Šta je novo?

wireless ruter tp link 543g

pivdzi

Cenjen
Učlanjen(a)
05.01.2011
Poena
151
Imam 2 ovakva uredjaja koja mogu da rade u AP client modu i wireless ruter modu. Ono sto me interesuje je da li mogu da na jednom namestim da radi kao acess point a drugi kao ruter tj. da jedan prima a drugi da salje podatke?

i da li moze od ova 2 uredjaja da se napravi wifi hotspot?

Jedan da ti radi kao ruter, a drugi kao AP moze bez problema, ali da razjasnimo neke stvari. Jedan da salje drugi da prima nema veze sa ovim modovima i teoretski bi to moglo da se zbudzi, ali nisam siguran bas kako i koliko bi ti to resenje bilo stabilno. Sa ruterom delis konekciju, a AP ti je bezicni switch i nista vise.

Za wifi hotspot ti treba Mikrotik u osnovi svega, gde opet "na foru" jedan moze da radi kao ruter, a drugi kao AP, ali to je besmislica ako je Mikrotik tvoj, jer u samom Mikrotiku mozes setovati posebne naloge za sebe i druge - gde bi oba rutera radila u AP modu. To da jedan radi kao ruter sa Mikrotikom ima smisla kada hoces da podelis hotspot konekciju koju dobijas od svog wifi ISPa, koji obicno onemoguce PPPoE kako bi sprecili ljude da koriste net na vise od jednog racunara [tj pravili svoj provajding medju komsijama], ali kao sto sam rekao, postoji fora da se i to zaobidje - u tom slucaju jedan bi ti sluzio kao AP da pretvori WiFi u UTP WAN, a drugi kao ruter da podeli tu konekciju.

meni treba taj wifi hotspot zato sto telefon moze da prepozna i da se nakaci na bezicnu mrezu ali za to mi treba acess point. E sad ono sto mene interesuje sta mi sve treba od opreme da napravim taj wifi hotspot tj. pristupnu tacku?

Polako ne treba ti hotspot - dovoljan ti je jedan ruter. Reci mi koju konekciju ka internetu posedujes? Ako je SBB onda ce najverovatnije morati da ide kloniranje MAC adrese, ali objasnicu sve - nije problem.

Ok, onda ces morati jedan da nakacis da radi kao AP, na njega nakaci drugi da radi kao ruter sa NATom. Sad fazon tvoje konekcije je to sto moras da ukucas username i password na hotspotu da bi on radio. Taj link koji te vodi do hotspot login strane sacuvaj u bookmarks! Kada sve iskonfigurises racunari zakaceni na ruter ce odbijati da izadju na net vec ce izbacivati connection error. Sad pozovi bookmark za login i on ce se otvoriti, regularno unesi username i pass i od tog momenta net ce proraditi svuda.

Sad u zavisnosti kako je provajderov mikrotik konfigurisan - status stranu hotspota ces morati da imas otvorenu uvek na jednom racunaru i da radis refresh svakih 10tak minuta ili ce sve raditi bez potrebe za istim. Kazem zavisi, obicno nameste da mikrotik sam osvezava cockie, tj da proverava da li je ta i ta IP prisutna na mrezi, pa ukoliko jeste onda ne obnavlja login.

Nazad
Vrh Dno