Šta je novo?

Wireless pitanja

pedja_85

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2007
Poena
330
Pa da krenemo sa pricom :), ja sam u selu u okolini Vrsca, posto nemam mogucnosti za kablovski ili ADSL pre par meseci uzeo sam wireless. Od opreme imam grid antenu od 24db, nije Hiperlink, Planet 4033 AP, koji se napaja preko 20-tak metara LAN kabla, dakle napajanje je u mojoj sobi.
Do sada sam bio kod provajdera Donet sa paketom 256/256, signal mi je varirao od 30-40 ali je protok bio konstantan i dobar, problem je sto je bilo prekida kod provajdera na 5-6 dana i to se ponavlja svakih 2 nedelje. Resio sam da predjem na 3dnet, uplatio 1Mb i tu tek nastaju problemi. Od antene sam udaljen 400m ali nemam opticku vidljivost, imam 2 spratne kuce izmedju mene i antene.
Signal mi je izmedju 20-30 preko dana i tada net radi katastrofa ili ne radi uopste. Navodno ovi sa servera vide da ja sa tim signalom mogu da vucem i do 4Mb, ostalim ljudima koji su nakaceni na istu tu antenu net radi odlicno, samo meni zeza.
Ocigledno je problem u mojoj opremi, ali to ovom sto mi je ugradio ne mogu da dokazem, jer uvece kada mi signal predje 30 net radi ali nekih 250-400 kb i ovaj moj majstor kaze pa eto radi ti.

1. Da li neko zna sta je moguci problem, ja licno mislim da je nesto do AP-a?
2. Primetio sam da mi se signal nocu poveca sa 25-30, na 40-50, da li je to normalno?
3. Lan kabal koji ulazi u komp probao sam da prikljucim na stari komp i neki stariji laptop i oni taj kabal uopste ne vide. Ovaj majstor kaze da je povezao taj prikljucak nekako drugacije pa ga ovi stariji ne vide, testo tipa serijski, paralelno, stvarno se ne razumem oko toga. Da li je i ovo tacno?

Izvinite na ovom velikom tekstu. :)

Poslednja izmena:
Wireless je takav da nemoze da radi normalno bez optichke vidljivosti na vecoj udaljenosti !! AP sigurno nije problem...
Chudno je kako su te i uopshte pustili da koristish internet sa takvim signalom ??

Pustili su ga da bi mu uzeli pare.

To što pinguješ AP je neka refleksija koja nema efikasnost, zato ti se net vuče. Jedino rešenje je postavljanje nekog AP-a u optičku vidljivost.

Isto radi i kada se zakacim na drugi predajnik sa kojim imam opticku vidljivost, tj ne radi. Resio sam da vratim opremu ovom sto mi je ugradio i uzecu iz 3dneta opremu na 5Ghz.
Nego cisto da razjasnim zbog sebe, da li neko ima odgovor na 3. pitanje? Dakle Lan kabal iz mog kompa izvucem i stavim u drugi komp i laptop koji su malo stariji, na tom drugom kompu je ploca asus a7v8x i oni uopste ne prepoznaju taj Lan kabal.

Trebalo bi da ga vide bez problema.

Nazad
Vrh Dno