Šta je novo?

wireless share-ovanje ADSL-a, sta mi treba?

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Poz svima! Vidim (tek sad) da sam u pogresnu sobu postavio topic, pa evo ga opet:

0) Posto od ovog GPRS-a nema leba, dial-up (ni CG Telekom nije izgleda bolji nego vash) nikako da mi namjeste (mada, nisu ni pokusavali, "nemaju opremu" da bar iskontrolisu liniju), gledam varijantu da share-ujem ADSL sa komshijom. Dakle, on je na nekih 50-100m od mene, druga komshijska kuca. Pretpostavljam da je najbolja (ako ne i jedina) varijanta da (e sad ide moje (ne)poznavanje strucne terminologije) kod njega stoji ADSL splitter i wireless router, na koji bi se on ipak nakacio zicno, a ja bezicno. Meni valjda treba ovamo neka wireless kartica (maticna Abit NF7-S)? S obzirom na ne veliku daljinu i jednu kucu koja nam zaklanja opticku vidljivost, da li mi treba i kakva (k)antena?
Pretpostavljam da je valjda bio neki topic sa slicnom problematikom, pa bi za sad bio dovoljan i link (ne mogu sve topic-e da iscitam, ovaj GPRS uuubi kolko je skup), ali evo nekoliko pitanja:

1) sta meni zapravo sve treba od opreme, kao i okvirna cijena iste (splitter dobijamo od Telekoma; da - ovamo je Telekom provider, malo cudno, malo i nelegalno, al ajde)?
2) koliko bi se to rjesenje pokazalo pouzdano (recimo da i napon zna da varira, sto prilicno uspjesno peglamo raznoraznim stabilizatorima i UPS-ovima, ali ne znam koliko je mrezna oprema osjetljiva na to), i koje proizvodjace/modele onda gadjati shodno situaciji na terenu?
3) Kad se jednom dovede ADSL u komshovu kucu, i mi napravimo mrezu, koliko "odrzavanja" ona zahtijeva? Ne bih valjda morao da ga cimam svaki chas da nesto resetuje, setuje, provjeri i sl?
4) Da li bi mi povezivanje nekim kablom ipak bila bolja varijanta (samo da ne moram da kopam kanal, ipak sam ja CGorac :D )?

joriq je napisao(la):
4) Da li bi mi povezivanje nekim kablom ipak bila bolja varijanta (samo da ne moram da kopam kanal, ipak sam ja CGorac :D )?
Slatko se nasmeja :D
Pazi, ne znam kakva je konfiguracija terena, ali mi se cini da ce najbezbolnije biti da posegnes za lopatom :whip: Bez zezanja, drugar nek` uzme neki ADSL ruter i od njega prevuces kabl i ne boli glava. Bez zica mozda zvuci elegantnije, ali dosta vise para i mogucnost da ne budete zadovoljni.

nego, recimo da je to bolja varijanta (i ja preferiram zice, zato nemam ni bluetooth, a radim sa mob. telefonima, card reader je konza). Posto od Telekoma ionako dobijamo ADSL "modem" (splitter je pravi naziv?), da li uzimati onda ADSL ruter, ili klasicni? Razlika u cijeni (okvirno)? Ako je mala, vise volim specijalizovana rjesenja.

spliter odvaja frekvenicije (jedna za telefon, a neke druge za aDSL). posle toga ide modem. e sad ako vetj dobijash modem, onda da bi koristio router, modem mora da ima ethernet port. postoji i roter kod koga je WAN port (port na koji ide internet) ethernet port (u njega moze recimo aDSL modem sa ethernet portom) a klijenti se kache preko wirelessa.
Naravno wireless ne ulazi u prichu ako idu kablovi i do tebe :d

nego, ima li nekoda je imao konkretno iskustvo sa ovakvom wireless varijantom i koliko bi ona otprilike kostala (kvalitetne komponente)?

Inace, mreza bi sluzila samo za ADSL, ostalo je sve u drugom planu.

ADSL Ruter Siemens imas za nekih 35 evrica, mrezni je uredjaj pa ga mozes lako konfigurisati, ima web pristup i vrlo se lako deli internet u bilo kojij mrezi, bilo da je wireless ili kabel
Sto se tice wireless-a odma da ti kazem = skup! Da bio bio i kvalitetan, rachunaj min po 50 evrica za uredjaj i min isto toliko za svaku antenu, pa pomnozi i podeli...... ipak mislim da je to mnogo velika lova sa "samo ADSL" shering ;)

pa pazi, da li je mnogo ili nije, diskutabilno je, jer sam ja ipak u CG. Ovamo je taksa za uvodjenje ADSL-a 100€, i placas 35€ mjesecno za 5GB 256kbps (sad su digli na 10GB, ali samo promotivno, vidjecemo da li ce ostati). Komsho, posto radi u telekomu, ne placa taxu, a ima i 50% popusta na pretplatu, a nema neke velike potrebe za velikom kolicinom podataka. Moram reci da sam od kabla odustao, i ono sto me interesuje je da li je za cca 120-130€ moguce postaviti kvalitetan wireless ADSL sharing?

joriq je napisao(la):
pa pazi, da li je mnogo ili nije, diskutabilno je, jer sam ja ipak u CG. Ovamo je taksa za uvodjenje ADSL-a 100€, i placas 35€ mjesecno za 5GB 256kbps (sad su digli na 10GB, ali samo promotivno, vidjecemo da li ce ostati). Komsho, posto radi u telekomu, ne placa taxu, a ima i 50% popusta na pretplatu, a nema neke velike potrebe za velikom kolicinom podataka. Moram reci da sam od kabla odustao, i ono sto me interesuje je da li je za cca 120-130€ moguce postaviti kvalitetan wireless ADSL sharing?
Taj paket je 512kbps koliko ja znam,mislim da kod nas u Cg uopste nema taj 256,nazalost.

pa sad, nije neka steta, na zalost je sto su cijene previske. BTW, skontao sam da sam pogrijesio, ali forum je nesto stekao sinoc (a i cijeli bench).

Vrh Dno