Šta je novo?

Wireless u BG kod kog provajdera ?

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Videh reklamu kod Verata, slucajno, ali nema nikakav info na sajtu, a mrzi me da ih zovem :) Da li jos neki provajder ima wireless pristup ?

verat je cca 500 evra oprema + mesecno oko 50 evra za 64kbp/s

legend je napisao(la):
verat je cca 500 evra oprema + mesecno oko 50 evra za 64kbp/s

Ne dam ima 500e na opremu, jer sam sve mogu da napravim i povezem za 200e :).
A ako rade isto kao i neobee onda je malo jace od 3000din posto mora i porez od 20% da se plati.

Koliko daleko "dobacuju"? Konkretno me zanima u pravcu Pancheva..

Snejk je napisao(la):

Na Pancevo mozes da zaboravis lsobodno, bar u skorije vreme. Ja sam na nbhg-u i ne dobacuju ni do mene, vec ce tek za, mozda, 3 meseca ovaj deo da urade...

Vocko je napisao(la):
...

Na Pancevo mozes da zaboravis lsobodno, bar u skorije vreme. Ja sam na nbhg-u i ne dobacuju ni do mene, vec ce tek za, mozda, 3 meseca ovaj deo da urade...

Ja mu dođem na pola puta između Pancheva i centra grada.. Ma rekli su mi da će najverovatnije proraditi ISDN, ali mi je to malo.. Makar neki ADSL ili taj wireless.. ;)

A jel taj sistem mora da bude samo za jedan komp? Imam komsiju u zgradi, svako da da po 250 €, a racun od 3k dinara delimo po pola i ispade jeftinije od Tehnicoma. Samo me zanima taj link od 64kbps, jel ogranicen protok ili?

nesharm je napisao(la):
A jel taj sistem mora da bude samo za jedan komp? Imam komsiju u zgradi, svako da da po 250 €, a racun od 3k dinara delimo po pola i ispade jeftinije od Tehnicoma. Samo me zanima taj link od 64kbps, jel ogranicen protok ili?

Uvedite kod jednog pa bacite mrezu ako ti se cini isplativim(sta te briga za to sta oni misle i ne moraju ni da znaju), a protok ne bi smeo da bude ogranicen po MB kad je vec sirina veze samo 64k.

P.S. Ovi iz neobee-ja nedaju da sam uzmes opremu nego moras kod njih da bacis na sto 30000din.

Neogranicen download, link od 64kbita
Bazne stanice su im na Cuburi(Slavija) i kod Zel.stanice, a jos 3 su u pripremi - kada ih pustaju u rad - ne znam.
Cena bi trebala da bude oko 3000+20% porez sto iznosi 3600din mesecno. Za opremu mi nista nisu rekli, da li mora preko njih ili ne.

Sto se tice mreze, ja tako i planiram da uzmem wireless. Nemam nameru sam da placam 3600din/mesecno, a plus i nemam toliko para.
I sto kaze Zile, k'o da oni moraju da znaju koliko vas koristi to, njima je vazno da se pare obrcu...

Vocko je napisao(la):
Neogranicen download, link od 64kbita
Bazne stanice su im na Cuburi(Slavija) i kod Zel.stanice, a jos 3 su u pripremi - kada ih pustaju u rad - ne znam.
Cena bi trebala da bude oko 3000+20% porez sto iznosi 3600din mesecno. Za opremu mi nista nisu rekli, da li mora preko njih ili ne.

Sto se tice mreze, ja tako i planiram da uzmem wireless. Nemam nameru sam da placam 3600din/mesecno, a plus i nemam toliko para.
I sto kaze Zile, k'o da oni moraju da znaju koliko vas koristi to, njima je vazno da se pare obrcu...

Cini mi se da ovde opisujes wireless uslugu kod Verata. Pa evo ja da dodam nesto malo cena/kvalitet najbolji u gradu. Sto se tice instalacije ne moras da uzimas od njih opremu. Takodje briga ih koliko je korisnika nakaceno na taj wireless sve dok redovno placas preplatu :) Moze malo i da se vuce preko dozvoljenog dok ne promene algoritam za limit protoka :) U ovom trenutku sigurno najbolji izbor za wireless i u isto vreme najeftiniji (ne moras da placas cenu instalacije ako imas svoju opremu a cena po kb najeftinija u gradu). Kako ce biti ubuduce videcemo :)

Vocko je napisao(la):
...

Pa zavisi gde zivis, ako si u okolini starog mercatora mozda stigne i veoma brzo cheers

anime_freak je napisao(la):
...

Pa zavisi gde zivis, ako si u okolini starog mercatora mozda stigne i veoma brzo cheers

Pravo da ti kazem sve jedno mi je gde im je bazna stanica dok je u krugu od 8-10km. Posto ako je preko toga tesko da antena moze da dobaci, do 10km mozda i moze jedva nekako.
Naravno ne pricam o ugradjenoj anteni u AP, vec da se pravi parabolicna (bem se u prevod sa engleskog) antena tj po izgledu lici na satelitsku, jer se koristi tanjir od iste.
Ah ta domaca radinost :)

A sto se tice starog merkatora, pa ja se nalazim u relativnoj blizini od njega tj na jedno 3 max 4km od njega, tako da bi mi ta lokacija vise odgovarala zbog jacine signala, ali je meni receno da ce na nbg-u antenu da postavljaju tek za jedno 3 meseca :(

Inace imam srecu da mi je zgrada jedna od najvisih u blokovima, pa sa njenog vrha vidim pola grada, pa mogu da dobacim sa antenom gde god je potrebno :)

Morao bih da odem do Verat-a sledece nedelje da popricam sa njima o toj varijanti, jer ne bih da krsim neke propise.

Danas sam bio kod ortaka koji ima YUBC-ov bezicni link od 2MBIT-a i ono je fenomenalno.Antenica je mnogo manja od satelitske antene,velicine A4 papira,
surf je trenutan kao kada ucitavate sa harda snimljene html strane na nekom P2 300Mhz,download na 80 sajtova je oko 200-250 kb u sekundi,sa Bencha sam skinuo
43.45 drajvere koji imaju 8MB za 60-ak sekundi(prosek oko 100kb u sekundi).Evo vam screen shot downloada programa od 13MB sa Simensovog sajta danas oko 19h

Calibra 4WD je napisao(la):
Danas sam bio kod ortaka koji ima YUBC-ov bezicni link od 2MBIT-a i ono je fenomenalno.Antenica je mnogo manja od satelitske antene,velicine A4 papira,
surf je trenutan kao kada ucitavate sa harda snimljene html strane na nekom P2 300Mhz,download na 80 sajtova je oko 200-250 kb u sekundi,sa Bencha sam skinuo
43.45 drajvere koji imaju 8MB za 60-ak sekundi(prosek oko 100kb u sekundi).Evo vam screen shot downloada programa od 13MB sa Simensovog sajta danas oko 19h

Ajde reci koliko to para kosta ako smes :)
Ovo je vise u granici realnosti ipak 3600din mesecno + oprema, a to je oko 250-500e mesecno sigurno.

E to je nesto sto vredi posedovati :beat:
Kolko je on udaljen od predajnika???

Cini mi se da je rekao da je udaljen oko 5.7 km.Inace Vocko on se nalazi od moje bivse i sadasnje zgrade na oko 200m.Kaze da mu vremenske prilike ne smetaju previse.Cenu ne znam a i ne pitam.
Znam da to nece imati krajnji kucni korisnici ali lepo je videti net pri takvoj brzini,mada cim sam dosao kuci smorio sam se sa mojih 4KB u sec

a kolko to kosta,mozda ima nekih koji bi za to odvojili pare?

Cini mi se da je rekao da je udaljen oko 5.7 km.Inace Vocko on se nalazi od moje bivse i sadasnje zgrade na oko 200m.Kaze da mu vremenske prilike ne smetaju previse.Cenu ne znam a i ne pitam.
Znam da to nece imati krajnji kucni korisnici ali lepo je videti net pri takvoj brzini,mada cim sam dosao kuci smorio sam se sa mojih 4KB u sec

E ajde se raspitaj koliko to cudo kosta (i oprema i link) i sta (kome :)) treba da radim da bih tako nesto uzeo.

poz

Pa evo ja sam taj koj ima taj Wireless kuci o kome je Calibra pricao :mrgreen:
Inace, ja kuci imam 2mbps link i nakacen sam na baznu stanicu koja je udaljena 6 km odavde. Inace kada pingujem svoj komp na poslu u YUBC-u, do koga idem preko 6 antena (koje povezuju bazne stanice) i 3 switcha, ping mi je 6ms. Tacnije pustio sam da mi pinguje 6000 puta, nije mi se izgubio nijedan paket, min. je bilo 6ms, max 9.ms a average 7ms. Ja mislim da je to izuzetno. Inace ne smetaju mu uopste atmosferske prilike. Prilikom downloada brzine mi idu od 230-250 KBps (puta 8 pa ti vidi). Inace cene nisu "povoljne" kao kod Verata, ali sve zavisi sta trazis. Ovde dobijes bas ono sto i platis. Setup je 750 evrica, a recimo za 128kbps link placas mesecno fiksno 25 e + 58 e po prenetom GB. E sada, mozes da biras od 128 pa do 2Mbita sta hoces.

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
a kolko to kosta,mozda ima nekih koji bi za to odvojili pare?
Imamo dva linka po 2Mbps, jedan zemaljski (iznajmljena parica) a drugi bežični (antena na vrhu zgrade usmerena ka 6 kaplara). U pitanju je AbsolutOK, ovaj bežični je beše koštao oko 500 evra setup a plaća se za oba isto po protoku: nekih 0.15-0.20 evra po MB u smeru većeg saobraćaja.

Nivano je napisao(la):
Pa evo ja sam taj koj ima taj Wireless kuci o kome je Calibra pricao :mrgreen:
Inace, ja kuci imam 2mbps link i nakacen sam na baznu stanicu koja je udaljena 6 km odavde. Inace kada pingujem svoj komp na poslu u YUBC-u, do koga idem preko 6 antena (koje povezuju bazne stanice) i 3 switcha, ping mi je 6ms. Tacnije pustio sam da mi pinguje 6000 puta, nije mi se izgubio nijedan paket, min. je bilo 6ms, max 9.ms a average 7ms. Ja mislim da je to izuzetno. Inace ne smetaju mu uopste atmosferske prilike. Prilikom downloada brzine mi idu od 230-250 KBps (puta 8 pa ti vidi). Inace cene nisu "povoljne" kao kod Verata, ali sve zavisi sta trazis. Ovde dobijes bas ono sto i platis. Setup je 750 evrica, a recimo za 128kbps link placas mesecno fiksno 25 e + 58 e po prenetom GB. E sada, mozes da biras od 128 pa do 2Mbita sta hoces.

Pa to je shurenje! :whip

Nije to surenje, nego toliko Internet kosta kada kod nas platis sve moguce troskove. Verat je toliko jeftin jer on svoj link rasprodaje po 10-20 puta preko svojih kapaciteta.

Nivano je napisao(la):
Nije to surenje, nego toliko Internet kosta kada kod nas platis sve moguce troskove. Verat je toliko jeftin jer on svoj link rasprodaje po 10-20 puta preko svojih kapaciteta.

I dalje mislim da je to veoma skupa rabota...
Pazi ti - 58€ za svaki GB pa to je mnooogo, nego koliko mozes da dl MB za tu mesecnu pretplatu od 25€?

Amon_Ra je napisao(la):
...

I dalje mislim da je to veoma skupa rabota...
Pazi ti - 58€ za svaki GB pa to je mnooogo, nego koliko mozes da dl MB za tu mesecnu pretplatu od 25€?

Ne da je skupo nego nemoguce. Mislim da za pretplatu od 50-60€ mogu da daju barem flat na 256kb.
Kad ce kod nas prestati net da se placa po MB nego kao u evropi po sirini veze?!?

Moze li neko da kaze sta je sve i koliko potrebno za DSL ko Verata posto su oni, koliko vidim, najpovoljniji? I koliko treba platiti Telekomu?

ZorMi je napisao(la):
...

Imamo dva linka po 2Mbps, jedan zemaljski (iznajmljena parica) a drugi bežični ...

Kako parica moze da istera 2 mbps? :confused:
koliko se secam, po propisima je parica definisana na 64kbps, za vece brzine primenjuje se malo drugaciji tip veze

Snejk je napisao(la):

Prijatelju, ako si vec u Pancevu, tu vec imas izbor 2 (pa cak i 3) provajdera koji ti omogucavaju wireless internet. Idi u 3DNet ili Madison, oni to lepo rade. Cak i PaNet stidljivo nudi wireless.

ovaj yubc je preskup stvarno treba ti 83 e za gb
ko moze da uzme cable kod sbb-a ima duplo brzu vezu,a manje ce da plati za gb

Maric je napisao(la):
...

Prijatelju, ako si vec u Pancevu, tu vec imas izbor 2 (pa cak i 3) provajdera koji ti omogucavaju wireless internet. Idi u 3DNet ili Madison, oni to lepo rade. Cak i PaNet stidljivo nudi wireless.

A kakav link oni imaju prema svetu/ostalim yu provajderima?

Snejk je napisao(la):
...

A kakav link oni imaju prema svetu/ostalim yu provajderima?

Jako dobro pitanje ali do tacnog odgovora ces malo teze jer se provajderi gadjaju nekim ciframa koje nisu ni blizu realnosti.

Nazad
Vrh Dno