Šta je novo?

Woodcrest&Kentsfield

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
Intel je konachno postavio neke stvari na svoje mesto.Na socket koji prima Core2duo ide i Kentsfield(quad core) procesor.Nema menjanja plocha,vrm opravdavanja i sl.Sa conroe i kompatibilnom plochom,bice u "trendu" i sa Kentsfield CPu.Lep😵vo je u praksi potvrdjeno.Tip je vozio Kentsfield XE na Bad axe intel plochi.

Poslednja izmena:
@DARK

ne trebaju neke nove revizije 975x cipa i sl? samo zabodes i gotovo?
koja je bila revizija za BAD AXE? 304? nista modovanje ploce?

okmijun je napisao(la):
@DARK

ne trebaju neke nove revizije 975x cipa i sl? samo zabodes i gotovo?
koja je bila revizija za BAD AXE? 304? nista modovanje ploce?
Ne treba.revizija je bila 302(modovana plocha).A na reviziji ploche 304 ide bez ikakvih problema.Intel bad axe ce izgleda pregurati u mom kucistu oko godinu dana iz tih razloga.rekord😀.Potom je josh jedan manijak sa quad core intelom probao intel bad axe plochu sa revizijom 304(poslednja).I rekao :
Just to confirm was able to run Kentsfield out the box with a sealed Rev 304, no BIOS update

So if you have a 304 for Conroe you should be Kentsfield ready

Poslednja izmena:
genijalcin@23
Si' preteko'?😀
Inache vidim vest na benchu da kentsfiled ima problem sa "propusnom moći"😀😀😀
ps.josh bolje radi od msi ploche na intel bad axe plochi....testirano...
samo ljudi ne chitaju....😀

Poslednja izmena:
"problem" mozda nije prava rec, jer on ipak radi. Ali da je koncept da 4 jezgra "razgovaraju" preko Northbridgea problematican, jeste i zbog toga se Kentsfield nece dobro provesti u "fajtu" sa Grayhoundom (K8L quadcore).
A problematika testiranja ovih zwerri ce jos vise doci do izrazaja, jer testirati QuadCore CPU istom metodologijom kao i Dual Core ili jos gore Single core ce biti totalni promasaj teme!

Nedjo je napisao(la):
"problem" mozda nije prava rec, jer on ipak radi. Ali da je koncept da 4 jezgra "razgovaraju" preko Northbridgea problematican, jeste i zbog toga se Kentsfield nece dobro provesti u "fajtu" sa Grayhoundom (K8L quadcore).
A problematika testiranja ovih zwerri ce jos vise doci do izrazaja, jer testirati QuadCore CPU istom metodologijom kao i Dual Core ili jos gore Single core ce biti totalni promasaj teme!
Ali Hound izlazi tek u drugoj polovini sledece godine. Od pocetka 2007 do 2H ce Intel imati 4-jezgarni CPU na lageru.
Ipak, daleko je lakse nabiti dva procesora u jedno pakovanje i izbaciti odgovarajuci chipset koji ce da vrsi arbitrazu izmedju ova dva fizicka procesora, nego napraviti naitive quad core CPU. Ista stvar kao i sa Smithfieldom.
Nedjo je napisao(la):
LM, eve ga Woodcrest:

http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=woodcrest&page=1

Ocekivao sam bolje termalne karakteristike u odnosu na Opteron, tako da je to malo razocaranje:

http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=woodcrest&page=3

A i sporiji je u jedinom pravom testu (jedini SERVERSKI test):

http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=woodcrest&page=9

Zanimljivo bi bilo videti 4-socket rezultate u serverskoj primeni...
Pa ne znam sta si ti ocekivao.

Najinteresantnije je koliko trosi ova WoodKresta! :d Jedva manje nego 90nm Opteron na istom taktu.
Pored toga, NUMA arhitektura u serverskim platformama cini svoje i kada je memorijski protok u pitanju tu Intel nema sta da trazi.
Sto se servera tice, Opteron i dalje rula, ali u workstation aplikacijama zaostaje.

Poslednja izmena:
Pa bice i WoodCrest LV varijanta. A znalo se vec od ranije da ce WoodCrest imati max. TDP od 80W.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Evo jos jednog Conre reviewa:

http://babelfish.altavista.com/babe.../articles/623-1/intel-core-2-duo-dossier.html

@Fedja
Pa prema gomili lupanja u lonce, ocekivao sam da 65nm Woodcrest ima do yaya dispaciju

AMD je obecao QC procesro u prvoj polovini 2007! A jedini QC procesor iz AMD-a je baziran na K8L jezgru!
Nadam se da ce da ispune to obecanje, mada QC K8L po mnogim roadmapovima je rezervisan za drugu polovinu 2007, kao i DC K8L. Al' da ne idemo vise u offtopic, Woodcrest je definitivno mnogo bolji nego stari Xeon, a najveca mu je mana komunikacija sa memorijom preko nakaradne Bensley platforme.

Poslednja izmena:
Sto se tice memorijskog transfera i "nakaradne" Bensley platforme.

Mem. kontroler ima sada cetiri kanala (quad channel), a pored toga koristi FB-DIMM, koji podrazumeva posebne bafere na memoriji. To znaci da se podaci citaju/pisu u isto vreme!

Druga stvar je da u slucaju Bensley-a, u 2 x WoodCrest konfiguraciji, svaki CPU ima svoju zasebnu FSB magistralu.

Ne vidim sta u tome ima nakaradnog.

Sto se tice Apache WebServer testa...I ja sam ga koristio jedno vreme, i uopste nije meredovan, jer je to genericki benchmark koji se isporucuje sa Apache/om. Postoje mnogo bolji simulatori workload/a.

genijalcin@23 je napisao(la):

Sigurno je da Woodcrest ne bi bio ovako odlican da nema Bensley i 2xFSB. Ali... FB-DIMM izgleda kao da je malo prisiljen. Nema nakakvog smisla koristiti FB-DIMM i onda ubosti samo 4 modula (brzina FB-DIMM-a se povecava sa brojem modula). Cak nema smisla ubosti 8 modula, vec samo 16 i preko za sta je FB-DIMM i napravljen. 8 modula moze da podrzi i obican registered DDR2 i to bez dodatnog latency-a, potrosnje i cene buffera. Ako se pogledaju preview-ovi na netu, Conroe sa bulk DDR2 stize K8 po latency-u i bez int. mem. ctrl., a Woodcrest zaostaje za oko trecinu zbog FB-DIMM-a.
U ovom momentu je najveca prednost FB-DIMM-a kapacitet, a ako Samsung uspe sa svojim stacked chip pakovanjem za memoriju (8 cipova u jednom pakovanju na modulu), mozda ni to ne bude tako sjajno.

Mem. kontroler ima sada cetiri kanala (quad channel), a pored toga koristi FB-DIMM, koji podrazumeva posebne bafere na memoriji. To znaci da se podaci citaju/pisu u isto vreme!
Nakaradna je jer su latence visoke, chipset preskup, a mogucnost skaliranja vise od DP veoma diskutabilna.
Druga stvar je da u slucaju Bensley-a, u 2 x WoodCrest konfiguraciji, svaki CPU ima svoju zasebnu FSB magistralu.
To je imao jos i AMD760 MPX :d
Sto se tice Apache WebServer testa...I ja sam ga koristio jedno vreme, i uopste nije meredovan, jer je to genericki benchmark koji se isporucuje sa Apache/om. Postoje mnogo bolji simulatori workload/a.
Apache je softver koji je veoma rasprostranjen. Ne vidim sto njegov interni softver za merenje preformansi rada apach servera nije merodavan. On meri brzinu rada servera sa doticnim softverom, a ne brzinu procesora.

DeanXP je napisao(la):
FB-DIMM izgleda kao da je malo prisiljen. Nema nakakvog smisla koristiti FB-DIMM i onda ubosti samo 4 modula (brzina FB-DIMM-a se povecava sa brojem modula). Cak nema smisla ubosti 8 modula, vec samo 16 i preko za sta je FB-DIMM i napravljen. 8 modula moze da podrzi i obican registered DDR2 i to bez dodatnog latency-a, potrosnje i cene buffera. Ako se pogledaju preview-ovi na netu, Conroe sa bulk DDR2 stize K8 po latency-u i bez int. mem. ctrl., a Woodcrest zaostaje za oko trecinu zbog FB-DIMM-a.
U ovom momentu je najveca prednost FB-DIMM-a kapacitet, a ako Samsung uspe sa svojim stacked chip pakovanjem za memoriju (8 cipova u jednom pakovanju na modulu), mozda ni to ne bude tako sjajno.

Meni se cini da nije prisiljeno, pogotovo zato sto govorimo o server okruzenju, a tu je kapacitet na prvom mestu. Ako Samsung...Nema tu ako, to treba sada odma'. 🙂

U svakom slucaju, najveca prednost FB-DIMM/a nije kapacitet, koliko, po meni, bi-direkcionalni serijski interfejs. A koliko je latencija bitna za performanse celokupnog (server) sistema, pitanje je...

drfedja je napisao(la):
Apache je softver koji je veoma rasprostranjen. Ne vidim sto njegov interni softver za merenje preformansi rada apach servera nije merodavan. On meri brzinu rada servera sa doticnim softverom, a ne brzinu procesora.

Opet ne citas pazljivo. Rekao sam da postoje mnogo bolji simulatori workload/a od ab benchmarka koji se isporucuje uz Apache. Kada sam rekao workload/i, odnosio sam se na one za Apache. Jmeter mi prvi pada na pamet.

drfedja je napisao(la):
Nakaradna je jer su latence visoke, chipset preskup, a mogucnost skaliranja vise od DP veoma diskutabilna.

Opet, pitanje je koliko su latencije bitne u ovom segmentu. Ne pricamo ovde o igrama, FarCry/u i ostalim glupostima, vec specificnim zahtevima i specificnom okruzenju.

Chipset je skup, jer je namenjen enterprise trzistu, ne vidim nikakvu nelogicnost u tome.

Sta je DP?

jerry je napisao(la):
Nego Genijalcin kad mi mozemo da ocekujemo kompletan Conroe test? Nesto smo ne strpljivi Samo reci kad da pocne coundown.
Kad su skoro svi sajtovi objavili test,moze vala i Bench

Nemam pojma, valjda posle 28. juna. Pitaj Delimira, on sigurno zna.

Ja inace pisem za PC Press.

Poslednja izmena:
FB DIMM je produkt intelove inicijative i takav kakav jeste uslovljen je svim karakteristikama intelovog pristupa problematici komunikacije sa memorijom.

Bidirekciona komunikacija i potpuno baferovani moduli su nesumnjivi benefiti, ali velika latencija i dodatna disipacija koju dodaju serveru su velike mane, barem ove prve revizije. Chinjenica je da je posledica realizacije FB-DIMM modula njihov veliki kapacitet, ali neki prosecan broj modula u DP konfiguracijama od 8 komada znaci dodatnih 56W disipacije (svaki kontrolerski cip na FB-DIMM 667 modulima unosi dodatnih 7W disipacije).

Takodje, svi Woodcresti sa 1066MHz QPB-om MORAJU da rade sa 533, a svi sa 1333 MHz, moraju da rade sa 667 FB-DIMM modulima. Sinhronizovan rad sa magistralom je imerativ kod ovog tipa memorije. To i jeste i nije njihova slaba tacka.

Da, nista manje bitna stvar. DDR2-667 modul kapaciteta 1 GB je vise nego duplo skuplji u FB-DIMM izvedbi u odnosu na register DDDR2!

Poslednja izmena:
Alo,tema je core2duo.Razvezli ste prichu off...kao i u proshlim threadovima.Ovde treba da usledi rezultat testa ili neshto u tom smislu.

evo ga splitovano, a i jedan mali disclaimer - vidi pa nemoj sam zapochinjati off i posle kukati sto su svi krenuli za tobom i razvezli prichu 😉

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
evo ga splitovano, a i jedan mali disclaimer - vidi pa nemoj sam zapochinjati off i posle kukati sto su svi krenuli za tobom i razvezli prichu 😉
Pa dobro ja samo pomenem a oni navale 😀
Odlichan split😛
Nema core2 duo(conroe)😀

Poslednja izmena:
Za sada ovi rezultati Kentsfield 4-o jezgarnog procesora(quad core).Za mene stvarno impresivno.Ali na kraju krajeva,lako je impresionirati prosechnog Presler owner-a😀
vcore 1.4v 3.25ghz

Prilozi

• quadcore.JPG
    quadcore.JPG
    316.8 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
Evo i jednog zanimljivog primerka Intel procesora 😀 na testu"far cry" "doom" i "unreal t.2004"igre
X6800 kick ass-sorry for off topic but there is no space for conroe 😀

Prilozi

• 000000041563.png
    000000041563.png
    27.6 KB · Pregleda: 97
  • 000000041564.png
    000000041564.png
    30.3 KB · Pregleda: 75
  • 000000041565.png
    000000041565.png
    26.7 KB · Pregleda: 65
  • 000000041574.png
    000000041574.png
    31.4 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Mislim da je najjaci deo tog testa,memorija 😀.Proveri sta su koristili(BTW gde to ima da je FX62 sporiji od x2 4400+ 😛 ).

Sto se tice Core2,sve je vec poznato.Klokuje se kao blesav ,cak i najjeftiniji modeli.Mada mu OC ni ne treba,i ovako je brz 🙂

Sto se tice Core2,sve je vec poznato.Klokuje se kao blesav ,cak i najjeftiniji modeli.Mada mu OC ni ne treba,i ovako je brz
cuti ti tamo i sviraj u tu trubu trubaduru 😀😛
Precices uskoro na INtel pa ce deca da ti se smeju:d
Btw...gledao sam test i sve je jasno.Mada nije kompletan.

DARK SIDE je napisao(la):
cuti ti tamo i sviraj u tu trubu trubaduru 😀😛
Precices uskoro na INtel pa ce deca da ti se smeju:d
Btw...gledao sam test i sve je jasno.Mada nije kompletan.

Sve zavisi od kinte.Koliko ce sve to da kosta 😀.Ako skupim,sto da ne,ako ne,onda nesto drugo 🙂

ivanbo2003 je napisao(la):
Sve zavisi od kinte.Koliko ce sve to da kosta 😀.Ako skupim,sto da ne,ako ne,onda nesto drugo 🙂
Ma Ivane,nece biti uopshte problem u kinti,videcesh.
Problem ce biti shto su zalihe P4 velike i shto ce srecni uvoznik jedva uspeti da uveze neshto komada.Nece oni grunuti mnogo core2duo primeraka dok ne iskokaju p4.Tako da cemo se otimati u Comtrade-u oko Conrore CPU.:S:

Poslednja izmena:
Ma test je bre smesan!! X2 na 3.1 GHz da je sporiji u D3 od FX60-ke koja zaostaje za 500 MHz u odnosu na njega!?

razlika u debljini stampe levo Kentsfield, desno Conroe

a6pc.jpg

b8iv.jpg

kako kazu na xtreme sys forumu dodata su nova 2 layera

Nazad
Vrh Dno