Hm, dobro, posto si napomenuo workflow, zbog te "kljucne reci" mi je palo nesto drugo na pamet, pa sam zato pitao. MS je, naime, radio ugradnju nekih workflow klasa u office, exchange server i slicno preko COM interfejsa, pa je napravio poseban tool (desinger) koji to moze da koristi. Posebno im je bilo zanimljivo koristiti te klase exchange servera u saradnji sa outlookom kada se planira raspored saradnika, razmena obavestenja o obavezama (eventovima) i slicna primena u resource managementu.
No, ako ti treba nesto za pomoc u projektovanju, dokumentaciji, organizaciji, grafickom i logickom predstavljanju abstraktnih modela, onda ima i drugih (po meni boljih) resenja. Radio sam skoro godinu dana sa RationalRose paketom, ali nisam bio zadovoljan tim dinosaurusom. Dosta firmi ga uzima, zato sto se uvlace MS-u u bu**u, i to je to - cista inercija. Onda sam probao pomenuti WebSphere MQ Workflow i imao je svoje momente. No, na kraju sam se ipak zadovoljio sasvim trecim resenjem, na koje sam sasvim slucajno naleteo. Radi se o EnterpriseArchitect programu (dodatne informacije mozes naci
ovde). Program je mnogo manji, brz, a vrlo mocan. Mozes da dl test verziju (nekih desetak MB, za razliku od triala rational rosea koji je velik oko 300MB, a radi 15 dana -> taman ga skines, a njemu istekne trial period

). Sto je jos vazno, program je prilicno jeftin, pa cak i nasa firma moze da ga priusti - desktop verzija je 75-90$, u zavisnosti od broja licenci, a pro verzija je 120-150$ otprilike. Nakon sto sam radio skoro godinu dana u njemu, mogu slobodno da kazem da bih platio i tri puta vise, sad kad znam kakav je.
Elem, program daje svakakvo planiranje i projektovanje, logicka organizacija, tok podataka, projektovanje komponenti, ma X razlicitih stvari. Od svega toga moze (projektovanja klasa, recimo) da generise kod i to C++, Java, Delphi, VB, VB.net, ... (pravi multitalenat

), a radi i reverzni inzenjering, tj. ucitas sve svoje header fajlove, na primer, a on ti generise dijagrame sta je sa cime i kako povezano. Podrzava i projektovanje baza podataka, pa moze da generise DDL skripte za inicijalno kreiranje i punjenje tabela (podrzava Oracle, MS Sql Server, interbase, ... ). I otvoren je. Dakle, ako se sutra pojavi neki novi jezik ili baza podataka, mozes sam da definises naredbe (za jezik) ili tipove fieldova (za baze), pa da ti i to generise.
Da ne duzim, mali i brz, a moze da se priusti, sta ces vise ? Licna preporuka (uzeh i sebi licencu).