Šta je novo?

Wireless: signal, noise

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Vakooo... u wirelss mrezi sam koja ima satelitsku 2Mbps vezu sa Internetom. Centrino laptop sa koga pristupam mrezi podrzava 11b/g, access point podrzava samo 11b standard i ja se kacim kad na 5.5Mbps, kad na 11Mbps. Access point mi je na 20 metara ali izmedju imam par zidova, od cigala ako je to znacajno. Signal strength mi je konstantno 'low' a link status kaze da je Signal: -70 do -75dBm; Noise: -80 do -85dBm.

http://bandwidthplace.com/speedtest/ kaze da je speed oko 800kbps

Trebalo bi da se odlucim da li da udjem u contract sa provider-om ili da im zahvalim.
Koliko je ovaj servis dobar i povoljan za mene?
Sta ja s ovom vezom mogu da uradim u smislu download-a?

Hvala!

Ne razumem bas sta konkretno zelis da pitas? Zidovi su jedini uzrok tvog loseg signala,za wireless ti je potrebna opticka vidljivost premda ukoliko je signal jaci,moze da se protera i kroz zidove kao sto si i ti uspeo.
Ne znam na sta si potencirao na pitanju sta mozes da uradis u smislu dl-a? 800kbps je odlican protok...
Takodje pitas koliko jo to dobro za tebe? Ako ti odgovara protok koji si postigao i jos vise cena te usluge,naravno da ces da potpises ugovor...u protivnom neces 😉 Odluka je na tebi.

Poz!

Kao shto reche npetar, 800kbps je odlichan protok...Ja mislim da bez pardona mozesh da potpishesh, pa da posle experimentishesh kako da zaobidjesh zidove, obzirom na to da ti 100% oni dave protok

Mozda ce samo imati losije pingove...to samo pretpostavljam. Elem,nabacis neku antenu,zasrafis je umesto slike na zidu i furaj kroz zidove 🙂 🙂 🙂

Poslednja izmena:
Pitanje je ko jos koristi taj 2Mbit/s link. Ako si sam onda je 800Kbit lose za 2Mbit link

Hvala na odgovorima.
O cemu se radi: do pre tri meseca imao sam wireless pristup internetu kakav se samo pozeleti moze - 54Mbps vezu sa access point-om, signal strength 'Excellent', bio sam u mrezi od desetak masina - sve u jednoj zgradi i preko istog access point-a - odlican izlaz na net, preko kabla. Koliko odlican - ne znam, ali download na DC++ je isao do 200kbps k'o od sale. Web je isao trenutno. Access point (indoor antena) mi je bio na 5m vazdusnom linijom, na spratu iznad - razdvajao me je samo plafon. Imao sam isti ovaj laptop, Centrino sa ugradjenom Dell-ovom kartom.

Juce se promenio provider... kompletna oprema i izvedba.
Sad mi je access point (outdoor antena), postavljen na krovu, ali je zgrada jednospratna tako da osim plafona sad imam jos samo crep kao dodatnu prepreku. Podrzan je samo 11b standard. Signal strength mi je konstantno 'Low', kacim se kad sa 5.5, kad sa 11Mbps. Dalje, postavljeno je jos pet, sest, access point-a u okolini pa je tako mreza prosirena na jos desetak zgrada, odnosno potencijalnih 300 korisnika. Sigurno dve trecine tih potencijalnih korisnika nema masine ali je mreza ipak prosirena red velicine deset puta. Cela mreza sad ima satellite izlaz na net od 2Mbps.

U poredjenju sa servisom od pre tri meseca ovaj nije ni priblizno tako dobar. Download na DC++ ne prelazi brzinu dial up-a... a mogao bi ici sa oko 50kbps sto se druge strane tice. MSN messanger se tako tegli da druga strana sa pauzama dobija po desetak mojih poruka od jednom. Jedino je web prihvatljiv. Radi lepo, mada osetno sporije nego onomad.

Sta sada mene zanima?

Zasto ja sad imam 'Low' signal strength, ako sam sa istom masinom i, do duse, malo blize postavljenim, i ipak 11g, access point-om mogao da imam 'Excellent'?

Koliko je low signal strength uzrok padu performansi, a koliko ostatak sistema?
Ovaj provider je tek usao, i u narednih desetak dana ce jos nesto podesavati (tako bar kazu). Medjutim, ja sam njih licno video i na osnovu vidjenog - ne bih ocekivao velika poboljsanja.

Ako je moj najveci problem moj prijemnik, i/ili prepreke izmedju access point-a i mene, sta ja sam po tom pitanju mogu da uradim?
U fioci imam D-Link 'DWL-120+' USB wireless adapter. Da li bi ovaj mogao da bude bolje resenje od postojece built-in Dell TrueMobile 1300 WLAN Mini-PCI Card?
Ovo iz fioke jos nisam probao jer sam trenutno na free trial period-u... koji sam uspeo da izboksujem na par dana, pod uslovom da samo ova built-in karta ima dozvolu za pristup.

Zakljucak:
Koliko cu zaista biti zadovoljan ponudjenim to cu videti kad jos malo vode protece. U medjuvremenu, cijena nije sitnica a ja treba da se na osnovu do sad vidjenog odlucim - 'ocu, necu. Ako kazem 'ocu - onda je to direct debit na najmanje sest meseci.

Poslednja izmena:
Kako si opisao,naravno da neces to da prihvatis. Tvoj nov provider verovatno ima slabiju opremu od prethodnog+ti nemas opticku vidljivost sa antenom...samo probleme mozes da ocekujes u buducnosti. Da sam na tvom mestu,probao bih da se nakacim na tih ostalih 10 AP-ova ako je ikako moguce i vidim kakva je situacija sa njima. Sa tim AP-om na koji si trenutno nakacen,imaces samo jos vise problema (da ne ulazimo u detalje).
Poz!

D-Link DWL-120+ USB je bolje resenje, pokusaj sa njim.

Nazad
Vrh Dno