Šta je novo?

Workflow, iskustva ...

EagleOne

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
619
Da li ste imali, i kakva su Vam iskustav sa Workflow alatima, koliko su upotrebljivi i kakav je kvalitet krajnjih proizvoda, koji ste software koristili ... Sta mislite o Microsoftovim poslednjim paketima ,kao MS Office developer workflow , Workflow designer za sql, XP Office Developer, itd.

Nevezano za workfow alate, da li je neko radio sa Microsoft-ovim Commerce Serverom 2000, na kom nivou su rezultati, uostalom ista su pitanja kao par redova iznad ...

Za sta ti treba workflow? Samo kao klasican Case alat, za prezentaciju, projektovanje, ili za striktno generisanje koda ? Ja sam nesto malo radio sa IBM-ovim WebSphere Workflow paketom, ali mi se cini da je bilo 3rd party programa koji su nekako bili razumljiviji i "laksi".

Da, interesovala me je upotrebljivost kao case alata, za projektovanje, i olaksavanje pri izradi, razlicitih web i ne_web orijentisanih projekata ... Do mene su stigle neke "glasine" da su alati vrlo upotrebljivi, ali nigde nisam nasao konkretne informacije... Da, cuo sam za WebSphere, on je cak jedan od zastupljenijih u review-ovima koje sam prelistao na netu (ako se rw-ovima mogu nazvati) ...

Hm, dobro, posto si napomenuo workflow, zbog te "kljucne reci" mi je palo nesto drugo na pamet, pa sam zato pitao. MS je, naime, radio ugradnju nekih workflow klasa u office, exchange server i slicno preko COM interfejsa, pa je napravio poseban tool (desinger) koji to moze da koristi. Posebno im je bilo zanimljivo koristiti te klase exchange servera u saradnji sa outlookom kada se planira raspored saradnika, razmena obavestenja o obavezama (eventovima) i slicna primena u resource managementu.

No, ako ti treba nesto za pomoc u projektovanju, dokumentaciji, organizaciji, grafickom i logickom predstavljanju abstraktnih modela, onda ima i drugih (po meni boljih) resenja. Radio sam skoro godinu dana sa RationalRose paketom, ali nisam bio zadovoljan tim dinosaurusom. Dosta firmi ga uzima, zato sto se uvlace MS-u u bu**u, i to je to - cista inercija. Onda sam probao pomenuti WebSphere MQ Workflow i imao je svoje momente. No, na kraju sam se ipak zadovoljio sasvim trecim resenjem, na koje sam sasvim slucajno naleteo. Radi se o EnterpriseArchitect programu (dodatne informacije mozes naci ovde). Program je mnogo manji, brz, a vrlo mocan. Mozes da dl test verziju (nekih desetak MB, za razliku od triala rational rosea koji je velik oko 300MB, a radi 15 dana -> taman ga skines, a njemu istekne trial period :D). Sto je jos vazno, program je prilicno jeftin, pa cak i nasa firma moze da ga priusti - desktop verzija je 75-90$, u zavisnosti od broja licenci, a pro verzija je 120-150$ otprilike. Nakon sto sam radio skoro godinu dana u njemu, mogu slobodno da kazem da bih platio i tri puta vise, sad kad znam kakav je.
Elem, program daje svakakvo planiranje i projektovanje, logicka organizacija, tok podataka, projektovanje komponenti, ma X razlicitih stvari. Od svega toga moze (projektovanja klasa, recimo) da generise kod i to C++, Java, Delphi, VB, VB.net, ... (pravi multitalenat :D), a radi i reverzni inzenjering, tj. ucitas sve svoje header fajlove, na primer, a on ti generise dijagrame sta je sa cime i kako povezano. Podrzava i projektovanje baza podataka, pa moze da generise DDL skripte za inicijalno kreiranje i punjenje tabela (podrzava Oracle, MS Sql Server, interbase, ... ). I otvoren je. Dakle, ako se sutra pojavi neki novi jezik ili baza podataka, mozes sam da definises naredbe (za jezik) ili tipove fieldova (za baze), pa da ti i to generise.

Da ne duzim, mali i brz, a moze da se priusti, sta ces vise ? Licna preporuka (uzeh i sebi licencu).

Hvala ti Silver, EnterpriseArchitect zvuci kao ono sto mi treba ! (kakva recenica kao iz tv top shopa:D)

Status: downloading trial ...

Nazad
Vrh Dno