Šta je novo?

wireless share-ovanje ADSL-a?

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Poz svima!

0) Posto od ovog GPRS-a nema leba, dial-up (ni CG Telekom nije izgleda bolji nego vash) nikako da mi namjeste (mada, nisu ni pokusavali, "nemaju opremu" :d da bar iskontrolisu liniju), gledam varijantu da share-ujem ADSL sa komshijom. Dakle, on je na nekih 50-100m od mene, druga komshijska kuca. Pretpostavljam da je najbolja (ako ne i jedina) varijanta da (e sad ide moje (ne)poznavanje strucne terminologije) kod njega stoji ADSL splitter i wireless router, na koji bi se on ipak nakacio zicno, a ja bezicno. Meni valjda treba ovamo neka wireless kartica (maticna Abit NF7-S)? S obzirom na ne veliku daljinu i jednu kucu koja nam zaklanja opticku vidljivost, da li mi treba i kakva (k)antena?
Pretpostavljam da je valjda bio neki topic sa slicnom problematikom, pa bi za sad bio dovoljan i link (ne mogu sve topic-e da iscitam, ovaj GPRS uuubi kolko je skup), ali evo nekoliko pitanja:

1) sta meni zapravo sve treba od opreme, kao i okvirna cijena iste (splitter dobijamo od Telekoma; da - ovamo je Telekom provider, malo cudno, malo i nelegalno, al ajde)?
2) koliko bi se to rjesenje pokazalo pouzdano (recimo da i napon zna da varira, sto prilicno uspjesno peglamo raznoraznim stabilizatorima i UPS-ovima, ali ne znam koliko je mrezna oprema osjetljiva na to), i koje proizvodjace/modele onda gadjati shodno situaciji na terenu?
3) Kad se jednom dovede ADSL u komshovu kucu, i mi napravimo mrezu, koliko "odrzavanja" ona zahtijeva? Ne bih valjda morao da ga cimam svaki chas da nesto resetuje, setuje, provjeri i sl?
4) razno :D

ne treba ti neka mudrost velika za sve to.
Uzmi taj wireless ruter ili neki drugi, na njega dovedi internet, ti se nakaci nekom wireless karticom na njega (ako nece bez antene, napravi kantenu). Treba ti kabl, konzerva i konektori. To ce ti raditi do par stotina m.
Tako je najjeftinije.
Odrzavanje - pojesti sve iz konzerve pre upotrebe :) (ako je neko voce naravno :))

eeee, kasno Marko na Kosovo dodje! ;) Al ipak hvala

jednostavno: odustao sam od citave ideje, kad je TK CG ponudio ono sto sam inace trazio share-ovanjem - pola protoka upola cijene (20e mjesecno za 5GB@512/128). Nije nesto, al kod nas u CG tesko da moze bolje (za sad bar).

Nazad
Vrh Dno