Šta je novo?

Word, paus i DTP

• Začetnik teme Začetnik teme DS9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Verovatno ce nekom ko zivi od pripreme za stampu sumanuto delovati pokusaj(i) da se tekst priprema za stampu u Wordu, ali mi se (kol`ko vidim) cini da je kod ne mnogo zahtevnih stvari i to moguce. A poznato mi je da su neki upravo to i radili.

Kad kazem priprema, imam na umu manju knjigu (100-200 strana), sa ne mnogo grafike (koja nije u boji, osim korica), priprema na pausu, postscript na HP5L preko ghostscript-a. U svakom slucaju manufaktura (a ne high-end dostignuca dtp-a).

Pa, ako je neko ovo vec radio (i preziveo), vrlo bi (mi) bila poucna iskustva i saveti

&hvala!

P.S. Mislim, klasika - po 2 stranice na A4 pausu.

Ja sam slicno radio u par navrata i prilicno sam jevtino prosao, jedino sto nisam radio preko ghostscripta, vec sam nosio file kod drugara koji ima neki stariji HP sa PS-om.

To moje su bile neke knjige za medicinu u A4 i B5 formatima, sa nesto c/b slika i ilustracija, stampao sam direktno na paus i jedino sto ti je zapravo potrebno je taj njihov kontrasiht - dakle da tekst bude stampan kao lik u ogledalu - a ne emulsion down (sto sam se jednom za****), sto je zapravo negativ cele strane. Ta stampana strana teksta ide na te njihove ploce za foto postupak i u tome je sustina. Ispasce ti bukvalno onako kako izgleda na pausu.

Ne smem da kazem da sam jednu (manju) knjigu tako uradio ali ne ni sa PSom, vec sam izvukao paus na malome OKI 4L koji u driveru ima opciju za mirror strane u 300 dpi rezoluciji (!). I proslo je krajnje korektno.

Go for it.

Cale

Cale, vrlo hvala, na brzom reply.
Ono sto si opisao sam u principu i imao na umu. Sto se postscripta (i njegovih opcija tipa mirror i kontrashiht) mislim da nema problema, s obzirom da ghostscript to ok odradjuje (radi na 5L bez problema)

&10X!

WOrd word i word.....
Mani se tih gluposti, jer ako vec zelis manufakturu iskoristi je da bi naucio neke ozbiljne DTP programe tipa Ventura publisher ili Quark Xpress...
Word nije za to to si i sam rekao a pogotovo ako radis nesto sa formulama 🙂 ima da te zaboli glava...
Ozbiljno razmisli o pravim DTP programima...

Manifakturu ne zelim (previse), ali mi se namece, upravo da ne bih ucio neke ozbiljne dtp programe. I namece mi se fino, jer za ono sto meni treba, izgleda da mi i word cini posao (kad izbacih na paus, ne videh neku razliku u odnosu na istu stranu uradjenu preko quark-a, osim sto mi je u quarku trebalo 2 sata vise [zato sto ga ne poznajem dovoljno]. ).

Sto se matematickih formula tice (super je sto si to pomenuo), ne trebaju mi, al` vidim da mathtype sasvim ok radi (pod wordom) i da jednostavne statisticke formule (koje bi mi jedine eventualno trebale) mogu sasvim dobro da postavim u wordu. Za silne matematicare koji koriste mathlab, mathcad... siguran sam da postoje specificna resenja koja dobro funkcionisu sa corelovim ili quarkovim programima, jedino sto ne znam sta je to (i od formula) sto super funkcionise sa quarkom, a sa mathtype-om izaziva migrene (to ce verovatno biti zanimljivo nekome ko pise matematiku).

Sigurno da imas razloge kada smatras da su pripreme u word-u gluposti, i bilo bi super ako bi dao neki primer sta je to sto ne moze da se uradi u word-u. Ja tako nesto ne vidim, ili mi (verovatno) ne treba.

U svakom slucaju, hvala ti.

Posto si spomenuo matematiku, word i matematika nikad nisu isli niti ce ici zajedno. Jednostavno raditi matematicke formule u Wordu je ravno pokusajima da se covek naseli na sunce...
Ako hoces (a vidim da trenutno neces) da pises matematicke formule onda treba dooobro da proucis TeX koji je inace standard za takve stvari...(inace ako si mozda video knjigu iz Matematike za 2. razred s. skole, najnovije izdanje, koju sam inace ja radio, videces produkt TeX-a a ne Worda)

Jednostavno trenutno me mrzi da ti pisem sta mozes a sta ne mozes da uradis u Wordu, ali cu navesti jednu adekvatnu cinjenicu da se Quark koristi za casopise (npr PCPress se radi u QuarkXpress-u) i knige a takmac mu je InDesign koji nije nista losiji (cak je i mozda bolji ali standard je standard).
Jednostavno nigde neces naci da je neka ozbiljna publiakcija radjena u Wordu..
Bolje se upitaj sta Word moze u odnosu na npr Venturu Publisher 8.0 koja je stara veoma a daje mnogo... (ako vec ne mozes za nju onda je uporedi sa Quarkom)

Hvala na komentarima, vrlo su zanimljivi.
Mislim da ovde nije ni bilo tvrdnje da bi Word mogao da zameni venturu i xpress, pogotovu ne u izdavanju casopisa i ozbiljnih piblikacija...

Mozda neko dozivljava da word i matematika ne idu zajedno, ali ne znam zasto mi je onda bilo lako da sa maththypom napisem potrebne formule (i da ne moram da ucim nesto sto bi mi oduzelo dosta vremena). A covek koji j razvio matthype ga preporucuje (i) kao pomocno sredstvo za ucenje TEX-a (za one kojima to treba).
Pogledah ovaj link http://attila.stevens-tech.edu/helpdocs/math4web.pdf , i vidim da i drugi vrlo preporucuju matthype kao sredstvo za pisanje formula, i to u wordu. Verovatno nemaju pojma da matematika i word ne idu zajedno.

Sta word moze u odnosu na Ventura Publisher? Ne znam sta ventura moze. Oni koji poznajem, a koriste venturu, kazu da je mocna. I verujem im. Kada neko zivi od stampe normalno je da (dobro) poznaje alate kojima zaradjuje za zivot.
Meni, koji od toga ne zivim, to ne treba.
Zato uzeh knjigu koja izgleda onako kako bih zeleo da izgleda knjiga koja bi trebala da se pripremi na pausu, i shvatih da sve mogu da uradim u wordu, osim korica. To "sve" nije vrhunsko umetnicko ("od glagola umetati") dosgnuce dtp-a, ni priblizno od toga, ali je ono sto meni treba. A to sto mi treba moze da se uradi i u wordu. Gornja i donja horizontalna crta na hederu i futeru, brojevi strana, i cisti tekst. Nista vise.
A oni koji bi zeleli da se profesionalno bave dtp-om, od svakoga ko se time bavi ce saznati da trebaju da koriste xpress i/ili venturu ili adobe...
Slicno ce saznati i ako nalete na ovo:
http://desktoppub.about.com/library/weekly/aa021800a.htm
ili ovo: http://desktoppub.about.com/library/weekly/aa072700a.htm
ako im kojim slucajem padne na pamet da brljave po word-u.

A ovo http://desktoppub.about.com/library/weekly/aa062200a.htm bi valjda trebalo zabraniti, da nekome slucajno ne padne na pamet. Ni da pokusa.

Jedino sto ovaj thread nije zapocet kao mesto gde bi smo saznali koji nam software treba za profesionalni dtp (i "ozbiljne publikacije"). Al` u svakom slucaju je poucan. Za mene.

Mozda neko dozivljava da word i matematika ne idu zajedno, ali ne znam zasto mi je onda bilo lako da sa maththypom napisem potrebne formule (i da ne moram da ucim nesto sto bi mi oduzelo dosta vremena). A covek koji j razvio matthype ga preporucuje (i) kao pomocno sredstvo za ucenje TEX-a (za one kojima to treba).
Pogledah ovaj link http://attila.stevens-tech.edu/helpdocs/math4web.pdf , i vidim da i drugi vrlo preporucuju matthype kao sredstvo za pisanje formula, i to u wordu. Verovatno nemaju pojma da matematika i word ne idu zajedno.

Lepo je sto si spomenu MathType. Inace MathType sluzi izmedju ostalog kao konvertor word formula u TeX okruzenje.
E sad onaj ko ti preporucuje da preko MathTypea ucis TeX taj te je malko slagao jer je MathType po nekim komandama zastareo ali osnovu ces ipak nauciti. TeX je kao C++. Slozen i tezak trazi mnogo koncentracije i mnogo rada ali daje odlicne rezultate (dao sam ti primer) a krasi ga mogusnost uvozenja kao i kod C++a dodataka tako da nikada ne zastareva (inace u Linuxu imas implemetiran TeX)
Sto se tice ovog threada ako je pocuan to je dobro. Jednostavno sam zeleo da ti ukazem na to da, iako ne zelis da se 'ozbiljno' pozabavis DTPom da ipak treba da pokusas da zaobidjes Word...

Nazad
Vrh Dno