je da ogranicis tog power usera ali da u isto vreme ne ogranicis i sebi prava. Znaci, za power usera Special permissions, za Administratora i SYSTEM - Full access, Everyone (ako ima) izbaci iz liste...

Malo experimentisi ali mozes postici efekat koji zelis. I da, s vremena na vreme, pocisti taj folder jer ces sve sto se snimi u njega, moci da obrises samo ti ;)

Valjda nisam bio previse konfuzan :smoke:

EDIT: Pretece me taraba za 2 minuta :S:

Poslednja izmena:
Skonto, hvala! :>
Medjutim sada imam malo veci problem...ne moze vise od deset racunara u isto vreme da se zakaci na share. Na svakom narednom izbacuje ovakvu poruku
no more connections can be made to this remote computer at this time because there are already as many connections as the computer can accept
Na share folderu ja namesteno/ User limit - maximum allowed
Ukoliko probam da ga rucno podesim, vraca mi na 10 usera.
Postaje pomalo hitno, pomagajte:)

Vrh Dno