Šta je novo?

Wireless pitanje-LAPTOP i AP

fanatic

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
619
Evo ovako, povezan sam na WIRELSS preko AP-a na krovu iz njega ide kabal u mreznu kartu. To je na racunaru u sobi. E sada, treba da mi stigne LAP TOP sa wireless karticom u sebi pa me zanima sledece: Hocu li imati bilo kakav signal u ovom slucaju na LAP TOP-u ? Znaci zanima me, mogu li da setam LAP TOP po stanu i da budem na NET-u ? Dakle, totalni sam laik za ovakve stvari pa ako sam samim tim lupio nesto, moli Vas da ne zamerite. Pozdrav

Poslednja izmena:
Šanse su 99% da nećeš moći da surfuješ koristeći integrisanu wireless karticu u laptopu. Glavni problem je što ćeš najverovatnije videti signal AP-a ali tvoja integrisana kartica neće imati dovoljnu snagu da 'dobaci' do AP-a.

Onih 1% su najčešće srećan položaj okolnih zgrada koje nekim čudom povoljno odbijaju signal AP-a u kombinaciji sa laptopom u koji je ugrađen kvalitetan wi fi čip. Ili ako si blizu AP-a šanse se povećavaju.

Ne vidim da te išta sprečava da to isprobaš i sam :)

Pa i to sto kazes. Meni je AP od prilike nekih 10m maximum od stana. (Zadnji treci sprat zgrade i iznad mene krov na kojem je AP). Probam pa javljam.

Nisi bas bio jasan u prvom postu pa malo razjasni: da li je AP o kojem pricas tvoj i njim se ti kacis na neki drugi AP (mislim da si to hteo da kazes) ili je taj AP bas pristupna tacka (tako da se odrazim) i nije tvoj pa si se ti samo kablom povezao na mrezu?

Ako je AP tvoj, i nalazi se na utp-u izmedju tvog racunara i tvoje antene, onda lap ne moze da hvata taj signal jer tada AP radi u bridge modu, jedina opcija ti je switch u koji bodes kabal iz AP-a i razdvajas na tvoja dva racunara, ili u jedan racunar i jos jedan AP u stanu, pa da taj AP iz stana hvatas wi-fi karticom iz lapa.

pripazi samo pri kupovini lap topa da ti se wireless kartica frekfrencijski slaze sa tim AP-om. a ako je tako mala razdanjina ... ja verujem da ces moci. evo pogledaj realno, kad bluetooth moze tu razdaljinu da pokrije, mada kao sto je vec neko rekao, sve to zavisi od polozaja, zidova, trt-mrt ...

moj ti je predlog da probash pre nego shto se ti upustish u tu avanturu.

ja imam na mom 802.11b ... ako ti se poklapa sa AP-om ... mozemo nesto da se dogovorimo, ako zivis u blizini, ako nemas nikog blizeg ...

pozdrav.

Sta ti znaci "da ti se wireless kartica frekfrencijski slaze sa tim AP-om" ?
U b i g standardu imas odredjen broj kanala i svaki kanal "radi' na odredjenoj frekvenciji koje se krecu od 2,4 - 2,5 GHZ. Kada stavljas AP uredjaj da radi u AP modu ili bridge modu ti mu odredjujes na kojem kanalu ce raditi. Klijent uredjaj koji se "kaci" na taj AP ce isto raditi na tom kanalu.
Jesi li mislio na razliku izmedju b(g) i a standarda?

Poslednja izmena:
zex24 je napisao(la):
Nisi bas bio jasan u prvom postu pa malo razjasni: da li je AP o kojem pricas tvoj i njim se ti kacis na neki drugi AP (mislim da si to hteo da kazes) ili je taj AP bas pristupna tacka (tako da se odrazim) i nije tvoj pa si se ti samo kablom povezao na mrezu?

Da. Izvinjavam se. Znaci AP je moj kojim se kacim na drugi AP provajdera koji je u blizini.

@nemanja_scg

Ok. Imam gde da probam hvala u svakom slucaju. E sada, ne znam ima li svrhe uopste kupovati drugi AP da bih surfovao po stanu. Mislio sam da moze ovako, znaci iako dobijam LAP TOP da iskoristim i to ako ne, desktop varijanta je "keva". :smoke:

Hvala

Taj AP koji ti je na krovu ti je u Bridge bezi sa APom provajdera tako da njega ne mozes da koristis da bi i sa lapom imao net. On u svakom trenutku korisi wireles za povezivanje sa AP provajdera i ne moze u isto vreme da sluzi i za konektovanje sa latopom. tako da imas dva moguca resenja.

Jedno je da u desktop racunar vezes sa APom na krovu (kablom) i da u njega stavis wireless karticu pa da se lapom kacis na desktop racunar i surfujes. Serovanje konkcije interneta je objasnjeno u Sticky-u. ali u tom slucaju desktop mora da ti je ukljucen da bi surfao.

Druga varijanta je da na AP na krovu nakacis Tvoj AP sa ruterom koji je u samoj gajbi i onda razvuces kabl do desktopa a Laptop se onda kaci na tovj AP u gajbi i na taj nacin eto neta za oba kompa. Ovo ti je skuplja varijanta ali u ovom slucaju imas mogucnost da ti je desktop ugasen a da sa lapom setas po gajbi i surfas.

nadam se da sam bio od pomoci.

s' postovanjem JA:smoke:

Sarah Carigan je napisao(la):
Taj AP koji ti je na krovu ti je u Bridge bezi sa APom provajdera tako da njega ne mozes da koristis da bi i sa lapom imao net. On u svakom trenutku korisi wireles za povezivanje sa AP provajdera i ne moze u isto vreme da sluzi i za konektovanje sa latopom. tako da imas dva moguca resenja.

Jedno je da u desktop racunar vezes sa APom na krovu (kablom) i da u njega stavis wireless karticu pa da se lapom kacis na desktop racunar i surfujes. Serovanje konkcije interneta je objasnjeno u Sticky-u. ali u tom slucaju desktop mora da ti je ukljucen da bi surfao.

Druga varijanta je da na AP na krovu nakacis Tvoj AP sa ruterom koji je u samoj gajbi i onda razvuces kabl do desktopa a Laptop se onda kaci na tovj AP u gajbi i na taj nacin eto neta za oba kompa. Ovo ti je skuplja varijanta ali u ovom slucaju imas mogucnost da ti je desktop ugasen a da sa lapom setas po gajbi i surfas.

nadam se da sam bio od pomoci.

s' postovanjem JA:smoke:

Dovoljno jasno. Hvala

@zex upravo to ... permutovao sam loncice .. znam da su uglavnom na 2.4GHz ... upravo sam mislio na b ili g ...

poz

Nazad
Vrh Dno