Šta je novo?

Wireless-pomagajte

PENDULA

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
619
Cvrsto sam se resio da za (svoj prvi) broadband pristup internetu izaberem ovu opciju - WIRELESS (nakon brojnih problema nisam uspeo da ostvarim ni jednu drugu vrstu konekcije - ni kablovski ni ADSL). Totalna sam neznalica na ovom polju pa molim za pomoc i sugestije:

1. koju vrstu opreme (PCI kartica, antena - eksterna), koji modeli i od kojih proizvodjaca,

2. koji provajder, za koliko para,

3. kako proveriti (izmeriti) kvalitet signala - prijema u mom kraju. Gledao sam mape na sajtovima nekih provajdera (VERAT npr.) pa u vezi toga - ako sam na samoj periferiji kruga koji graficki na mapi prikazuje radijus prijema oko bazne stanice (ili se to zove AP - access point) da li mogu da imam zadovoljavajuci signal...

4. dinamicka ili staticka IP adresa i uticaj ovoga na P2P i na online igre

5. koliko se sve to isplati u pogledu kvaliteta i brzine veze, dajte neka iskustva

HVALA !!! :wave:

1. sto se tice opreme, ne bi bilo lose da se konsultujes i sa provajderom za koga se odlucis, a na PCI karticu treba ici ako ti je udaljenost do antene do recimo 10-ak metara.
Znaci, PCI kartica ili ap (zavisno od toga gde postavljas antenu), kabl i antena (eksterna, osim ako si jako blizu ap-a).
2. prvo proveri koje provajdere imas u blizini, tj. ciji signal hvatas...
3. program za windows se zove Netstumbler (free) ako koristis PCI karticu, ako budes koristio ap, stvari se malo komplikuju. Sto se tice mapa pokrivenosti, mozes biti i dosta udaljen od ap-a ako imas dobru opremu (ja recimo, koristim provajdera na udaljenosti od oko 4km).
4. staticka definitivno, ako ti cena odgovara.
5. licno, pre bih se odlucio na adsl ili cable, tako da, ako uskoro ocekujes neko od ta dva, mislim da ti se ne isplati ulagati u opremu za wireless.

Nadam se da sam bar malo pomogao 🙂

4. staticka definitivno, ako ti cena odgovara.
mozda glupo pitanje, ali... sta to nedostaje dinamickoj IP adresi sto staticka ima?

Poslednja izmena:
Sale99 je napisao(la):
mozda glupo pitanje, ali... sta to nedostaje dinamickoj IP adresi sto staticka ima?

Mozda gresim, ali meni znaci remote desktop, hostovanje web, file, game servera... a jedini nedostatak u odnosu na dinamicku je sigurnost.

Pa nece biti bas., mnogo se brkaju pojmovi sa tipovima adresa...

Korisno je imati public (javnu) ip adresu, da bi mogao da hostujes, tj. da bi mogao da prihvatis konekciju od spolja. Sa adresom iz privatnog opsega to u principu ne moze (jedini izuzetak za koj ja znam kod nas je sbb, kod koga je uradjen NAT 1:1, tako da svaki korisnik prakticno iz NAT-a dobije jedinstvenu javnu adresu).

To da li je adresa staticka ili dinamicka nije direktno vezano za pricu o javnim i privatnim adresama, tj. sa pricom o High id na emule i mogucnosti hostovanja. Obicni korisnici skoro nikad nece dobiti staticku ip adresu, pogotovo ne staticku javnu, staticka private ip adresa skoro nicemu ne sluzi :d.

Bad MF je napisao(la):
Pa nece biti bas., mnogo se brkaju pojmovi sa tipovima adresa...

Korisno je imati public (javnu) ip adresu, da bi mogao da hostujes, tj. da bi mogao da prihvatis konekciju od spolja. Sa adresom iz privatnog opsega to u principu ne moze (jedini izuzetak za koj ja znam kod nas je sbb, kod koga je uradjen NAT 1:1, tako da svaki korisnik prakticno iz NAT-a dobije jedinstvenu javnu adresu).

To da li je adresa staticka ili dinamicka nije direktno vezano za pricu o javnim i privatnim adresama, tj. sa pricom o High id na emule i mogucnosti hostovanja. Obicni korisnici skoro nikad nece dobiti staticku ip adresu, pogotovo ne staticku javnu, staticka private ip adresa skoro nicemu ne sluzi :d.
Pa da li je onda moguce sa javnom (ili cak sa private) dinamickom adresom efikasno razmenjivati fajlove preko P2P klijenata s obzirom da oni, pretpostavljam, zahtevaju prihvatanje konekcije spolja - na principu koliko das, toliko dobijes.

Koji wireless ISP kod nas nudi najpovoljnije varijante sto se tice ovoga.

Da li je moguce kupiti AP koji ima ugradjen NAT za prevodjenje privatne u javnu adresu, koliko bi to kostalo i da li se isplati?

Dakle, jos jednom, da li je dinamicka ili staticka nema uticaja na p2p programe, bitno je da li je javna ili privatna ip adresa. Ako je javna onda mogu da se primaju konekcije od spolja. Takodje, ako je privatna onda u nekim slucajevima mogu da se prihvataju konekcije od spolja. To zavisi od provajdera samo a ne od tebe i tvoje opreme. Konktretno, sbb je jedan od takvih provajdera, iako imas adresu iz privatnog opsega, mozes da primis konekciju od spolja. Za ostale wireless provajdere ne znam, dosta njih daju adrese iz privatnog opsega, i nije moguce ostvariti konekcije od spolja sto negativno utice na p2p programe.

Verat na primer daje javnu ip adresu. U svakom slucaju kad budes zvao potencijalnog provajdera, pitaj ih za p2p saobracaj i kakva se ip adresa dobija.

Sbb ne bih preporucio pre svega zbog ocajne tehnicke podrske, iako moze dobro da radi, dzaba sve kad nisu u stanju da popravljaju kvarove na vreme... Pogledaj njihov zvanican forum i mozes da vidis u kakvom je stanju wireless http://forum.sbb.co.yu/

Nazad
Vrh Dno