Šta je novo?

Wordpress smernice

retrovibe

Poštovan
Učlanjen(a)
03.12.2017
Poena
51
Pozdrav!
Izvinjavam se administratorima ako temi nije mesto ovde, pa je pomerite u pravu kategoriju ako sam omasio.
Moje nedoumice su sledece, i nadam se da ima neko iskusan ko bi me usmerio:
Neko vreme vec pokusavam da savladam nesto od potrebnih stvari kako bih poceo da se bavim web dizajnom u skorije vreme.
Savladao sam (naravno konstantno ucim jos kroz vezbu) HTML, CSS, opustio se u radu u Wordpessu (na lokalnom serveru), skontao sta je sta i kako funkcionise CMS, sada pocinjem sa PHP-om, kako bih imao sto vece znanje svega na sta se nailazi u radu sa WP-om.. Medjutim postoje neke stvari koje ne mogu naci na internetu i procitati konkretno kako i sta,vec nagadjam sam i samim tim nisam siguran u kako se rešavaju sledece stvari :
Odnos ja-klijent:
#Kako se resava pitanje kupovine domaina/hostinga. Klijent zakupi pa mi prosledi informacije kako bi se ja ulogovao ili?
#Sta je od PHP-a najbitnije nauciti za WP? (mada ajd, ja krecem od pocetka o sto vise cu nauciti?)
#Kako klijentu u toku rada pokazujem sajt i konstatujem se sa njm a da pritom ne bude sajt public jos uvek?
#svaki saveti i resursi su dobrodošli!!
Izvinjavam se na ovim pocetnickim smarackim pitanjima :)
Hvala!!

Hajde da dignem temu iz mrtvih :D

Relativno sam nova u svetu UI/UX dizajna, kako već i sami znate situaciju u IT kao junior teško grabim nove prilike i odlučila sam da sebi proširim spektar mogućnosti. Imam bazično poznavanje htmla i cssa. Do sada sam koristila VS code tako da sam stekla utisak o tome šta je moj zadatak, šta se dešava sa elementima i koja je logika iza kreiranja stranice. Međutim, ipak sam odlučila da posegnem za lakšim putem a to je savladavanje Wordpressa.
Kako sam sve više ulazila u istraživanje, čitanje i gledanje videa sve mi se više čini da je Webflow velika i realna konkurencija Wordpressu ali cene se dosta razlikuju. Webflow je prilično finansijski zahtevniji od WP. Stranci se uglavnom odlučuju za WF (koliko sam opipala puls na freelance sajtovima). Domaće klijente bi održavanje WF stranice zasigurno odbilo, a sa druge strane WP dosta zavisi od pluginova i dizajn mu je prilično limitiran.

Moje pitanje je šta je bolje/isplativije učiti i ima li veće razlike između Wordpressa i Webflowa?

Za wordpress ti treba i PHP, ako hoces da radis custom teme i pluginove. Ako planiras da pravis sajtove od gotovih tema i pluginova, onda ti moze pomoci html i css oko custom-izacije. Ima dosta razlicitih build-era za strane, ima par grupa na FB gde se dosta diskutuje na tu temu.

Ako se odlucis za pravljenje od gotovih tema i pluginova, savet je da biras one koji su duze vreme u upotrebi, i koji imaju cesto azuriranje, da ne dodjes u situaciju da prestanu da se update-uju, pa postanu ranjivi za hakere.

Za početak htela bih koristila gotove teme. Znam za PHP i njega bih uključila kada budem sigurnija u svoje znanje i brzinu. Sada mi je cilj da savladam osnove WP i da vežbam nešto što sam radila u Figmi kako bi izgledalo u WP. Vremenom bih stekla rutini i onda bi mi bilo lakše da eksperimentišem i uključujem nove stvari u učenje (PHP).

Šta misliš (ili ko god ovo čita a ima predstavu) na šta ima smisla fokusirati se više WF ili WP?
Strani blogovi, tutori, osobe koje snimaju za YT akcentuju da je WF lakši, intuitivniji, što se tiče dizajna dosta otvoreniji i sa više mogućnosti od WP. WF je čini mi se napravljen kao brže rešenje i modernija verzija WP.

Nema smisla fokusirati se na navedeno jer danas i dete od 10 godina za 7 dana moze da savlada bazicnu WP upotrebu i uz pomoc premijum tema kreira npr. eCommerce i real estate sajt koji ce zadovoljiti 90% korisnika. Ozbiljne prihode verovatno pravi jos samo ekipa koja razvija i servisira WooCommerce stvari ili neki niche poput Elementor Performance.

Posto si vec pocetnica i potrosices narednih godina hiljade sati u ucenju i radu po meni najbolje se prebaciti u neku perspektivniju/profitabilniju IT oblast, da za x godina ne postanes jos jedna lamentirajuca clanica FB dizajn grupa kojoj ne odgovaraju: plata, uslovi rada, mogucnost karijernog napretka...

Pošto inače dolazim iz dizajn industrije nekako mi izgleda kreiranje no code platformi kao srodna grana. Ne mislim da no code može i da treba da zameni pravljenje i kodiranje stranica/app. Samo bih poklušala da povećam mogućnost za zaradu tako što ću unaprediti neke veštine i ponuditi veći spektar usluga bar u kontekstu manje zahtevnih stranica (blogovi, e-commerce, one page stranice).

Šta misliš da je sada perspektivno učiti?
Nevezano za usmerenje o kome sam pisala, zanima me generalno šta ti se čini da može biti potencijal.
Po oglasima bih rekla da je unapređenje AI u fokusu, što ide u smeru da se dosta traži python i machine learning. Za oba mi se čini da treba imati solidnu informatičku podlogu, tako da ne znam kako bi išlo učenje od nule

Nazad
Vrh Dno