Šta je novo?

Wireless situacija... Potrebno par prakticnih saveta.

npetar je napisao(la):
Tebi ostaje da koristis "nisanske sposobnosti", a drugara ili nekog drugog nacrtas pored kompa da prati jacinu signala.
A ima li neka shema koja pokazuje kako se odbijaju zraci od pravilnog tanjira i od nepravilnog. Mislim ono, od pravilnog je tacno u centru (ugao 0 stepeni u odnosu na dolazni) a kod nepravilnog je pod nekim uglom....e koji je to ugao?...

A ima li neki link 'kako da na rg-213 (precnika mozda oko 12mm) nataknem standardni konektor koji se gura u AP'?

Treba te :smackbum:
Rekoh ti da procitas onaj moj thread do kraja.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=401647&postcount=9
Ovde imas kako se krimpuje N konektor na primer, a u dnu pdf fajla imas link sa koga je uputstvo preuzeto i gde moze da se procita o krimpovanju ostalih konektora.
Nepresusan izvor je i www.bgwireless.net/forum , search ;)

p.s.
Mislim da su za neke konektore neophodna odgovarajuca kljesta za krimp, ne smem da tvrdim.

A jel znas kako je komplikovano kad nesto ne znas i onda u treadu pocne prica oko neceg levog za sta ja treba ceo dan da provedem dok saznam sta je to!!! lol Pa tek onda nastavim sa citanjem treada...........

Da li moze neko da se javi, ali neko ko koristi wrt54g ili wl-500g (ili njihove 'turbo' verzije) kao wireless ap za konekciju sa provajderom kao klijent I da isti uredjaj koristi za deljenje na nekoliko kompjutera (putem kablova)?
-Zanimaju me iskustva u koriscenju externih antena (u mom slucaju bikvad i dis) na ovim uredjajima
-i zanimaju me kako su rangirani ovi uredjaji vezano za kvalitet i brzinu veze ostvarene sa provajderom (brziona lokalne mreza nije bitna), kakvi su u odnosu na recimo ovislink 1120 i slicne klijent ap-ove.
-i zanima me i da li ima neko sa kombinacijom poput gore navedenog ovisa 1120 ili slicnog, sa posebnim ruterom koji je povezan na ~4 kompa.

Ima li neko...???

Pozdrav.

Pazi...Tebi G standard uopste ne treba. Kako ces imati max protok do 1mbps, podesices AP u B mod i postavices 1mbps. Zasto? Rekoh, vise ti ne treba; a drugo, sto manji protok podesis, to je jaca izlazna snaga AP-a ! Jedino nasta treba da obratis paznju, da AP za koji se resis radi pouzdano bilo on B ili G.

Ako smem da pitam (posto nikakvog iskustva jos nemam sa Wi-Fi), to znaci da i u slucaju da uzmem AP koji je G (ili SuperG) mogu da podesim tako da radi kao B?

crews_adder, da, bilo koji.

Petre, pa to eto i pokusavam da saznam, ovde. Znaci, koliko dobro kao klijent rade Asus WL-500g i Linksys WRT54g u odnosu na druge. Izgleda ih niko ne koristi za ovo za sta bih ja.

Osnovno pitanje za ovo bi bilo: Da li g oprema (AP) ima nekih nedostataka u komunikaciji sa b uredjajem, u odnosu na komunikaciju b-b?

BRAT je napisao(la):
Osnovno pitanje za ovo bi bilo: Da li g oprema (AP) ima nekih nedostataka u komunikaciji sa b uredjajem, u odnosu na komunikaciju b-b?

Nema nedostataka, tj. standardi su medjusobno kompatibilni.

BRAT je napisao(la):
crews_adder, da, bilo koji.

Petre, pa to eto i pokusavam da saznam, ovde. Znaci, koliko dobro kao klijent rade Asus WL-500g i Linksys WRT54g u odnosu na druge. Izgleda ih niko ne koristi za ovo za sta bih ja.

Sa Aususom se nisam nesto igrao, ali Linksys WRT54g zavrsava posao. Dakle tebi ce kokretno da odgovara..

Stator je napisao(la):
Sa Aususom se nisam nesto igrao, ali Linksys WRT54g zavrsava posao. Dakle tebi ce kokretno da odgovara..
Hvala, takvi mi odgovori trebaju!
A kazu da su taj asus wl-500g i link wrt54g skoro potpuno isti uredjaji i unutra. Pa mislim da ce mi bilo koji obavljati posao ok. Samo ne znam koji da uzmem. Asus ima par mogucnosti vise nego Linksys.

Asus i mreze, wireless, meni to nekako ne ide.
Zato Linksys i Cisco systems mnogo bolje zvuci.

:)

U pravu si, da su po funkcionalnosti isti obavezno bih se odlucio za Linksys. I lepsi je +. Mada bi stajali oba na tavanu:(

Ipak sam se odlucio za varijantu 2 uredjaja. Uzeo sam Pheenet wap011rt akces point i takodje pheenet 01/4c 4-port ruter.
Danas sam okacio antenu, povezao kablove, i sada je sve spremno za internet. Potrebno je jos samo softwerskog podesavanja.
Sada mi je na ruter povezan samo 1 kompjuter, moj, a cim odradim potrebna podesavanja, uz vasu pomoc, povezacu i druge kompjutere.
Znaci, potrebno mi je da podesim ove uredjaje da bi ostvario internet konekciju....od nule. Mislim da je najveci problem kako da nateram ruter i AP da se 'vide' medjusobno, i kako da ja, sa mog kompjutera, mogu da pristupim svim podesavanjima oba uredjaja.
HVALA!

BRAT je napisao(la):
Ipak sam se odlucio za varijantu 2 uredjaja. Uzeo sam Pheenet wap011rt akces point i takodje pheenet 01/4c 4-port ruter.
Danas sam okacio antenu, povezao kablove, i sada je sve spremno za internet. Potrebno je jos samo softwerskog podesavanja.
Sada mi je na ruter povezan samo 1 kompjuter, moj, a cim odradim potrebna podesavanja, uz vasu pomoc, povezacu i druge kompjutere.
Znaci, potrebno mi je da podesim ove uredjaje da bi ostvario internet konekciju....od nule. Mislim da je najveci problem kako da nateram ruter i AP da se 'vide' medjusobno, i kako da ja, sa mog kompjutera, mogu da pristupim svim podesavanjima oba uredjaja.
HVALA!
Kada ti je AP zakacen na WAN port onda neces mocu da mu pristupis, zato ga za potrebe podesavanja privremeno kacis na Lan port. Kada asociras AP na neki Predajnik, onda ga prebacis na Wan port i predjes na podesavanje rutera. Da bi podesio ruter moras da kontaktiras tehnizku podrsku ISPa da bi ti rekli koji tip pristupa oni koriste. Naravno ruter i tvoji kompjuteri trebaju da imaju adrese iz istog opsega. Na primer, stavi da ti je AP 192.168.1.100, ruter 192.168.1.1, a tvoji racunari 192.168.1.[2-xx], ili na ruteru ukljuci DHCP, a na racunarima stavi auto config.

Hvala ti brate!
To sam cekao - idem odmah da probam!@

Ne znam kako da ti zahvalim!!!!
Evo vidim dve mreze, ali izgleda da za sledeci korak moram da kontaktiram sa provajderom.
Jedna ima konstantno signal 1 a druga ide 1-27-91-100 i tako se menja svakim refreshom.
Mogu li nesto u medjuvremenu da uradim? Da li sada, nakon sto sam izabrao mrezu i isao na konekt (connect succesful), i obavio neka podesavanja AP-a mogu da vratim kabl u WAN port?>
Jos jednom pozdrav!!!!

Poslednja izmena:
Kada uradis conect, onda vratis AP u WAN port i podesis ruter onako kako ti kazu u tehnickoj podrsci. Ako ti kazu da koriste PPPoE protokol, onda nemoj ni da pokusavas da podesis jer taj AP ne propusta PPPoE. Druga varijanta je da koriste dinamicke adrese, onda samo u podesavanjima za ruterov WAN port stavis Dynamic. Kada ti traze MAC adrese uredjaja, dajes im MAC od AP i MAC od LAN porta rutera (imas je na status stranici u podesavanju rutera).

Poslednja izmena:
Netacno je da se WiFI klijent ne vidi kada se nakaci na WAN port.
Vidi se, ja "vidim" svog Pheenet-a kad pozelim bez da se penjem na krov :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Netacno je da se WiFI klijent ne vidi kada se nakaci na WAN port.
Vidi se, ja "vidim" svog Pheenet-a kad pozelim bez da se penjem na krov :)

Pozdrav!

A ti imas Pheenet 01/4c ruter? :trust:
Ako da, onda mi objasni kako pristupas APu preko mreze dok je nakacen na WAN port.

Poslednja izmena:
E ljudi ovako :)
Sada pisem preko wireless-a!
Ali sam povezao AP direktno na kompjuter (morao sam da isecem kabl, pa da rucno spajam i pravim cross), jer preko rutera nisam uspevao. Koji je problem sa ruterom?
Ovi u toj firmi nisu 'znali' ili hteli da mi kazu podesavanja za ruter, a traze 1500 dinara samo za otvaranje naloga!!!!Bezobrazno, mislim?!?
Kako da podesim ruter?
Koju IP da pingujem da bih znao kakva mi je veza?

Koju antenu na kraju koristis? Pinguj AP provajdera ili npr. google pa daj da vidimo rezultate.
1500din nije skupo za otvaranje naloga s obzirom na cene kod provajdera u BG-u.
E da, srecno koriscenje !

Poslednja izmena:
To me i zanima. Koji je provajderov IP koji treba da pingujem? Pingovao sam www.google.com i bilo je average 91ms. Meni izgleda to ok...? Pingovao sam www.benchmark.co.yu - average 50ms.
Na kraju, :), mada jos nije kraj, koristim SAMO bikvad 123x123mm koji nisam napravio bas po uputstvima, i ne bas mnogo precizno, odnosno, uneo sam i ja neke izmene :p ali imam jos 2 bikvada 11x11cm za tanjir. Moguce da tanjir za sada nece biti kupljen.

I pored toga sto mogu i sada da se svima zahvalim na stvarno velikoj pomoci, zamolio bih jos jednom za pomoc oko podesavanja rutera.Ali ono, kol'ko tol'ko step-by-step. Hvala!

Boqy je napisao(la):
A ti imas Pheenet 01/4c ruter? :trust:
Ako da, onda mi objasni kako pristupas APu preko mreze dok je nakacen na WAN port.

118c+ imam sam, ali sam probao sa jos nekoliko klijenata i svi su bili vidljivi i kad su nakaceni na WAN portu.

Btw. daj da se ne koristi AP za nesto sto nije AP. Ok, moze da bude, ali je u ovim pricama "to nesto sto stoji na krovu" klijent, nikako access point.

Nikakvo popovanje, cisto da se pise kako jeste, pa da tako oni koji ne znaju i nauce, ispravno :)

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
118c+ imam sam, ali sam probao sa jos nekoliko klijenata i svi su bili vidljivi i kad su nakaceni na WAN portu.

Btw. daj da se ne koristi AP za nesto sto nije AP. Ok, moze da bude, ali je u ovim pricama "to nesto sto stoji na krovu" klijent, nikako access point.

Nikakvo popovanje, cisto da se pise kako jeste, pa da tako oni koji ne znaju i nauce, ispravno :)

Covek je rekao da je uzeo Pheenetov ruter BIG 01/4C, a ja tvrdim da se na njemu ne vidi AP (klijent) kada je zakacen na WAN port (to nije do AP, vec do rutera). Zato te i pitam dali koristis taj ruter posto tvrdis da moze da se vidi, a prevideo si da se ovde govori o konkretnom modelu rutera. Ti bese imas WRT54G? :trust:
Klijent kao eksterni uredjaj ne postoji, to je Access Point, a vecina moze da radi u klijent modu. Dakle na krovu stoji AP u klijent modu, kolko god to glupo zvuci. A ako ocem srpiski, onda je u pitanju Radio uredjaj. :)

Skapirao sam da ti mislis generalno, da se AP u klijent modu ne vidi ni na kom WAN portu.

Da, ja imam WRT54G, vidim svaki uredjaj koji nakacim na WAN.

A za AP<>klijent, sta sa uredjajima koji ne mogu da rade u AP modu, jel su i oni AP-ovi ? ;)

Pozdrav!

Ljudi, da ne sirimo pricu....van teme....
Parametri su tu, net radi preko AP-a, samo treba parametre prebaciti na odgovarajuca mesta na ruteru, da bi mogao da radi preko rutera. Zna li neko?
Ima li neko ovaj ruter?

BRAT je napisao(la):
Ljudi, da ne sirimo pricu....van teme....
Parametri su tu, net radi preko AP-a, samo treba parametre prebaciti na odgovarajuca mesta na ruteru, da bi mogao da radi preko rutera. Zna li neko?
Ima li neko ovaj ruter?

Pa lakse je podesiti taj ruter da radi nego racunar. :)
Napisi prvo sta si na racunaru namestio, jel za TCP/IP ukljucen Auto config?
Koji ISP je u pitanju?

Nije..:)
Evo pre 1 minut mi je proradilo sve.......malo sam logicki razmisljao.....i nasao resenje.....Izvinjavam se ako sam bio malo sebican ranije.....

Na racvunaru u TCP/IP:
IP adresa 192.168.1.10
sub. 255.255.254.0
d.g. 192.168.1.1

Na ruteru - podaci koje mi je dao provajder - Intercom iz Cuprije

Na AP-u - ista ona podesavanja sa kojima je radilo bez rutera.

Javicu se opet, samo da vidim za drugi kompjuter.....da li ce da radi...

Nazad
Vrh Dno