Šta je novo?

wireless u kuci

tartuf

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2006
Poena
304
Ako bi mogao neko da mi objasni koji ruter da kupim da bih mogao da umrezim laptop i desktop u wireless mrezu. Treba mi da idem na net i da sherujem podatke izmedju desktopa i laptopa. Imam kablovski net a samim tim i kablovski modem:) A da, i da mogu da idem na net iako je desktop komp ugasen.

HVALA;)

Bilo koji wireless broadband router. Vlastin predlog je dobar, a osim pomenutog uređaja dolaze u obzir Cisco Linksys WRT54G ili Asus WL-500GP, čija je cena oko 6800din.

Ako ces nesto skuplje sa vise opcija cao sto Paradigma kaze uzimaj Asus WL-500Gp, pored svega ima dva USB porta mozes nakaciti stampac pa ti ne mora komp biti upaljen ni kad stampas ili ukljucis flash disk i softver da ti downloaduje na flash link koji mu das.
Ako uzimas LinkSys bolje trazi WRT-54GL ako uzimas nov posto WRT-54G verzije koje se sad prodaju za razliku od starih vise se ne vrti Linux pa ako stavljao neki custom firmware imaces problem.
Mada vise nisam siguran ni za GL toliko verzija izbacuju jednog uredjaja misim da su sa WRT-54G sigli do v7.0.

Pozdrav...

Kupio danas tog tp-link-a wr542g, ok uredjaj za te pare ali sam razocaran jer nema regulaciju snage, takodje sam uzeo za laptop, signal definitivno mnogo jaci nego sto je potrebno, velika steta sto nema tu opciju, skinuo i najnoviji firmware, isto nema. Sad mi nesto bas zao sto nisam uzeo asus-a, deluje mi mnogo bolji uredjaj od ovog.

Tp-Link je odlican uredjaj, koristim ga vec godinu dana i ne mogu da se pozalim na nesto mada mi i nije zatrebala opcija za smanjenje zato sto iovako radi kroz 2 zida!

Tp-Link je odlican uredjaj, koristim ga vec godinu dana i ne mogu da se pozalim na nesto mada mi i nije zatrebala opcija za smanjenje zato sto iovako radi kroz 2 zida!

Ma super je samo treba biti spreman na povremeni power on/off ili manuelno forsiranje da napravi pppoe konekciju iako stoji da istu uspostavi automatski. Sve u svemu za po kući je dobar.

Ok, jedno pitanje... Posto planiram sutra da kupim neki WL ruter, sta mu to znaci smanjenje snage?
- Da li mu taj visak snage smeta da bi normalno funkcionisao?
- Imam kablovski net, i desk bi bio povezan preko utp/usb-a, sve jedno, a lap preko wireless-a, i bio bi udaljen oko 5m od rutera, ponekad i manje od 2m. Da li bi u ovom slucaju imao prejak signal, i koliko bi smetao? Cimanje bi mi bilo da svakih pola sata resetujem ruter, ili slicno.
- Ako tp-link wr542g nema smanjenje snage, koji model biste mi preporucili da ima smanjenje snage, neka bude i 20-25 evra skuplji, samo da radi posao?
- Kakav je Asus WL-500GP po tom pitanju?

Hvalaa unapred!

Ok, jedno pitanje... Posto planiram sutra da kupim neki WL ruter, sta mu to znaci smanjenje snage?
- Da li mu taj visak snage smeta da bi normalno funkcionisao?
- Imam kablovski net, i desk bi bio povezan preko utp/usb-a, sve jedno, a lap preko wireless-a, i bio bi udaljen oko 5m od rutera, ponekad i manje od 2m. Da li bi u ovom slucaju imao prejak signal, i koliko bi smetao? Cimanje bi mi bilo da svakih pola sata resetujem ruter, ili slicno.
- Ako tp-link wr542g nema smanjenje snage, koji model biste mi preporucili da ima smanjenje snage, neka bude i 20-25 evra skuplji, samo da radi posao?
- Kakav je Asus WL-500GP po tom pitanju?

Hvalaa unapred!

WL-500GP je ozbiljna platforma koja sa izmenjenim firmverom (linux distribucija) može da uradi gotovo sve što se može zamisliti ali za to je neophodno znanje koje korisnici standardno niti imaju niti im je neophodno. Osim toga asus je relativno skup za po kući. Netgear WGR614 je uređaj sa pedigreom i nadprosečnim dizajnom i kvalitetom. Njega obavezno razmotri.

Sa mog krajnje amaterskog stanovista Allied Telesis Corega WLBARGO-50 (3800 dindzi kod imtela) SAVRSENO vrsi posao ...

E to sam ja pomenu kao manu za snagu, nije ti to neophodno, evo kod mene radi na laptopu i na pola metra od rutera, doduse ponegde sam nailazio da moze signal da bude prejak i da pravi smetnje ali ja nemam tih problema, vise sam to pitao jer nema potrebe za jakim signalom, ako nista nece komsiluk u krugu od 50m da hvata signal, ali opet to moze da bude korisno taman sa nekim da podelis net i troskove. Eto kazem opet nemoj o snazi da razmisljas kao o mani, neces imati problema. Ja inace sa wr542g nemam problema sa resetovanjem i blokiranjem, doduse imam samo laptop nakacen na njega, mozda pravi problema kod vise korisnika, meni nikakvih radi skroz korektno. Inace napisao sam da mi zao sto nisam uzeo asus-a, jer volim da cackam oko tih stvari, znaci odmah dd-wrt i ceprkanje po njemu ali mozda i bolje ovako necu nista da zeznem :). Evo juce sam video da je izasao novi firmware 3.5.4 Build 070531, i naravno brze bolje ga stavio, to mu dodje kao neka opsesija valjda...

Pozdrav. I ja imam neki od D-Linkovih routera... malo je stariji... koju godinu al ne znam mu ime napamet a nisam kuci. Radi kod mene besprekorno ko sto rekoh jedno 2 godine. Al ponekad se i meni desi da internet ne radi iako on ima IP adresu i nista nije cackano na modemu (takodje imam cable net al u UK). Resenje koje sam ja nasao je da lepo iskljucim oba (modem i router) na pola minuta i onda ukljucim ponovo. I u 99% slucajeva sve radi ok. Ovo se desi jednom u 5 meseci. :smoke:

Takodje definitivno preporucujem Netgear opremu. Nisu tako skup, dizajn je definitivno dobar (bar meni) a lepo rade. Ako nemas para za CISCO uredjaje onda uzmi netgear. Ja se nebi zezo sa ovom jeftinom boranijom.

tp-link wr542g: Vezana 3 desktopa + 1 mrezni stampac + 1 wi-fi notebook. Kroz lavirint betonskih zidova na laptopu max signal. Radi savrseno.

Ja vec 2 meseca imam TP-Link TL-WR542G i na njega nakacene desktop i laptop i nikada, ali bas nikada nisam imao ni jedan jedini problem. Laptop mi je najcesce na pola metra od rutera i uvek sve radi normalno.
Nemoj uopste da razmisljas o bilo cemu sto je skuplje od ovog rutera, to bi bilo cisto bacanje para.

Ja vec 2 meseca imam TP-Link TL-WR542G i na njega nakacene desktop i laptop i nikada, ali bas nikada nisam imao ni jedan jedini problem. Laptop mi je najcesce na pola metra od rutera i uvek sve radi normalno.
Nemoj uopste da razmisljas o bilo cemu sto je skuplje od ovog rutera, to bi bilo cisto bacanje para.

Da si imao priliku da pogledaš pomenutog Netgear-a uzržao bi se od svog posta. Cena tog uređaja je < 60€ MPC.

Uzeo sam u Imtelu Asus WL-520GC, za 4700 din (bio je i neki Allied telesyn, ili nesto tako za 3800din, ali je ruzan k'o djavo). S obzirom da nikad u zivotu nisam umrezio 2 kompa, ovo je proslo relativno bezbolno.. i lap i desk imaju net, doduse nisam ih umrezio da se medjusobno vide, ali i ovo je ok za pocetak :) Hvala svima na pomoci!

Da si imao priliku da pogledaš pomenutog Netgear-a uzržao bi se od svog posta. Cena tog uređaja je < 60€ MPC.

Vidi podvuceni deo, a posebno obrati paznju na boldovano:

Znaci: nema svrhe uzimati bilo koji skuplji ruter za pomenutu namenu, a ako postoji jeftiniji koji je dobar onda je taj ok.

Je l' sada jasno? Ili da ubacim i neki dijagram? :D :d :D :d :D :d

Vidi podvuceni deo, a posebno obrati paznju na boldovano:

Znaci: nema svrhe uzimati bilo koji skuplji ruter za pomenutu namenu, a ako postoji jeftiniji koji je dobar onda je taj ok.

Je l' sada jasno? Ili da ubacim i neki dijagram? :D :d :D :d :D :d

Ni dijagram ti ne bi pomogao. Netgear je zanemarljivo skuplji a puno bolji uređaj. Sapienti sat.

evo ga jedan zadovoljni korisnik tp-link w8920g adsl/2+ rutera. on je oko 55€, a ono sto ga izdvaja je da radi i u modu 108MB/s sa karticama koje to mogu da isprate, ima podesavanje snage, mreza odlicna i brza. topla preporuka.

evo ga jedan zadovoljni korisnik tp-link w8920g adsl/2+ rutera. on je oko 55€, a ono sto ga izdvaja je da radi i u modu 108MB/s sa karticama koje to mogu da isprate, ima podesavanje snage, mreza odlicna i brza. topla preporuka.

ja sam veoma zadovoljni korisnik jednog TP-Link TD-W8910G. ima krs opcija. da ti pravo kazem ne secam se da li ima i podesavanje snage wirelessa a zaboravio sam mu password pa ne bih opet da ga setujem. ali kada sam se igrao sa njim u pocetku svasta sam probao ali mi zaista nije zatrebalo da smanjujem snagu. cemu to ? on i nema neku veliku izlaznu snagu ali ima atheros extended range chip i zaista veliki domet, verovatno duplo veci od drugih navedenih uredjaja. koristim 152-bita kriptovanje koje drugi uredjaji nemaju (obisno 64/128-bita), sakrio sam SSID i uneo MAC adrese mojih racunara u liste dozvoljenih klijenata. i sve radi kao sat...

TD-W8910G ima ADSL modem ugradjen. ako ti to ne treba onda treba da uzmes model TL-WR541G ili TL-WR641G koji su wireless ruteri ali bez ADSL-a. ali wireless deo im je isti koliko vidim kao i kod 8910.

w8920g i w8910g su istovetni, samo sto w8920g ima i duplo brzi protok u bezicnoj mrezi. neznatno je skuplji, a cini i se da je bio jedini adsl/2+ ruter koji se tada mogao naci da ima protok 108mb/s (uglavnom se prodaju oni sa 54mb/s protokom izmedju racunara u mrezi).

Poslednja izmena:
Koristim wireless mrezu za internet i razmenu podataka kod kuce izmedju destopa i laptopa skoro 3 godine ali imam neresen problem od pocetka. Dlink 900ap ide na wireless ka provajderu. On je povezan na tavanu na TPlink R402M ruter preko wan porta. Dalje, preko jednog od 4 LAN porta u kucu je spusten Gigabyte-ow A11G Wireless AP. Na njega se kace preko wirelessa laptop i desktop. Internet radi odlicno, vide se u mrezi ali se prilikom kopiranja fajlova mreza zaglupi i sve stane. Takodje, kad su oba racunara ukljucena desava se da povremeno ili jedan ili drugi gube vezu sa AP-om pa se kroz oko minut sve opet vrati u normalu cak i kad su pored samog AP-a.
Medjutim, pre nekog vremena sam desktop povezao direkno na drugi LAN port od TPLink rutera i sad sve funkcionise besprekorno a kopiranje ide ko podmazano.
Ipak, i dalje me muci zasto sam imao probleme dok je desktop bio na wirelessu. Probao sam gigabyte i levelone pci wireless kartice sa raznim drajverima. Menjao sam i Gigabyte AP za MSI ali uvek isti problem. Na IBM laptopu je intel 2200bg wireles adapter.
Ja sumnjam da je nesto oko podesavanja. AdHoc ne pije vodu jer onda internet ne radi.
Svi racunari imaju fixni tcpip. Bio bih zahvalan za ideju ili resenje. :)

Koristim wireless mrezu za internet i razmenu podataka kod kuce izmedju destopa i laptopa skoro 3 godine ali imam neresen problem od pocetka. Dlink 900ap ide na wireless ka provajderu. On je povezan na tavanu na TPlink R402M ruter preko wan porta. Dalje, preko jednog od 4 LAN porta u kucu je spusten Gigabyte-ow A11G Wireless AP. Na njega se kace preko wirelessa laptop i desktop. Internet radi odlicno, vide se u mrezi ali se prilikom kopiranja fajlova mreza zaglupi i sve stane. Takodje, kad su oba racunara ukljucena desava se da povremeno ili jedan ili drugi gube vezu sa AP-om pa se kroz oko minut sve opet vrati u normalu cak i kad su pored samog AP-a.
Medjutim, pre nekog vremena sam desktop povezao direkno na drugi LAN port od TPLink rutera i sad sve funkcionise besprekorno a kopiranje ide ko podmazano.
Ipak, i dalje me muci zasto sam imao probleme dok je desktop bio na wirelessu. Probao sam gigabyte i levelone pci wireless kartice sa raznim drajverima. Menjao sam i Gigabyte AP za MSI ali uvek isti problem. Na IBM laptopu je intel 2200bg wireles adapter.
Ja sumnjam da je nesto oko podesavanja. AdHoc ne pije vodu jer onda internet ne radi.
Svi racunari imaju fixni tcpip. Bio bih zahvalan za ideju ili resenje. :)

Pa prvo po meni bre si malo preterao sa razlicitim uredjajima a svi rade wirelles a sve razliciti modeli. Znam da to ne mora da bude tvoj problem al iskreno receno kad pocens da pravis kupus salatu sa razlicitim uredjajima mora da naletis na jedan koji nije bas savrseno kompatibilan sa drugim. I to se meni cini da moze da bude problem. Ne mogu da uperim prst ni u jedan uredjaj ali nesto mi smrdi da je to moguc problem.

Sem toga sad vidim da je u pitanju TP link router... moj buraz je kupio nedavno jedan slican (isto TP) i i on sad ima problema da ne moze da nakaci svoj PDA i desktop/laptop u isto vreme preko wirelessa. Pitam se sad da to nije moguc problem.. ja nisam isao do njega da cackam da vidim sta je resenje ali je problem vrlo slican tvom.

Sta bi jos mogao da proveris.... da dal su ti wireless kartice 802.11g i na desku i na laptopu? Ako je jedna b a druga g to bi mogo da bude problem kod kopiranja... posto je jedna znatno brza od druge... a onda se mozda tvoj AP pogubi.

Eto par stvari za razmisljanje...

TPLink je obican ruter (nije wireless) i nakacen je izmedji 2 ap-a, a inace sam sve probao i bez njega.
Inicijalno, problem je nastao u samom pocetku sa Gigabyte AP-om i Gigabyte wireless pci kartom u desktopu dok je u laptopu intel 2200bg. Svi podrzavaju i b i g standard no probao sam sve 3 kombbinacije, tj svi na g, svi na b i svi na b/g.
Kasnije sam probao druge rutere, MSI i LevelOne, kao i MSI i LevelOne PCI wireless kartice. Uvek isti problem tako da i dalje sumnjam na podesavanja.

A jel moguce ici na net preko laptopa i kad je desktop ugasen ili mora stalno da je upaljen?

Pa ako serujes konekciju sa desktop racunara na laptop, naravno da desktop mora da bude upaljen svaki put kad hoces da ides na internet preko laptopa... Ako si na to mislio? ;)

Negde sam procitao,mozda i ovde na forumu da je moguce,ali ocigledno da nisam dobro procitao..

Imam jednu molbu za savet a ne želim da započinjem novu temu jer se tiče wirelessa u kuci.
Koristim Wireless, sa antenom imam prikljucen ovislink airlive wl5460ap od njega mi ide 50m utp do kuce. Posto imam u kuci pored compa, gde koristim taj wireless i jedan laptop hteo bi da uradim sledece:
imam kupljen linksys wrt54gc router, do njega bi hteo da dovedem utp od ovislinka a od linksysa da kablom spojim desk racunar a da koristim bezicno i laptop.
kako podesiti parametre u ovislinku a kako u linksysu, nisam bas strucan u tome pa molim svakok ko ima trpeljivosti, ako je moguce, da mi to objasni natenane - korak po korak
unapred zahvalan

Vrh Dno