Šta je novo?

wireless ...

franko

Cenjen
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poena
151
OK, ne znam kako tacno da nazovem temu, uglavnom je u vezi wireless-a :-devil-:

O cemu se radi?

Zivim u kuci na dva (citaj tri sprata-potkrovlje) i koristim wireless internet brzine 512/512 (za razoznele palacam 1500rsd mesecno :D). Antena i WAP Planet WDS/Bridge WAP-4033 su na krovu i naravno usmereni ka predajniku. Kompjuter je na drugom spratu i kaba je jednostavno ukljucen na maticnu. Posto ja nemam prethodnih iskustava sa sirenjem wireless mreze, nazovimo to FullHouseAccess :laugh: ...
Uglavnom, cilj je da se instalira neka oprema koja bi mi omogucila pristup iz bilo koje prostorije u kuci (ukljucujuci WC :p ) pomocu notebook-a ili nekog telefona.

Sad ste vi na potezu... KAKO, STA i naravno KOLIKO? Da vas cujem. :wave:

Kupiš npr. TP-LINK TL-WR340G, kabl koji ti je išao na matičnu (ethernet) ćeš priključiti na WAN port ovog rutera. Ruter ima četiri priključka na koje možeš kablom priključiti neka četiri mrežna uređaja (kompjuter, štampač, svič...) + imaš wirless pristup ruteru u okviru kuće i dvorišta. Pored rutera, potreban ti je još samo jedan mrežni kabl kojim ćeš povezati kompjuter i ruter i to je sve. Para ~30 evra.

Poslednja izmena:
Hvala! E jos jedno pitanje, kako tacno ide proces konekcije? jel maticni komp mora stalno da bude konektovan ili se svaki uredjal posebno konektuje preko rutera?

Svaki uređaj se konektuje na ruter, kompjuter ne mora da bude uključen. Ako u kompjuteru imaš wireless karticu, može i on da se povezuje na ruter bežičnim putem.

Poslednja izmena:
E, sad sam video ovaj ruter sto si preporucio, ima dosta pozitivnih komentara, vec mi je sve jasno. Hvala brate. Samo me sad zanima, vidim ljudi pisu ne moze da se podeli konekcija, da li je moguce da se doda neki switc ili tako nesto pa da mogu da podesim brzinu, na recimo komp 70%MAX i ostalo da je uvek raspolozivo? Ako ne moze, aj molim te, reci sta da gledam u specifikaciji za tu opciju, posto je meni na desktopu uvek upaljen Mtorrent i uvek je zauzeta konekcija,a po ovim komentarima vidim da ljudi uopste nemaju na laptopu net kad nj desktop online i obrnuto. A mozda i predjem na SBB, pa bi bilo super 1mbps + 512kbps da se podeli.

Da ne pricam napamet, nisam siguran za bash taj tplink ali trebalo bi da je moguce da se na ruteru podese prioriteti, tako da ti surf i pop npr imaju najveci prioritet pa toorenti negde ispod. mislim da ce to reshiti tvoj "problem". mada za fizicko limitiranje (ovo shto si ti zamislio 70% ili kako vec) trebace ti ozbiljniju uredjaji...

Kao što Mishaetf reče, za to što ti hoćeš ti treba dosta skuplji ruter. Najjednostavnije rešenje ti je da na računaru instaliraš NetLimiter ili neku sličnu aplikaciju i sa njom ograničiš protok samo za pojedine aplikacije, npr. ograničiš samo uTorrent na 70%, a ostale aplikacije rade sa 100%. To ti je najjeftinije i najjednostavnije rešenje.

Poslednja izmena:
Kada ti stigne SBB, ovaj ruter možeš i dalje da koristiš za bežični pristup netu iz ostatka kuće, samo ćeš izlaz iz kablovskog modema povezati na ruter, ostalo se ne menja. Naravno, možeš da uzmeš i neki bolji uređaj kasnije ako bude bilo potrebe.

Nazad
Vrh Dno