Šta je novo?

Wireless u kuci ...

turshija

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2007
Poena
305
E 'vako ...
u kuci imam desktop koji je zakachen na ADSL ...
imam stari access point od wireless interneta sa kojim sam se patio pre nego sto je adsl dosao :smoke: ... e sada ... nabavio sam laptop koji ima integrisanu wlan karticu ...
pitanjce je: jel ja mogu bezicno da povezem desktop i laptop (koristeci stari AP za desktop i integrisanu karticu u laptopu) a da pri tome imam internet na oba kompa ?

Uzmeš wireless karticu od 1500din, zabodeš u desktop i gotovo.
Tako sam ja uradio.

Sve što treba da uradi, jeste da da ime toj mreži, Ad-hoc mod.
Lap da je nadje i gotovo.

Pa to čovek nije pitao uopšte :).

Nego šta je pitao ?????????????

pitanjce je: jel ja mogu bezicno da povezem desktop i laptop (koristeci stari AP za desktop i integrisanu karticu u laptopu) a da pri tome imam internet na oba kompa ?

I ja mu odgovaram da mu je najbolje a nije skupo, da uzme wireless PCI karticu za desktop, i tako ih poveže.
Automatski će imati net i na lap-u.

Pa ne kažem da neće imati, ali on to nije pitao :).

Pitao je da li može da poveže putem APa desktop i laptop i da ima internet. Može da ih poveže, ali ne može ADSL ruter da poveže na AP ukoliko AP u sebi nema ruter. Jasno?

Što će reći, ADSL ruter mora da bude povezan na desktop ili na laptop i u tom slučaj onaj drugi neće imati internet ukoliko onaj prvi računar nije upaljen.

Pošto AP, verovatno, nema ruter, onda u ovoj situaciji postaje praktično beskoristan.

ADSL ruter će morati da bude povezan na jedan računar (desktop, logično) i da se desktop i laptop povežu preko PCI wireless kartice za desktop i integrisanog wireless rešenja u laptopu. To je ono o čemu ti pričaš, ali, zaista, to nije ono što je čovek pitao.

Ok, ja sam išao na to da on ne koristi taj AP više, pošto ima ADSL, pa bi sada da ga iskoristi u ovu svrhu ;)
To što si ti napisao je ok, ali i komplikovanije i uslovljeno ruterom u AP.
Kod mog predloga je isto problem jer desktop mora biti upaljen.
Zato sam ja za tu namenu sklopio tihu kantu koja radi kad mi treba wireless za lap (plus je u sobi koja je uvek prazna). ;)

pa neka covek prvo kaze da li njegov AP ima ruter ili ne...

ajoj ... pa vi biste iskomplikovali i setnju do prodavnice ... :D
ne razumem se bas najbolje u rutere i to , tako da ne znam dal ima ruter ili nema ...
ne znam ni kako da proverim to ...
AP ima dva LAN izlaza i to je to ...
drug mi je spomenuo da trebam da namestim AP da radi u nekom AP modu i onda da se konektujem sa lapom na njega ...
mada ja neam pojma sta, kako niti gde ...
zato pitam ovde :)

Pa daj model i marku pa ćemo mi da vidimo da li ima ruter :).

To je obican Ap,ali ti ruter ne treba,ubodes taj ap u adsl ruter,uneses ip iz istog opsega kao na adsl ruteru (ako je adresa na adsl ruteru 192.168.1.1 na ap stavis npr. 192.168.1.2 i stavi istu maku npr 255.255.255.0-znaci da imas raspolozivih 254 adrese) ap stavis da radi u AP modu.kasnije na racunaru (wireless karti) stavis adresu 192.168.1.3 istu masku i uneses rucno dns servere i internet ce da radi (u ovom slucaju ap ti dodje kao wireless switch) mozes na ap-u da ukljucis i dhcp pa da dodeljuje adrese automatski ali ovako mi je jednostavnije da ti objasnim.

ali ne može ADSL ruter da poveže na AP ukoliko AP u sebi nema ruter. Jasno?
Moze :),sta ce mu ruter?u ovom slucaju nema potrebe za NAT-om (kada vec ima adsl ruter na kom j odradjen NAT,ako uopste covek ima adsl router a ne modem)
Ja sam bas danas kacio access point na adsl ruter (access point radi u AP modu na njega se (wireless-om) kaci drugi ap koji je u client modu-iz njega ide ethernet kabl do mikrotik routera kojem wireless karta radi u ap-bridge modu i na njega se wireless-om kace 2 kompa i laptop i na svima radi net)

Poslednja izmena:
E 'vako ...
u kuci imam desktop koji je zakachen na ADSL ...

Nisi rekao kojim uredjajem si zakacen na ADSL, USB modemom ili ruterom?

Može da ih poveže, ali ne može ADSL ruter da poveže na AP ukoliko AP u sebi nema ruter. Jasno?.

Gresis. Ukoliko ima ADSL ruter, preduslov je da ima vise od jednog LAN porta na sebi (da izbegne koriscenje switch-a), moze desktop povezati direktno LAN kablom na ruter a drugim LAN kablom spojiti i AP na ruter. Jednostavnim podesavanjem tog AP-a moze ostvariti lokalnu mrezu i internet konekciju i na lap-top-u.
Tako sam ja odradio svoju ADSL - wireless mrezu i radi. Evo u prilogu male slicice kako to izgleda:

p.s. napravio sam duzu pauzu kod kucanja ovog posta i vidim da je cc13 vec rekao ovo isto.

Prilozi

• wireless2-AP.GIF
    wireless2-AP.GIF
    6.5 KB · Pregleda: 156
Poslednja izmena:
e ovako ...
imam onaj adsl modem MT882, i on ima USB i LAN izlaz (ulaz sta god), desktop komp je povezan na USB, a ovaj laptop ne mogu da povezujem na LAN nikako zato sto ce mi lan biti potreban za nesto drugo ... moj stanar koji zivi sprat nize ima razvucen LAN kabel od svog kompa do mog adsl modema i ceka da polozi ispite, pa se kachi na net u LAN :) sto znaci da meni preostaje samo USB koji nekako na 2 kompa moram da podelim ... :)
da je LAN, bilo bi lako, al ovo je USB :)
dalje help ? :)

ako desktop racunar ima mreznu karticu, povezi lap top i desktop mreznim kablom i seruj konekciju...Tako ces imati na oba kompa net samo sto desktop racunar mora biti non stop ukljucen...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=65584

ps. Kad bi energiju utrosenu na pisanje postova sa istim pitanjem potrosio u pravom smeru resio bi problem za par minuta.

tako mi je neko vreme sljakalo, ali to opet nije dobro ...
imao sam problema tako sto mi neke igre nisu radile, i razni programi kojima treba konekcija na net nisu uopste kontali dal sam konektovan ili ne ....

Posto na tom MT882 ruteru imas samo jedan LAN port trebalo bi da kupis najjaftiniji 5-portni switch koji moze da se nadje ispod 1000 dinara i odradi kao sto smo ti predlozili cc13 i ja. Switch bi pozicionirao posle rutera a ispred racunara i AP-a. Sve ostale varijante su kompromisna resenja i nepotrebno komplikovanje krajnje jednostavne stvari.

p.s. varijata koju si mislio da odradis sa komsijom, ti na USB a on na LAN ti (99% sam siguran) nece raditi!

Poslednja izmena:
p.s. varijata koju si mislio da odradis sa komsijom, ti na USB a on na LAN ti (99% sam siguran) nece raditi!
Ta varijanta ce da radi (99.89% sam siguran), ali posto mu vec treba switch zbog AP-a, nema potrebe koristiti USB.

Ma radiće jedan komp na USB, drugi na LAN... što ne bi radilo... Lično sam se uverio :).

Ok, nisam probao kod kuce, samo znam da je tako radilo na SBB-u dok su davali po dve IP adrese a sada kada daju samo jednu ne radi, mislio sam da je isti princip, mada kada malo razmislim, kod sbb-a se radi o modemu a ovde o ruteru, zato i radi.
U svakom slucaju da bi turshija dobio ono sto hoce mora da uzme switch, najjeftinije i najkompletnije resenje za njegov slucaj.

Pozz

kupio sam neku wireless karticu (asus wl-138) ,postavio je u desk top i posle instaliranja drivera, i blagog setovanja dobio sam wireless net po kuci. nisam rekao da mi je desktop stalno na net-u preko adsl-a.

e sad, ja bih da umrezim preko iste kartice lap top i desktop, tako da mogu da kopiram podatke, da koristim stampac (koji je na desktopu) itd... i to je ono sto ne umem da uradim. da li neko moze da mi pomogne oko ovoga?

pozdrav

Pitao je da li može da poveže putem APa desktop i laptop i da ima internet. Može da ih poveže, ali ne može ADSL ruter da poveže na AP ukoliko AP u sebi nema ruter. Jasno?

Pošto AP, verovatno, nema ruter, onda u ovoj situaciji postaje praktično beskoristan.
Ajde ti i ja u 10 000 evra da može???
Nemoj da tvrdiš neke stvari ako ne znaš :):wall:

Adsl ruter, ako na njemu imaš više od jednog porta u drugi bocni AP, stavi AP u APrežim rada, podesi IP da ti je iz iste podmreže kao i LAN interfejs na ADSL ruteru, uključi WPA (u Security), uključi MAC filtering, učukaj MAC LapTopa i mreža gotova :)
Ukoliko imaš samo jedan port na ruteru, kabal iz ADSL rutera u AP, uz APa u Desktop i ima sve da radi :)
Podešavanja za AP koja sam rekao pre neki dan (koja kopiram evo u 2 teme večeras):
Podešavanje:
Wireless
Basic Settings
ALias name i SSiD stavi šta hoćeš
Band 2.4 G
Mode AP
Kanal: Menjaj pa ćeš da vidiš sa kojim LapTop ima najbolji signal (nema smetnje od drugih uređaja na tom kanalu)
APPLY Changes i rešeno

Onda:
Wireless
Access Control
Dodaj Mac Adresu LapTop-a
i gore selektuj Allow Listed

to ti je sva umetnost podešavanja
Pozzz

PS: Vidim da sam rekao skoro isto kao i ostali, nisam čitao temu do kraja :D

Još nešto mi nije jasno. Ljudi zašto sebi komplikujete život. Gledam kako je Vuk konfigurisao svoju mrežu, kod mene je skoro sve isto samo što svi uređaji idu u switch, no to nije važno, ali zar vam nije lakše da DNS i gateway učukate adresu uređaja iz vaše mreže koja je za vjek i vjekov nego da zvrckate provajdera? :)
Mislim ta podešavanja ruter sam dobije, nema potrebe da to čukate na svakoj mašini, dovoljno ga je naterati do rutera:smoke:

Poslednja izmena:
@vlada13

Slazem se sa tobom sto si rekao i potvrdjujem da tako moze da radi tako.

Vrh Dno