Šta je novo?

Wireless signal

miha

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
620
Postavio sam Pheenet WAP-011RT AP u client mod da bi se nakacio na Verat Wireless.
Razdaljina je oko 160m (PlanPlus) s tim da je malo veca visinska razlika...
Od antena na njega su stavljene njegove standardne antenice - lice na stapove :)

Hvatam Verat-ov SSID kroz neki Web GUI (koji dobijam kucam IP adrese u browser) - opcija Wireless Site Survey.
E sada tu ima neki podatak Signal (vidi slicicu) koji se stalno menja. Cas je 100, pa 1, 27,54,1...

Pretpostavljam da je to jacina signala.

Hvatam jos neke SSID-ove, ali njih ima, pa nema... a Verat vidim stalno.

Da li ce mi to biti dovoljno za konekciju na NET ili...

Postoji li neki prg koji ce mi prikazivati signal (NetStumbler ne prepoznaje uredjaj)?

Prilozi

• SSIDps.jpg
    SSIDps.jpg
    28.3 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
Procitaj malo o tom AP-u na www.bgwireless.net Moraces da update-ujes firmware najverovatnije.
Veoma je tesko uspostaviti vezu sa obicnim antenicama (pendrecima)...ti pendreci su dobri samo za kucne uslove jer nisu usmereni,to su omni antenice od par dbi.
Nisi napisao da li si zvao Verat i da li su ti oni dozvolili da se kacis na njihov AP. Ako nisi,nije ni cudo sto ne mozes da uspostavis signal :)

Netstumbler podrzava samo kartice tako da ne mozes da ga koristis. Jedina mogucnost ti je upravo sw koji si dobio uz uredjaj.

p.s.
Napisi koja ti je lokacija i koje signale sve hvatas,ako smo u blizini mozemo da se mrezimo medjusobno. Procitaj http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=50314

Vidim da hvatas signal Verata na Tasmajdanu. Znaci da najverovatnije vidis moj AP. Aj ako skeniraj prema Zvezdari pa vidi da li hvatas SSID: :: PWiFi ::
Ne znam gde si ali svakako gledaj da nabavis externu antenu.
Poz!

Poslednja izmena:
A kako da proverim koju verziju fw imam?
Trebalo bi da je najnovija (danas sam uzeo AP).

Sto se tice antene, probacu sutra da napravim kantenu, pa cemo da vidimo :)
Mada mije AP blizu (160m). Da ne treba nekako one 2 antenice da se postave (neki polozaj)?

Nisam ni probao da uspostavim signal, nego sam mislio na polje Signal, u onoj tabeli Wireless Site Survey. Pa sam pitao da li mozda oznacava jacinu signala i zasto se tako menja (1,27,100,1,92,64,1...)

Lokacija mi nije bas najbolja. Jesam bas u dijagonali sa Tas-om, ali iz stana vidim jedino onu zgradu na kojoj je Verat AP (i sa te strane povremeno hvatam neki SSID koji nema ime i "cbeo". A sa druge strane je park a tu hvatam dedinje5 i jednom sam uhvatio memodata05.
Mozda bi bolja situacija bila da popnem pheenet na krov, ali ne mogu.

Poslednja izmena:
miha je napisao(la):
A kako da proverim koju verziju fw imam?
Trebalo bi da je najnovija (danas sam uzeo AP).

Nisam ni probao da uspostavim signal, nego sam mislio na polje Signal, u onoj tabeli Wireless Site Survey. Pa sam pitao da li mozda oznacava jacinu signala i zasto se tako menja (1,27,100,1,92,64,1...)
Trebalo bi da imas negde opciju da fleshujesh AP kad mu pristupis (ako se ne varam default adresa je 192.168.1.100).

Sto se signala tice, "jacina" koju vidis u Site Survey tabeli se menja zato sto to merenje nije precizno i ne mozes da se oslonis na to, tj. ne obracaj paznju na to ;)
Ako stalno hvatas Veratov SSID, trebalo bi da imas solidan signal...

O.K. je za flashovanje, nasao sam to, ali kako da vidim koja mi je verzija fw u AP-u?

Ako Site Survey nije precizan, postoji li neki nacin za precizno merenje?
Ili mi ostaje da se nakacim, pa da vidim kvalitet te veze?

Ako stalno hvatas Veratov SSID, trebalo bi da imas solidan signal...
To mi je trebalo da cujem :)

miha je napisao(la):
O.K. je za flashovanje, nasao sam to, ali kako da vidim koja mi je verzija fw u AP-u?

Ako Site Survey nije precizan, postoji li neki nacin za precizno merenje?
Ili mi ostaje da se nakacim, pa da vidim kvalitet te veze?

To mi je trebalo da cujem :)
Ako se dobro secam verzija firmware-a se vidi u prvoj opciji iznad Site Survey-a, a opcija za flesovanje bi trebalo da je negde pri dnu (ne znam bas napamet, pa nemoj da me drzis za rec).

Sto se signala tice, moras da se zakacis (da si online), pa da pozoves tehnicku podrsku i das im MAC adresu AP-a da bi ti "precizno" izmerili jacinu i kvalitet signala (naravno, pod pretpostavkom da je oprema s druge strane "malo" skuplja i u mogucnosti da odradi tako nesto).

Znaci, za pocetak ces morati da se zakacis, a dok ne predjes na praksu od teorije slaba vajda ;)

Jedino ti je praksa pravi pokazatelj ako sto kaze Crni.
Medjutim,Verat je zabranio kacenje "na suvo". Znaci, moras prvo da ih pozoves,trazis da ti ukljuce test fazu da bi video da li sve radi kako treba...tom prilikom ces im dati mac adresu svog uredjaja.
Sto se tice kantene,recicu ti samo jedno...User:mitnick je uspostavio signal sa Veratom na 300m daljine tek sa grid antenom od 24 dbi. Sa kantenama,biquad-ovima,pendrecima je hvatao signal ali nikako nije uspevao da se nakaci. Hocu da kazem,nije problem do kantena i sl. vec do Verata koji ima problema sa svojom opremom.
I jos nesto, Verat ti u ugovoru naznaci da neces imati zagarantovanu brzinu...zato sto kace mnogo korisnika i imaju ocigledno losiju opremu. Neki su imali ok vezu u pocetku ali vremenom im je veza postala ocaj. Verat wireless ocigledno tone polako ali sigurno :)
Poz!

p.s.
Kad nabavis neku externu antenu javi mi se na pm pa mozes da probas da se nakacis na moj AP, pristup je slobodan.

Poslednja izmena:
Dobrodosao na Tasmajdan .... pakao nr.2 za wireless (pakao nr. 1 su istocne kapije). Evo ti direktno iz tehnicke podrske Verata odgovor na pitanje zasto je na tasu losa veza i stalno se menja jacina signala (time samim je ping svuda izmedju 300 i 2000): "Zgrada na koju smo postavili ap je zgrada postanske stedionice ili tako nesto, a oni imaju svoju internu mrezu tako da su svi kanali na Tasu prilicno zauzeti te s toga je i kvalitet veze za pojedine nase korisnike na Tasu prilicno ispod ocekivanog..." To da ti signal opada i ubi se znaci da ce ti i veza biti takva. Mozes da probas sa jacom antenom i dobrim usmeravanjem ali to ti ne garantuje niske pingove i stabilnu vezu (mada je na tasu prilicno stabilna veza - ali su pingovi ocaj). Ovo nije slucaj za sve korisnike na Tasu ali se pojavljuje kao jedna vrsta obrazca. Ako planras samo surf i download onda slobodno na Tash - ali nikako nemoj da ocekujes da ces da se igras (osim ako si jedan od sretnih korisnika koji nemaju smetnje na kanalima mada prema ovome sto govoris to ce bas da bude slucaj). Inace AP na tasu dobija internet preko njihove bazne stanice na hotel Slavija koji je opet povezan sa virelessom na njihov backbone kod zeleznicke stanice - to su tri wireless veze od korisnika do interneta pa neka ti je Bog na pomoci, jer je dovoljno da na jednoj od te tri veze postoje smetnje u etru pa da imas problema sa pingom - mada kada radi - radi sa pingom od 7 do 10.

:wall: Na Statusu lepo pise da je u Apu FW verzije 3 :wall:

Sto se tice kacenja na test, zvao sam sinoc vline podrsku, ali su mi rekli da nema toga.

"Zgrada na koju smo postavili ap je zgrada postanske stedionice ili tako nesto, a oni imaju svoju internu mrezu tako da su svi kanali na Tasu prilicno zauzeti te s toga je i kvalitet veze za pojedine nase korisnike na Tasu prilicno ispod ocekivanog..."

ALi na Verat sajtu kaze da je AP na zgradi 27. marta 49, a to je preko puta Postanske stedionice ?!? :trust:

OK ostaje mi da probam. Javljam kako ide...

P.S. npetre, nemam sanse da uhvatim tvoj AP, prema toj strani sam skroz blokiran mozda jedino ako stavim antenu na krov, ali ne mogu da izadjem na krov tako da ne verujem da se mozemo mreziti

Znaci vise ne daju da se prvo proba kako sve radi vec odmah traze da im se plati pretplata od 4000din i uplati paket. Znao sam da je tako ali nisam bio 100% siguran. Ranije su davali test fazu.Hocu da kazem, lopine bre...kako neko nesto moze unapred da prodaje a ne znas sta kupujes??? To tako nece da moze, a ti vidi jesi li spreman da bacis pare najverovatnije uzalud.
Poz!

Uplatio jutros, zvao i ukljucili me.

Ali ne mogu na Net. Kazu ne vide moju IP adresu, ali vide uredjaj.

Neki HELP

Ako me secanje ne vara,taj AP ima problema sa radom u client modu. Rekoh ti da procitas na www.bgwireless.net sta su ljudi pisali o tom uredjaju.
I jesam li ti lepo napisao da izbegnes Verat, napisao ti i Skot ali tebe svrbi ;)
Uzmi ti lepo pare nazad pa uplati kod www.memodata.net Svaka preporuka za Memodatu! I oni su smanjili cene,npr. 128k je sada 1000din(pozovi ih i pitaj za nove cene).
Poz!

Chini mi se da su 90% komentara o Pheenet WAP-011RT bile rechi hvale....i meni se chini da je to ok uredjaj...al ...

Sve je OK sada, pozvao me covek iz Verata i resili smo to.
Da sam mogao da biram verovatno bih se kacio za neku comunity mrezu, pa kada oni izadju na net onda i ja.
Ali nisam mogao da biram. Polozaj mi je takav i to je to. Na krov nemam pristupa.
Prava je sreca sto je Verat izabrao bas tu zgradu koju je izbrao, jer onda ne bih imao ni Verat :)
Sto se tice veze nije losa ali nije ni sjajna ali mislim da ce se srediti kada uzmem neku antenu.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno