Šta je novo?

Wireless router, kablovski net, jedna soba, shto jeftinije

nmnbgd

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2005
Poena
304
imam jedan desktop rachunar, win xp, kablovska je preko radijus vektora.
hteo bih tu kablovsku da koristim i na laptopu/iphone-u, sve iz iste sobe.
eventualno iz susedne sobe, ali i za to su male shanse, a i nadam se da svaki router moze bar do susedne da dobaci.

koliko shvatih, mreznim kablom povezem kablovsku na taj ruter i onda od njega ide net signal za sve.
hteo sam da uzmem neki najjeftiniji, jer mi deluje da mi nishta vishe ne treba..recimo ovaj
http://itsvet.com/proizvod/tp-link-tl-wr340g-10-100-4-ports,-1-wan-port/comp_comp_router/317/95
ali me zbunilo shto sam prochitao da su neki ruteri samo za ADSL, ne znam kako i zashto, pa rekoh da se ne za****m i uzmem bash taj neki.

druga stvar, jel postoji varijanta da mi desktop nekako kablom bude i dalje povezan na ruter, da ne kupujem za njega wifi karticu?

i ne znam jel bitna napomena, na matorom laptopu imam usb wifi, tp-link TL-WN321G.
kazem ovo jer sam ga dva puta koristio, jednom se ok kachio, a drugi put je prepoznavao ruter u nekom hotelu kao open, iako nije bio, pa nisam mogao da koristim net jer mi nije davao nigde da ukucam shifru

tako da je pitanje koji router da uzmem? jel dovoljan ovaj sa prvog linka koji spominjem, ili mi treba neki jachi? i ako bih hteo da povezem desktop nekako zichano (mrezni/usb kabl) jel bih mogao to da izvedem sa njim ili sa nekim drugim routerom?

Ja imam ruter koji si naveo već ~6 meseci i nemam nikakvih problema. Signal je iznenađujuće jak, jedina zamerka je što je garancija svega godinu dana. I da, on ti je sasvim dovoljan, pored jednog "wan porta" (na koji ćeš preko mrežnog kabla zakačiti kablovski modem) on ima i 4 LAN porta tako da možeš žičnim putem da direktno na njega nakačiš i 4 računara, a kamoli samo jedan :D

Zarad mirnijeg sna preporučujem ti ipak da potražiš neki koji ima 5 godina garancije, poput ovog Belkina
Može se naći i za manje pare u outlet shopovima i slično. Ako ti je baš frka zbog kinte nećeš pogrešiti ni sa modelom koji si sam naveo.

e to wan/lan me kao totalnog laika za rutere zbunjivalo :) hvala na razjashnjenju

ja nikad nisam gledao garancije, valjda jer sam imao koliko-toliko srece sa tehnikom da mi uvek dugo traje, pa me to razmazilo.
videcu za taj belkin, 5 godina je ipak dosta, pa mozda zato dam malo vishe, ali bitno mi bilo da imam potvrdu za ovaj tp-link da moze na kablovski net, da ok radi i da imam neku alternativu

hvala josh jednom

za jednu sobu ce ti ovaj ruter biti i vise nego dovoljan.
ne treba ti dodatna wifi karta za desktop jer ruter ima i 4 lan porta za zicno povezivanje.

povezivanje je ovako. iz modema kabl povezes na WAN port rutera. iz LAN porta rutera povezes kabl u racunar. kada zelis lap top ili tel samo skeniras mreze iz okoline i kada pronadjes svoju konektujes se u 2 klika.

potrebno je podesiti i zastitu, alli i to je lako jer ces sigurno dobiti setup aplikaciju za ruter koja ukljucuje i zastitu wifi mreze.

samo da javim da par dana koristim ovaj tp link za koji sam pitao (wr340g) i sve ok radi.
koristim ga samo u sobi i sjajno je.
probao sam na sekund u susednoj, radi fino, cak i kroz 2 zida radi ok, pochinje da se prekida signal tek u drugom kraju stana kroz 3 zida, tako da bar za sada mogu da preporuchim svakome kome treba da pokrije prostoriju netom. ako ne i dve

Vrh Dno