Šta je novo?

Wolfram Alpha pretrazivac

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
http://www.wolframalpha.com/

Text prenesen sa BUG sajta:

Tražilica Wolfram Alpha, odnosno computational knowledge engine kako je naziva proizvođač Wolfram Research, napokon je dostupna širem krugu zainteresiranih korisnika.

Zainteresirani na službenim stranicama mogu isprobati ovaj vrlo ambiciozno zamišljeni projekt, čija će se baza znanja samo proširivati tokom godina. Dostupan je širok spektar znanstvenih, matematičkih i ekonomskih podataka, ali i demografske informacije, vrijeme i još mnogo toga. Svi podaci su pogodni za preračunavanje i kombiniranje u korelacije s ostalim informacijama, a sustav istovremeno predlaže i linkove na Wikipediju i slične stranice za dodatne informacije.

U pozadini svega je superračunalo sposobno izvršavati velik broj pitanja, a tačnu sintaksu na primjerima korisnici mogu provjeriti na samim stranicama. Kako je ipak riječ o velikom projektu u ranoj fazi razvoja, mogući su i prekidi te otežan pristup usluzi, ovisno o opterećenju.

Poslednja izmena:
Probao sam ga.. jednostavni upiti koje inace postavljamo googlu ne daju bas ocekivane rezultate. Potrebno je znati postaviti pitanje. Prvih dana sajt je bio veoma opterecen. Neznam kakva je situacija danas. U svakom slucaj fina alternativa googlu.

Ima dosta razlika u odnosu na google.. npr.. ako ukucate matematicku formulu kao upit dobicete analizu i grafikon. Odgovor mozete sacuvati kao PDF, za kasnije proucavanje.

Uopsteno.. google vam vrati strane na kojima se trazeni pojam pojavljuje, dok WolframAlpha se trudi bas da odgovor na postavljeno pitanje (tj. sumira ono sto zna o postavljenom pitanju).

Mislim da ce imati svetlu buducnost, ali da nikako nece ugroziti google jer pokrivaju potpuno odvoje segmente.

Ovo je zaista fantasticno!
Ja sam odusevljen 🙂 Dao sam par matematickh formula za izracunavanje i nisam prosto verovao da ce tako brzo da izbaci rez.
Ako nastave sa projektom, itekako ce imati dobru buducnost 🙂

Btw, cisto sumnjam da Google nije pomogao u ostvarenju ovog projekta.

Poslednja izmena:
Sto mi se nesto cini da ce na fakultetima naglo postati popularni netbook racunarcici:d
Stvarno odlicno radi, pored ovoga i googla ostali pretrazivaci mogu u penziju.

Ovo je fenomenalno!!! Ja sam odusevljen!

Kako će sada Matematika I i II da se polažu uz malo GPRSa i veliki ekran na mobilnom. 🙂
Upravo danas petljam sa Mathematicom v7 i ovo je baš lepa koincidencija.

Svidelo mi se kakve informacije izbaci kada se unese običan datum. Mada domen im je malo težak za izgovor, možda i za pamćenje.

U pravim rukama veoma moćan alat. Google, Wikipedia, Wolfram, šta je sledeće?

Vrlo fino... Google će i dalje biti THE Kralj, ali W|A može da bude definitivno neki vojvoda ili knez 😉

Ubačen u search bar FFa!

i6mcrl.png

Poslednja izmena:
malo sam razočaran, zna odgovor na 'Answer to Life, the Universe, and Everything' ali i dalje ne zna šta 42 predstavlja... ah ništa, čekamo dalje...

a pitao sam ga i 'ša ima, a?' , nije se zabagovao...

😀😀

sad ozbiljno: Wolfram Alpha nije i neće biti konkurencija Google-u, sasvim drugačia filozofija pristupa... više zadire u oblast koju drži wikipedija

Poslednja izmena:
Google je klasicni pretrazivac. Ovo je bas "computational knowledge engine".

Umjetna inteligencija 🙂

Jel kucao neko benchmark.rs? 🙂

p.s. mnogo je dobar sajt...kucam "where am i" i on na osnovu ne znam cega izbaci belgrade, serbia...🙂

Ja sam kucao:"Where are you?"
Odgovor:"I live on the Internet."
Inače sviđa mi se. Odlično radi s pitanjima iz matematike.

:wave:

pih.. nezna gde je chuck norris

Ako ocete za zezanje i za glupa pitanja kucajte AI Chat na googlu pa se zezajte
ovo je ipak nesto drugo

otkucajte ovu formulu i vidite rezultat 😀

Kod:
polar plot | (1+0.9 cos(8 t)) (1+0.1 cos(24 t)) (0.9+0.05 cos(200 t)) (1+sin(t)) | t = -pi  to  pi

znaci svaka cast ovom genijalcu 🙂

otkucajte ovu formulu i vidite rezultat 😀

Kod:
polar plot | (1+0.9 cos(8 t)) (1+0.1 cos(24 t)) (0.9+0.05 cos(200 t)) (1+sin(t)) | t = -pi  to  pi

znaci svaka cast ovom genijalcu 🙂

Hahaha. Genijalno.

pa dobro mozemo da ih tuzimo

Nazad
Vrh Dno