Hvala na odgovorima.
O cemu se radi: do pre tri meseca imao sam wireless pristup internetu kakav se samo pozeleti moze - 54Mbps vezu sa access point-om, signal strength 'Excellent', bio sam u mrezi od desetak masina - sve u jednoj zgradi i preko istog access point-a - odlican izlaz na net, preko kabla. Koliko odlican - ne znam, ali download na DC++ je isao do 200kbps k'o od sale. Web je isao trenutno. Access point (indoor antena) mi je bio na 5m vazdusnom linijom, na spratu iznad - razdvajao me je samo plafon. Imao sam isti ovaj laptop, Centrino sa ugradjenom Dell-ovom kartom.
Juce se promenio provider... kompletna oprema i izvedba.
Sad mi je access point (outdoor antena), postavljen na krovu, ali je zgrada jednospratna tako da osim plafona sad imam jos samo crep kao dodatnu prepreku. Podrzan je samo 11b standard. Signal strength mi je konstantno 'Low', kacim se kad sa 5.5, kad sa 11Mbps. Dalje, postavljeno je jos pet, sest, access point-a u okolini pa je tako mreza prosirena na jos desetak zgrada, odnosno potencijalnih 300 korisnika. Sigurno dve trecine tih potencijalnih korisnika nema masine ali je mreza ipak prosirena red velicine deset puta. Cela mreza sad ima satellite izlaz na net od 2Mbps.
U poredjenju sa servisom od pre tri meseca ovaj nije ni priblizno tako dobar. Download na DC++ ne prelazi brzinu dial up-a... a mogao bi ici sa oko 50kbps sto se druge strane tice. MSN messanger se tako tegli da druga strana sa pauzama dobija po desetak mojih poruka od jednom. Jedino je web prihvatljiv. Radi lepo, mada osetno sporije nego onomad.
Sta sada mene zanima?
Zasto ja sad imam 'Low' signal strength, ako sam sa istom masinom i, do duse, malo blize postavljenim, i ipak 11g, access point-om mogao da imam 'Excellent'?
Koliko je low signal strength uzrok padu performansi, a koliko ostatak sistema?
Ovaj provider je tek usao, i u narednih desetak dana ce jos nesto podesavati (tako bar kazu). Medjutim, ja sam njih licno video i na osnovu vidjenog - ne bih ocekivao velika poboljsanja.
Ako je moj najveci problem moj prijemnik, i/ili prepreke izmedju access point-a i mene, sta ja sam po tom pitanju mogu da uradim?
U fioci imam D-Link 'DWL-120+' USB wireless adapter. Da li bi ovaj mogao da bude bolje resenje od postojece built-in Dell TrueMobile 1300 WLAN Mini-PCI Card?
Ovo iz fioke jos nisam probao jer sam trenutno na free trial period-u... koji sam uspeo da izboksujem na par dana, pod uslovom da samo ova built-in karta ima dozvolu za pristup.
Zakljucak:
Koliko cu zaista biti zadovoljan ponudjenim to cu videti kad jos malo vode protece. U medjuvremenu, cijena nije sitnica a ja treba da se na osnovu do sad vidjenog odlucim - 'ocu, necu. Ako kazem 'ocu - onda je to direct debit na najmanje sest meseci.