Šta je novo?

Wireless problem

VlaJe

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2007
Poena
304
Da li bi mogao neko da me malo detaljnije uputi u ovu tematiku ili mi da kvalitetan link koji će mi pomoći u sledećem problemu? Naime, na desktop računaru imam SBB kablovski net i hoću da ga wireless šerujem sa drugim desktop računarom koji je u drugoj sobi. Kupio sam Wireless ruter Dynamode BR-6004, i wireless mrežni adapter za drugi računar i kapiram da je priča sledeća: povežem kablovski (WebStar) modem UTP kablom sa ruterom (WAN), povežem ruter i prvi desktop računar isto kablom (preko mrežne) i wireless ruter "šalje" drugom desktop računaru net. E, sve je to lepo u priči, ali zabagovao sam u praksi. Zamolio bih vas da mi pojasnite malo, znam da sam mogao to sve i kablom da umrežim ali mi ovako zanimljivije. A najveća izvala je ta da drugi desktop računar gde mi je wireless prima net od neke firme blizu mene i imam konstantan download od 160-170KB/s!!! Svejedno, prvo me zanima kako da se povežem, sa početka ovog teksta, lako ćemo "krasti" kasnije net... Hvala... :)

Pa sličan problem sam ja imao juče (tema ispod ove). Ne znam za taj ruter, ali u principu povežeš ga sa modemom kao što si rekao i nakon toga resetuješ webstar modem (isključiš iz struje i ponovo uključiš, najlakše) i onda pustiš da se ruter i on "dogovore" oko DHCPa. Ruteru bi trebalo pretodno da pristupiš preko računara (LAN kablom), verovatno ima browser interfejs, pogledaj uputstvo, da proveriš default postavke. Verovatno bi sve trebalo da radi po defaultu, ali tu možeš da mu promeniš SSID (ime pod kojim se vidi kao wireless uređaj), sigurnosne postavke, admin password itd.

Pa sličan problem sam ja imao juče (tema ispod ove). Ne znam za taj ruter, ali u principu povežeš ga sa modemom kao što si rekao i nakon toga resetuješ webstar modem (isključiš iz struje i ponovo uključiš, najlakše) i onda pustiš da se ruter i on "dogovore" oko DHCPa. Ruteru bi trebalo pretodno da pristupiš preko računara (LAN kablom), verovatno ima browser interfejs, pogledaj uputstvo, da proveriš default postavke. Verovatno bi sve trebalo da radi po defaultu, ali tu možeš da mu promeniš SSID (ime pod kojim se vidi kao wireless uređaj), sigurnosne postavke, admin password itd.

Ih, pa nije baš tako valjda... A IP adrese, a bridge-ovanje konekcije? Šerovanje neta...? Treba mi malo podrobnije objašnjenje...:p

Ne razumem na šta misliš, IP adrese dodeljuje DHCP automatski, kakvo bridgeovanje? Ruter i služi da sharuje vezu između više računara, tako da si taj problem rešio nabavkom istog. Savetujem ti da za početak uradiš kako sam ti rekao a dalje ćeš da vidiš šta i kako ti nije jasno.

Još jedna opaska, file sharing između računara putem wireless-a ti neće baš biti pesma. Ako su ti desktop računari u pitanju bolje da barem jedan bude priključen preko UTP kabla na ruter, a najbolje oba, ako baš ne moraju na wireless. Wireless u kućnoj varijanti je rešenje za mobilne uređaje.

Ne razumem na šta misliš, IP adrese dodeljuje DHCP automatski, kakvo bridgeovanje? Ruter i služi da sharuje vezu između više računara, tako da si taj problem rešio nabavkom istog. Savetujem ti da za početak uradiš kako sam ti rekao a dalje ćeš da vidiš šta i kako ti nije jasno.

Još jedna opaska, file sharing između računara putem wireless-a ti neće baš biti pesma. Ako su ti desktop računari u pitanju bolje da barem jedan bude priključen preko UTP kabla na ruter, a najbolje oba, ako baš ne moraju na wireless. Wireless u kućnoj varijanti je rešenje za mobilne uređaje.

E, pa rekao sam već da mi je jedan desktop računar povezan UTP kablom preko rutera, modem-ruter-desktop1, a file šering me ne zanima.. Kad sam već uzeo wireless router, zašto bih ih povezivao kablom?! Problem je u tome što nemam (gubim) internet kad idem modem-ruter-desktop1, tako da mi desktop2 računar i da hoće ne može da primi net. A normalno net imam kad idem direktno preko modema, onako standardno...

Znači...

Kad se ide standardno cable modem i desktop1 preko mrežne kartice, normalno, vežem UTP kablom i to je to, imam net, sve OK. Jel mi valja ovo povezivanje: cable modem i wireless router vežem UTP kablom (WAN na ruteru), iz router-a mi ide drugi kabl prema mrežnoj desktopa1, već tu bi trebalo da dobijem net, ali ga nema... Svejedno, da ga ima, kako desktop2 da primi net od desktopa1? Na desktopu2 imam wireless mrežnu koja vidi ruter ali neta nema, mislim logično da ga nema jer desktop1 ne dobija net preko rutera...

Da li imaš vezu između rutera i računara? Da li možeš da pristupaš ruterovim postavkama preko browsera ili kako već ide kod njega? Jesi li resetovao kablovski modem nakon što si ga povezao na ruter?

moras da kloniras MAC adresu......odnosno da u ruteru postavis MAC svog racunara

moras da kloniras MAC adresu......odnosno da u ruteru postavis MAC svog racunara

Ovo nije istina, bar kod mene nije tako, a ja sam na SBB. Kod mene je MAC address clone - Disabled i sve radi. cika_VELJA, probaj da isključiš to pa da vidiš dal ti i dalje radi wireless, baš me zanima.

drage volje da koristim SBB ali nazalost....opste je poznato da sbb vezuje nalog za MAC adresu tako da vrlo verovatno je to problem za @VlaJe, pod uslovom da je sve ostalo podeseno kako treba (dynamic, dhcp....)

Da, SBB vezuje nalog za MAC adresu kablovskog modema preko koga i ide link. Ruter se u tom slučaju tretira kao bilo koji drugi mrežni uređaj sa sopstvenom MAC adresom zakačen na kablovski modem. Šta ako na ruter kačiš dva ili više računara? Kako bi onda klonirao više MAC adresa?

To prosto nije tačno, ti možeš da kloniraš MAC adresu svog računara ali to nije neophodno da bi veza funkcionisala, tj. ne moraš.

Sad ću da vas poslušam, ovako kako ste mi rekli, pa ću da vam javim kako sam prošao...

Restartuj modem. Startuj ruter. On se spoji na modem i eto ga na netu. Spojiš prvi racunar lanom na ruter i pristupiš preko browsera u njegova podešavanja. Tu ceš vec sve videti. Možeš postaviti da ti ruter sam odreduje adrese, a možeš i svakom uredaju ponaosob dati fiksnu adresu iz opsega koji piše u podešavanju rutera.
Kod mene je na linksysovom ruteru 192.168.1.1 a racunari su 192.168.100.1 pa 192.168.101.1 itd. Za tren oka svi vide net...

Ovako stoje stvari, ruter mi je 192.168.1.1, desktop1 mi je 192.168.1.2, a desktop2 mi je 192.168.1.3 i za sada sam uspeo da ih umrezim pingujem sa desktop1 ruter i vidi ga, pa onda pingujem drugi komp i njega vidi! Oni se medjusobno vide ali neta NEMA! E sad da li je problem u polju sa MAC adreson (Clone, default) ili nesto drugo, ne znam... Evo slika mog podesavavnja

Prilozi

• Status.jpg
    Status.jpg
    137.3 KB · Pregleda: 72
  • WAN.jpg
    WAN.jpg
    74.3 KB · Pregleda: 76
  • LAN.jpg
    LAN.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 69
  • Wireless.jpg
    Wireless.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 58
I konacno.... To je to.... Sad je sve OK. Problem ipak JESTE lezao u polju za MAC adresu, gde sam morao da kliknem na "Clone MAC" gde je klonirao fizicku adresu moje mrezne sa desktopa1, plus sto sam bio fantasticno glup pa manuelno dodavao IP adrese, a DHCP bi mi svejedno poslao! To sam prevideo. Hvala vam svima. Pozdrav! ;)

Drago mi je da ti je proradilo ali to sa MAC adresom stvarno nema nikakvog smisla ni logike. Uostalom ja sam isto na SBB i nisam klonirao MAC adresu pa mi radi.

Prilozi

• Devices.JPG
    Devices.JPG
    34.4 KB · Pregleda: 70
  • Basic.JPG
    Basic.JPG
    40.8 KB · Pregleda: 73
  • Status.JPG
    Status.JPG
    34.9 KB · Pregleda: 74
Pogresio sam. Lokalne adrese su 192.168.1.100 192.168.1.101 192.168.1.102
Nekoliko dana sam sve raskacio i sada kada hocu ponovo da spojim preko rutera nailazim na slican problem.
Lan radi ali veza izmedju modema i rutera se ne ostvaruje...
Sjbb mi daje adresu kompu, kada je direktno spojen, bez problema ali ruteru nikako.
To je isti problem... Ko me je terao da raskacujem ruter...

pa ne, samo ti ostavi uključen ruter, mislim možeš da ga restartuješ eventualno, ali neka bude up and running i povezan sa modemom. Tek onda resetuj modem, i pusti ih da se izdogovaraju preko DHCPa

Sada sve radi kao sat.
Prvo sam ukljucio ruter i dao mu malo vremena da se "sredi". Zatim modem koji se ovaj put ekspresno inicijalizovao i odradio sta treba. Za razliku od pre dva sata kada se mucio sa uspostavljanjem veze.
U mom kraju su prosle nedelje imali neku havariju tako da je vrlo moguce da ce biti jos problema...
Ono sto je bio problem kod mene je sto su promenili DNS1 i DNS2. Ruter je to sam postavio kako treba ali na racunaru je ostala stara vrednost. Sasvim slucajno sam video da vise nije 87.116.194.2 i 3 vec je 82.116.194.2 i 3.
Da sam ostavio dhcp i za lan ne bih ni znao za problem.
Sa sbb-om se nikad ne zna...

I? Jesi li klonirao MAC adresu ili ti radi i bez toga?
Pošto ovde kod nekih ljudi vlada zabluda da je kloniranje MAC adrese računara ključ svih problema sa ruterima ;)

Kloniranje Mac adrese mi je iskljuceno. Nikad mi nije pravilo problem.
Sada sam nesto udesio lan ali "Iskopace njega Billy". :)

:)

"E paa...nosićemo se prijatelju moj, pa ko kome dođe glave" :)

Drago mi je da ti je proradilo ali to sa MAC adresom stvarno nema nikakvog smisla ni logike. Uostalom ja sam isto na SBB i nisam klonirao MAC adresu pa mi radi.

E, mozda i ima istine u tvojoj prici posto sam klonirao MAC adresu i jos plus stiklirao opciju da mi IP adrese dodeljuje automatski DHCP server, mozda bi sve i proradilo da nisam dirao MAC, samo ovo drugo da sam izmenjao.... Sve jedno radiiiii!!! :):):)

Nazad
Vrh Dno