Šta je novo?

wireless umrezavanje...totalni laik

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Pozdrav svima. Da ne bude kako sam lenj, gledao sam druge teme, ali opet ne kontam o cemu se tu radi 🙂

Odlucih se za kupovinu acer aspire 5101 notebooka koji ima integrisanu wireless lan. Na desktop mi je preko usb-a povezan adsl modem (znachi nije preko lan kabla povezan modem, nego preko usb)

Potrebna mi je najjednostavnija i najjeftinija varijanta za povezivanjem ova dva racunara.

Znachi, brzina mi nije bitna...bio bih zadovoljan i sa 1-2 megabajta u sekundi...a tek 54mbit, iiiih 🙂

Videh neke jeftine asusove wireless kartice na pcberzi...20-25 eura.

Znaci najbitnije mi je da sherujem adsl preko wirelessa na laptop, ne treba mi udaljenost veca od 5-10 metara 🙂 Sto se tice razmene drugih podataka izmedju dva kompa, to je sve u drugom planu, kao sto rekoh, dovoljno mi je i 1-2 megabajta u sekundi....

Stvarno sam apsolutni laik sto se tice wireless-a i obicnih mreza, mogu se snaci da podesim, ali nemam pojma sta mi je potrebno od opreme.

Moze li se to izvesti samo sa tom karticom od 20-25 eura? ap, router, hub, wtf? (o tome vam pricam...stvarno nemam pojma 😀 )

Poslednja izmena:
Dovoljna je kartica g standarda, vidi da li je kartica na lap topu b ili g standarda (verovatno g). b ide do 11mb/s, g do 54mb/s cene su skoro iste. Da bi mogao da ih povezes proveri da li kartica koju zelis da kupis moze da radi u "AP modu", vecina moze i to je to.

Instaliras je, prebacis u AP mode i trebalo bi da se vidi na laptopu mreza koju si napravio, e sad svi redom ce moci takodje da vide tu mrezu, pa ces morati i da je kriptujes, imas vise algoritama za enkripciju (WEP i jos 1 valjda), ali ja to nisam koristio pa neko ko jeste ce mozda da se javi 🙂

@marko_84

Da li ti to treba za vezu unutar stana-kuce ?
Ako izmedju lap-topa i WLAN kartice imas prepreku ( zid ) tesko ces ostvariti vezu.
Bolje ti je da upotrebis LAN kabl.

Ako bas hoces WLAN kupi TP-Link WN551G ili Gigabyte GN-WP01GS.

Bad MF, hvala, nadao sam se da ce biti tako 🙂

sasa022, bash sam gledao da uzmem tu gigabyte, cena je 22 eura. Prvenstveno mi je da je koristim u jednoj prostoriji, eventualno sprat iznad...bukvalno jedan zid prepreke, razdaljina 10 metara apsolutni maksimum. Hoce li moci da izgura tih 10 metara, sa jednim zidom prepreke? I moze li ta gigabyte da se prebaci u "AP mode" ili shta je to vec? 🙂

Elem...imam ove dve varijante na pameti:

1. Interna, pci verzija, indoor 100 m , outdoor 400m , 22 eura

Gigabyte Wireless LAN PCI adapter GN-WP01GS 54Mbps (PCI, 802.11b/g, Up to 54 Mbps, Indoors: Up to 100m, Outdoors: Up to 400m,64/128 bit WEP, WPA, 802.1x, AES security, 98SE/ME/2000/XP)

2. Usb 2.0 verzija, indoor 97 m, outdoor 457m , oko 25 eura

Gigabyte Wireless USB Adapter GN-WB01GS 54Mbps (USB 2.0, 802.11b/g, Up to 54 Mbps, Indoors: Up to 100m, Outdoors: Up to 450m,64/128 bit WEP, WPA, 98SE/ME/2000/XP)

Shta mislite? Specifikacije su skoro iste...

Jedino me brine kako ce ova pod 2. raditi na kompovima koji nemaju instaliran usb 2.0 ?

ova eksterna je velichine flash diska, tj : 77.6mm x 31.0mm x 9.1mm +/- 0.5mm, pa mogu lako da je prenosim sa kompa na komp, tj kad idem negde na put pa zatreba da povezem...

U principu mi i nije toliko bitno, uvek cu pri sebi imati flash od 512-1gb za prenos podataka...mada, ako se wireless mreza moze podesiti na bilo kom kompu u roku od 5 minuta...stvarno bi mi lepo doshla stavka 2.

Sta vi mislite? 🙂

U prostoriji ce ti raditi bilo sta da uzmes.Ako kao prepreku imas zid onda
od konekcije nema nista.
Desava se cak i u sobi da ako je antenica na kartici zaklonjena veza puca.

Znam da je kabl nezgodno vuci po kuci,ali on ti je resenje koje sigurno radi
( ujedno je i najjeftiniji i to ti i preporucujem )

Hvala, kontam. Bas mi je palo na pamet kako ce biti kad antena zaklanja...

Mreza sa kablom jednostavno ne dolazi u obzir, znam da je ona najsigurnija varijanta, ali stvar je u tome shto povezujem desktop i laptop, a laptop ce mi biti prilicno mobilan, tj moracu da ga krecem i po firmi...

Za 90% potreba koriscenja mreze, laptop nece biti udaljen od kompa vishe od 3 metra. A tu usb "flash" wlan mi je mnogo lakse da stavim na vishe i vidno mesto preko usb razdelnika, komp mi je ipak zavucen ispod stola.

Znaci, necu se zeznuti ako kupim stavku 2, tj wireless mrezu u obliku usb flasha? Mogu ga istaknuti kad idem negde i utaci u neki drugi racunar, i u roku od 5 minuta uspostaviti mrezu izmedju njih? Nece raditi mnogo losije i komplikovanije od pci wlan kartice?

I da..posto ce mi desktop sherovati adsl... Postoji li obaveza da se podesi koji je komp primaran za mrezu a koji sekundarni, kao sto rekoh, tu mreznu cu nositi na razne racunare, pa ako bas mora da neki bude primar a neki sekundar, mogu li podesiti da laptop bude primar a desktop sekundar, iako je na desktopu net koji ce koristiti laptop? Valjda sam bio jasan, u mojoj glavi sebe razumem 😀 😀 😀

Kod wireless-a nije bitno koje su marke proizvodjaci kartica, tj nece biti problema pri podesavanju? Ako je npr jedna d-link, druga gigabyte, radice isto kao da su obe gigabyte?

na ovu sam mislio, ona je 23-25 eura, kako gde.
http://www.gigabyte.com.tw/Products...Spec.aspx?ProductID=989&ProductName=GN-WB01GS

Ova mi nekako deluje bolje, ali nisam uspeo da je nadjem na nashem trzistu.

http://www.gigabyte.com.tw/Products...s_Spec.aspx?ProductID=960&ProductName=GN-WBKG

U prostoriji ce ti raditi bilo sta da uzmes.Ako kao prepreku imas zid onda
od konekcije nema nista.
Desava se cak i u sobi da ako je antenica na kartici zaklonjena veza puca.

Znam da je kabl nezgodno vuci po kuci,ali on ti je resenje koje sigurno radi
( ujedno je i najjeftiniji i to ti i preporucujem )
Linksys WRT54G (a on nije poznat po naročito kvalitetnom signalu) gura 1.3MB/s kroz dva armirana betonska zida.

Takođe laptop se sa svojom integrisanom antenom (i stoji u sobi) nakačio na mrežu čija je antena udaljena oko 400m (doduše ne omni nego dish uperen u mom pravcu), i imao protok od nekih 20KB/s.

Poslednja izmena:
marko_84 je napisao(la):
I da..posto ce mi desktop sherovati adsl... Postoji li obaveza da se podesi koji je komp primaran za mrezu a koji sekundarni, kao sto rekoh, tu mreznu cu nositi na razne racunare, pa ako bas mora da neki bude primar a neki sekundar, mogu li podesiti da laptop bude primar a desktop sekundar, iako je na desktopu net koji ce koristiti laptop? Valjda sam bio jasan, u mojoj glavi sebe razumem

Slobodno uzmi tu USB verziju za po kuci ce biti dobro. Konekciju ces deliti tako sto na ADSL konekciju (na desktop masini) odaberes sharing (desni klik na ADSL konekciju>advnced pa tu imas opcije). Tako da po nekoj tovojoj logici taj desktop je primarni kako ga ti nazivas😉

Hvala, nadao sam se da ce biti tako 🙂 Ok, problem solved 🙂 Hvala svima na postovima, mnogo ste mi pomogli.
/me baca gajbe piva po forumu 🙂

@jddipqd

Da li si Linksys WRT54G probao u stanu ili je slao signal sa otvorenog ka stanu ?
Ako je Linksys WRT54G + antena od 20 i vise dbi i stoji napolju i salje signal prema tebi onda je konekcija ostvariva i kroz zid.
Sa kakvom antenom je "progurao" signal kroz dva zida ?
( Sa pigtail antenicom na Linksys-u to sigurno nisi uspeo )

@jddipqd

Da li si Linksys WRT54G probao u stanu ili je slao signal sa otvorenog ka stanu ?
Ako je Linksys WRT54G + antena od 20 i vise dbi i stoji napolju i salje signal prema tebi onda je konekcija ostvariva i kroz zid.
Sa kakvom antenom je "progurao" signal kroz dva zida ?
( Sa pigtail antenicom na Linksys-u to sigurno nisi uspeo )
U stanu, sa svojim default antenama.

Nazad
Vrh Dno