Šta je novo?

Wireless-po hiljaditi put

mitnick

Čuven
Učlanjen(a)
03.07.2003
Poena
619
vec neko vreme tapkam u mestu shto se tiche wireless-a i dolazim do svakojakih odgovora, ali nikako do pravog :mad: :mad: :mad:

Daklem, nalazim se 150-200m max od vrha Hotela "Slavija", gde se nalazi AP Verat-a...Moj prozor direktno gleda u AP....

Neki kazu da mi treba AP, neki da ne treba, poshto sam toliko blizu AP-a...Oni koji me savetuju, imaju mahom koncizne savete (IZUZEV CRNOG - Alal cufta) tipa:"Nisam siguran, mozesh da probash..." i sl... :wall: :wall: :wall:

Pitanje glasi (molim korisnike istog provider-a koji su na Wireless-u da se izjasne, ako njima vec ista oprema radi posao):

150-200m od AP-a

Koju opremu (tachan model, cena) da kupim i gde (sve do detalja molim, ne mogu vishe da se smaram)? :sceptic:

Da li mi je potreban AP?

Unapred prezahvalan... :wave:

A sto ne pozoves lepo Verat prodaju ili wireless podrsku i lepo ih pitas. Ljudi su jako ljubazni, barem po mojim iskustvima... Ili idi u par firmi koje prodaju wireless, slozi pricu, i kada saberes utiske iz svake firme, nadji zlatnu sredinu i to je to. Ili ako naletis na nekoga ko je bas autoritet, lepo ga poslusaj i to je to...

testthenext je napisao(la):
Neki kazu da mi treba AP, neki da ne treba, poshto sam toliko blizu AP-a...Oni koji me savetuju, imaju mahom koncizne savete (IZUZEV CRNOG - Alal cufta) tipa:"Nisam siguran, mozesh da probash..." i sl...
Odaljenost od Ap-a nema nikakve veze,malo mi je blentavo da neko kupi AP pukne 30-50 eura vise i koristi ga u klijent modu, ako to isto moze da odradi obicna klijent kartica.Zar nemas nijednog drugara da ti na jedno popodne pozajmi karticu cisto da probas.Na toj udaljenost trebalo da imas vezu i sa antenicom koju dobijas sa kartom.Ako vec moras da kupis moj savet su WL-11pcir (imas u netiksu),geneko w560 ili tako nesto (general ekonomik :D ) i Dlink 520 (nisam bas siguran za oznaku proveri) ;)

raxx je napisao(la):
Odaljenost od Ap-a nema nikakve veze,malo mi je blentavo da neko kupi AP pukne 30-50 eura vise i koristi ga u klijent modu, ako to isto moze da odradi obicna klijent kartica.Zar nemas nijednog drugara da ti na jedno popodne pozajmi karticu cisto da probas.Na toj udaljenost trebalo da imas vezu i sa antenicom koju dobijas sa kartom.Ako vec moras da kupis moj savet su WL-11pcir (imas u netiksu),geneko w560 ili tako nesto (general ekonomik :D ) i Dlink 520 (nisam bas siguran za oznaku proveri) ;)
Pa tesko da udaljenost nema veze :D
Jos kako je vazna kad treba da se odluci koja ce se antena koristiti, mada nije jedini parametar koji utice na kalitet signala...
Uglavnom, svi se saveti svode na "ovo ti je dobro, ono nije lose... Probaj, pa vidi..." jer niko nista ne moze da garantuje dok na konkretnoj lokaciji ne proba konkretnu opremu i to je nazalost tako - ne postoji generalno pravilo za tog i tog provajdera da ce ta i ta oprema sigurno raditi, ali se moze reci da sa tom i tom opremom sigurno nece raditi, a sa nekom drugom su velike sanse da ce raditi korektno... Sad sam i ja krenuo okruglo, pa na cose :-devil-:

Uglavnom, slazem se s tobom da bi s obzirom da je blizu i da ima idealnu opticku vidljivost posao trebala da mu odradi neka od kartica koje si naveo sa sve antenicom koja se dobija uz njih (eventualno neka slabija ili home made externa), ali coveka zanima da li je neko ko ima konkretna iskustva sa Veratom probao te kartice i koju konkretno karticu koristi da bi znao koju od navedenih (ili neku cetvrtu) da uzme da ne bi mnogo lutao...

BTW evo nekih korisnih linkova za pocetak:
www.nsmreza.co.yu
www.bgwireless.net

www.netiks.co.yu
www.geneko.co.yu

Crni je napisao(la):
Pa tesko da udaljenost nema veze
Mislio sam na njegovo pitanje,treba li mi AP ili ne.Inace slazem se da ima veze ;)

raxx je napisao(la):
Mislio sam na njegovo pitanje,treba li mi AP ili ne.Inace slazem se da ima veze ;)
Ma mi smo se odlicno razumeli, ali bi neko mogao pogresno da shvati ;)

BTW ako nema opticke vidljivosti (primera radi, prozori mu gledaju na suprotnu stranu), tada vec dolazi u razmatranje i AP u zavisnosti od udaljenosti antene, ali to je vec neka druga prica...

AP ti ne treba(osim ako nekada resis da imas svoj AP). Znaci, uzmi neku client PCI karticu (recimo Pheenet 29e iz www.netiks.co.yu). E sad, ako uzmes u obzir da te antenice(popularno "pendrek") imaju svega par dbi i da se antenica kaci direktno na karticu,tj. antenica stoji iza kucista, sa njom neces nista postici. Takodje, zbog zidova u tvom stanu koji okruzuju antenicu, imaces domet svega 50m. U tom slucaju, moraces da kupis ili napravis externu antenu. 5m low loss cfd200 kabla kosta citavis 1000din(sa porezom) a za antenu preporucujem da napravis biquad a ako ti je komplikovano, napravi kantenu od nescaffe.
U svakom slucaju, moraces prvo da probas a vodi racuna da(pogledaj temu 512kb u BG-u u sobi internet) ce Verat uskoro da predje na druge protokole pa moze da se desi da kartica koju uzmes ne podrzava iste(raspitaj se podrobnije kod Verata).
Na kraju, jos jednom, nista dok ne probas, idealna oprema ne postoji, sve je na principu "proba i greska".

goksa ti je dobro rekao, Pheenet mozes da uzmes posto sam nacuo da su u veratu pokupovali Cisco 1231g AP koji i ja imam i znam da sigurno radi sa tom karticom.
Moja preporuka ti je da batalis pravljenje antene, kupi neku jeftinu panel ili najmanju grid antenu, bilo koja ce da ti radi posao ako se vide sa AP na slaviji. Mozes da uzmes npr. hiperlink 2409p panel antenu koja kosta oko 40e.
Isto tako ideja da ces to da odradis sa malom antenicom koju dobija uz karticu pada u vodu, mozda bi i uhvatio nesto signala ali to bi bio jako los signal.
Kabal bi bilo lepo da uzmes i neki kvalitetniji, i ne duze od 5m, prosecan kabal gubi do 50% signala na 3m, oni bolji i malo skuplji oko 20% pa ti sad vidi.

Poslednja izmena:
Evo, ovako stoje stvari...Posle gomile izmenjane opreme, doshao sam do toga da jedino hvatam signal kako treba bez antene (promenio sam dve), uz pomoc DELL WIRELESS BASE STATION 1170 i DELL WIRELESS ADAPTER 1180...

Elem, naravno, dzaba mi signal ako ne mogu nishta sa njim da uradim. :mad: Posle nedelju dana maltertiranja :type: , pozivam sve ljude dobre volje, koji se kontaju sa wireless-om da dodju kod mene na klopu i pivo :bottle: , da namestimo ovo, stvarno vishe nemam zivaca.... :wall:

Unapred zahvalan

064/2400-448

Poslednja izmena:
E jebga, dosao bih ja onaj dan ali sam morao na put da odjurim, nego jesi li ti podesio sve parametre kako treba DNS servere pre svega?

Poslednja izmena:
Ovako, ja sam bio kod mitnick-a i evo sta smo izpalamudisali...
Na dve masine koje su u mrezi, potpuno ista situacija. Cas primi signal, cas ispusti...tj. cas se konektuje, pa diskonektuje i tako u krug. U jednoj sekundi se konektuje u drugoj diskonektuje i tako non-stop. Mislim da je problem sw prirode.
Ista oprema radi kod mene odlicno na 1.5km udaljenosti od provajdera ali ne kod Verata.
Elem, posto su oba kompa u mrezi, moguce je da ima nekih gluposti koje su pokupila oba(probali smo sve servise da pogasimo i jos milion stvari). Ostao je reinstall sistema.
Ima li ko ideju sta je uzrok ovoj zavrzlami ???
Poz!

mitnick je napisao(la):
vec neko vreme tapkam u mestu shto se tiche wireless-a i dolazim do svakojakih odgovora, ali nikako do pravog :mad: :mad: :mad:

Daklem, nalazim se 150-200m max od vrha Hotela "Slavija", gde se nalazi AP Verat-a...Moj prozor direktno gleda u AP....

Neki kazu da mi treba AP, neki da ne treba, poshto sam toliko blizu AP-a...Oni koji me savetuju, imaju mahom koncizne savete (IZUZEV CRNOG - Alal cufta) tipa:"Nisam siguran, mozesh da probash..." i sl... :wall: :wall: :wall:

Pitanje glasi (molim korisnike istog provider-a koji su na Wireless-u da se izjasne, ako njima vec ista oprema radi posao):

150-200m od AP-a

Koju opremu (tachan model, cena) da kupim i gde (sve do detalja molim, ne mogu vishe da se smaram)? :sceptic:

Da li mi je potreban AP?

Unapred prezahvalan... :wave:

Mislim da je najbolje da pozoves neku firmu (www.telefonservis.co.yu) ili www.rutel.co.yu ili www.netix.co.yu pa da ti oni predloze sta da kupis da bi se povezao na Internet.

Verate, probali smo 2 PCI kartice(USRobotics za koju ne znam detalje i Pheenet 802.11b sa Realek chip-om od 100mW). Probano je sa kantenom,biquad-om i malim omni antenicama(pendrecima) i uvek ista stvar(i na razdaljini od 200m i od 1km).
Zakljucujem sledece:
Nekompatibilnost je sa vasom opemom. Izgleda samo neka odredjena oprema komunicira sa vama,kao npr. neka Geneko kartica sa kojom sam probao ali je taj Geneko veoma los pa je protok slab ali se uspesno nakaci.
Savetujem vam da od sada belezite koju opremu korisnici( a posto uzimate MAC adrese uredjaja od korisnika mozete odmah na osnovu njih da vidite koja je oprema u pitanju) uspesno koriste i da to navedete na vasem sajtu a ne da preko telefonservis-a i drugih firmi navodite ljude da placaju usluge nekom drugom a sto mogu da urade sami bez ikakvih problema.Ako neko misli da je komplikovano instalirati drajver i sw i uperi antenu, odmah da ga razuverim. Veoma je prosto. Za 4000din koliko naplacujete prikljucak mogli bi da obezbedite i besplatanog servisera koji bi isao kod korisnika i montirao&testitrao opremu. Mislim stvarno ste preterali...

p.s.
Nemam nikakvu nameru da vredjam niti bilo sta...samo budite realni i obezbediti pravu podrsku a ne ovako. Sve najbolje....

re

Cas primi signal, cas ispusti...tj. cas se konektuje, pa diskonektuje i tako u krug. U jednoj sekundi se konektuje u drugoj diskonektuje i tako non-stop. Mislim da je problem sw prirode.

Ovo je uobicajeno kod orginalnih drajvera i firmware za Pheenet,obavezno koristi genericki NDIS 5.1 driver i otstikliraj Windows zero configuration.
Sloba

joja je napisao(la):
Cas primi signal, cas ispusti...tj. cas se konektuje, pa diskonektuje i tako u krug. U jednoj sekundi se konektuje u drugoj diskonektuje i tako non-stop. Mislim da je problem sw prirode.

Ovo je uobicajeno kod orginalnih drajvera i firmware za Pheenet,obavezno koristi genericki NDIS 5.1 driver i otstikliraj Windows zero configuration.
Sloba

Hvala covek ali...
Ovo je problem samo sa Veratom, tj. Cisco opremom. Ja koristim neki Realtek 1.69 drajver ako se dobro secam a Windows zero configuration ne znam gde da odstikliram???
Znam da Netstumbler ima opciju za zero conf. ali u win-u ne znam gde se nalazi...
Poz!

ajmo redom...

1. U Stumbler-u pod device verovatno imas dve opcije:
- koristi iskljucivo opciju sa RTL 8180 ......... NDIS 5.1
2. Start-Settings-Network connections-Wireless network connections-Propertis-Wireless network(tab) - ostavi prazno polje USE WINDOWS TO CONFIGURE MY .........
3. Start - run - msconfig -startup i otcekiraj sve sto te podseca na :
WLAN , Wireless i sl.pa ga nakon restarta rucno ukljucuj,po potrebi.
4.Skini nove drivere i firmware sa www.realtek.com/tw
pozdrav,
Sloba
P.S.
Kada se to uradi realtek radi kao svajcarac,mislim da je kod nas po forumima nepravedno zapostavljen

joja je napisao(la):
1. U Stumbler-u pod device verovatno imas dve opcije:
- koristi iskljucivo opciju sa RTL 8180 ......... NDIS 5.1
2. Start-Settings-Network connections-Wireless network connections-Propertis-Wireless network(tab) - ostavi prazno polje USE WINDOWS TO CONFIGURE MY .........
3. Start - run - msconfig -startup i otcekiraj sve sto te podseca na :
WLAN , Wireless i sl.pa ga nakon restarta rucno ukljucuj,po potrebi.
4.Skini nove drivere i firmware sa www.realtek.com/tw
pozdrav,
Sloba
P.S.
Kada se to uradi realtek radi kao svajcarac,mislim da je kod nas po forumima nepravedno zapostavljen

1. da znam
2. nisam znao da je ova opcija ustvari zero...ok, koristim original sw a ne win za konfigurisanje kartice
3. Zasto da iskljucim sve ovo?
4. Loseg sajta davno ne videh, firmware nisam pronasao

p.s.
Meni karta radi fantasticno ali sa cisco AP-ovima je katastrofa. Videcu da pronadjem firmware a ako znas link za firmware, ostavi ga ovde.
Hvala puno

npetar je napisao(la):
Za 4000din koliko naplacujete prikljucak mogli bi da obezbedite i besplatanog servisera koji bi isao kod korisnika i montirao&testitrao opremu. Mislim stvarno ste preterali...

p.s.
Nemam nikakvu nameru da vredjam niti bilo sta...samo budite realni i obezbediti pravu podrsku a ne ovako. Sve najbolje....

Pozdrav petre,

Slazem se sa tobom da je cena od 4.000 dinara i dalje veoma visoka za prikljucenje na Internet. I verujem da ce u buducnosti to mozda biti korigovano ali i VeratNet ima troskove dovodjenja Interneta do baznih stanica 'linkovi' i samu nabavku baznih stanica itd.. Ono sto mi imamo povoljno to je Internet pristup i verujem da smo tu najpovoljniji.

Da, ali kakav pristup? :wall: :wall:
Za 4000din (taksa) + 2000 (512kbps) + 110€ (Grid antena 24db) + 55€ (USR 22Mb WLan) na 250m od pristupne tachke na hotelu "Slavija" = Ugl. spor net preko dana, sa vishe prekida u trajanju od 15-20 minuta, sa 20-25% izgubljenih paketa....Mogu i ja da otvorim providing, iako nemam link, opremu, pa da uzmem kesh i pricham da je problem do nekompatibilnosti....Neko je u nekom od prethodnih thread-ova rekao:"JA SAM PLATIO INTERNET, NEMAM OVOLIKE PARE NA BACANJE, I OCHEKUJEM DA ISPUNITE USLOVE KOJI STOJE U UGOVORU"...Draza mi je i konstantna veza od 64kbps, nego i 512kbps koja ne radi! :smackbum:

Danas 2.5 sata nisam mogao da otvorim ni jednu jedinu stranicu, a vasha tehnichka podrshka prosto kaze da ne mogu nishta konkretno da urade i da je verovatno rech o nekoj nekompatibilnosti opreme... :zgran:

Ponavljam:"Da je do nekompatibilnosti, ne bi radilo uopshte", na shta samo chujem:"hm...." :trust:

Mislim, lepo je shto se vi trudite da izadjete u susret ljudim, ali molim vas...Ovo nema veze sa poslovnoshcu...Ja razumem da vas Telekom aka na sva zvona, ali onda je mnogo poshtenije da se kaze:"Nemamo kapaciteta, telekom nas zeza", nego:"Telekom nas zeza, ali uspevamo da se izborimo", a da se 10 minuta posle prikljuchenja moze razaznati da to shto prichate nema veze s vezom... :crash:

Hm koliko ja znam Verat ima svoj nezavistan radio link ka madjarskoj pa im Telekom ne moze nista sem da ih pljuje preko novina :)

mitnik koliki ti je signal i signal quality?

jel si probao bio Pheenet 118c+ AP i 24 grid zajedno ?
ako ti ovo ne radi nece nishta.

ja imam ovo od opreme i shljaka super 512k sa veratom na 800m ,ali moj ap nije na slaviji.

Poz mitnick,
Problemi a? Taman sam pomislio da si problem resio za sva vremena ali...
Kao sto se da primetiti u ovoj temi , jedini problem koji ti mozes imati je samo do Veratove opreme. Sa gridom od 24dbi koji baca signal do 30km, jednostavno ne sme da bude problema. Ja mislim da Cisco oprema koju koristi Verat baguje ili da jednostavno imaju mnogo korisnika koji vuku signal sa velike daljine i time guse sve ostale korisnike. Primera radi, ako se neko kaci sa 1km daljine a ostali sa 100m, ovaj jedan moze sve ostale da "ugusi". Ne znam zasto Verat i mnogi koriste iskljucivo Cisco, zar nije pametnije probati razlicitu opremu i uporediti???

Ja predlazem Veratu da podigne neki ftp server lokalno i postave svega par fajlova, pa da korisnici probaju da downloaduju te fajlove kada internet pocne da zeza.
Zasto ovo predlazem? Mozda recimo blizi komsija korisnika koristi neki uredjaj koji radi na oko 2.4GHz i ometa korisnika. Ako je takav slucaj, problem nije do Verata....
Ne znam, sta drugo da probam da predlozim, ali zaista ne mogu da shvatim da je sve prepusteno samim korisnicima tj. da prave tehnicke podrske i to besplatne,nema. Moze Verat da proba da izmenja kanale, stavite kanale 1 ili 2 pa da se proba...Verat koliko ja znam, koristi kanal 5. Ako ima jos signala izmedju 1 i 5 kanala u okolini, oni mogu da prave smetnje jer dolazi do preklapanja ali su zato sad kanali izmedju 5 i 10 kanala neometani. Teba izabrati najpovoljnije, verujem da ima strucnih ljudi u Veratu ali...nikad se ne zna ;)

p.s.
Sa rucno pravljenom antenom biquad, kao sto se da videti u ovoj temi http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48341 , ja ama nikakvih problema nemam sa Memodatom koja koristi Senao opremu (sa provajderom Maksnet(USR oprema), sam imao problema sa biquad-om jer on mnogo rasipa signal, ali sa usmerenijim antenama, problema nema).
Ako VeratNet hoce, neka mi dostavi na pm (private message) podatke za pristup(ja cu vam dostaviti mac adresu svoje kartice), pa da vidimo kakva je situacija na oko 900m opticke vidljivosti sa vasim AP-om na Slaviji.
Nisam je sasvim sigurno merodavan tester opreme, ali svakako mogu da napravim neko poredjenje posto faq na Veratu ne postoji(kao i kod ostalih provajdera),a sto je opet, posledica ne postojanja prave tehnicke podrske.

Pozdrav Veratu i ostalima...(i nemojte da se nervirate, ovo je Srbija zar ne? ;) )

pozdrav jos jednom.

@mitnik
Javi se nasem direktoru sektora V-Line i porazgovaraj sa njime o tome... u svakom slucaju ako nisi zadovoljan uslugom (zbog tehnicke nemogucnosti) mozes uvek uzeti novac nazad ali se nadam da cemo uspeti to da resimo.

@npetar
Koristimo cisca jer smo to izabrali kao nase tehnicko resenje, sto se tice lokalnog ftp-a moze se nesto naci na http://maiden.verat.net/pub pa cisto za probu.

Zaista dajemo sve od sebe da postavimo sto veci broj baznih stanica po gradu ali nam trebaju zakupi krovova po celom gradu. Ako ima neko neki predlog slobodno pisite [email protected]

thx pozdrav

Vrh Dno