Šta je novo?

Wireless - oprema? help.

Calavera

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
609
Pozdrav, u zadnje vreme vas samo citam :D kako pricate o tim brzim linkovima pa sam resio da predjem na wireless..
http://www.metrohive.net/cenovnik.htm
Uzeo bih njihov home paket, ali mi je oprema preskupa (tj ubedjen sam da moze da se nadje dosta jeftinije). Da li mi neko moze pomoci oko izbora firmi/modela komponenti za wireless pristup?
Pitao sam njihov support, evo odgovora: "U pitanju je oprema bazirana na 802.11b protokolu, sto ukratko znaci da funkcionise na 2.4GHz, sa max. protokom 11Mbps. Neobee.Net koristi Sparklan WX1590 ili Linksys WAP11 v2.2 uredjaje, Andrew 26T-2400 antene i Andrew C2FCP low-loss kablove. Kod domacih dobavljaca opreme mozete naci jos nekoliko
vrsti uredjaja, D-Link, Alvarion, Cisco, itd."
Posto apsolutno nemam pojma o ovim uredjajima i sl (a nisam citao kompjuteraske casopise), ne znam sta mi tacno treba.
"uredjaj" koji on pominje - to je neka PCI kartica ili nesto externo?
antena - kakva? (kako izgleda, koliko je velika (pitam zbog montaze))
kablovi - pretpostavljam da je kvalitet bitan, i interesuje me preko koje duzine kabla ne treba ici?
Da li je to sve od opreme sto mi treba?
Video sam da www.pinsoft.com ima wireless sekciju u cenovniku, i cini mi se da je isplativije uzeti tamo. Preporucite ako jos neka firma (pozeljno NS) ima ove robe..
Hvala :)
(ovo bih da uvedem vrlo uskoro, postovacu rezultate)

Ukoliko ti nije preko potrebna wireless oprema, bilo bi bolje jos malo sacekati. Vec se lagano prelazi na 22Mbps, a u toku su i pripreme za velike pretumbacije na polju telekomunikacija kod nas. Uz to, novi sistemi ( koji se vec pojavljuju i kod nas ) , ne zahtevaju veliku spoljnu antenu, vec samo opticku vidljivost sa predajnikom. Inace, sto se tice kompletne mrezne opreme, zna se da je cisco najbolji ( ili bolje receno najprofesionalniji ), ali zato i nekoliko puta skuplji od ostalih. Ne znam kako 3com stoji sa opremom koja bi tebi trebala, ali i on je sjajno resenje ( mada i kod njega to kosta djavo para ). Bolje stavi prvo sve na papir, pa sracunaj sta ti se od svega isplati. ( kakav visokoumni zakljucak ctp; )

:D

E, ljudi, da ste vi meni zivi i zdravi ja vec duze vremena radim sa 22Mbit. Naravno po mojim testovima tih 22 je realno oko 15-16, sto je sasvim dovoljno za gledanje divx-a. To je izmedju ostalog i bilo najveci problem 11Mbit opreme, kojoj je protok bio nedovoljan. Oprema koju ja imam ima 256bit WEP, koji je po nekim inostranim istrazivanjima najbolje uradjena, tj. algoritam je bolje napravljen. Izbacen je bug koji se ogledao u tome sto kada se uspostavlja veza izmedju dva uredjaja, kluc se salje obicnim ascii kodom, pa tek onda zapocinje sifrirani protok. Jos uvek ni na jednom undergromud ruskom sajtu nisam nasao princip razbijanja 256WEP-a, a 64 i 128 je toliko supalj, da i pocetnici sa iole malo iskustva mogu da prisluskuju transver. Naravo da ce neko vremenom i 256 razbiti, ali je za sada rockstable.

Sto se tice opreme tu postoje pci, pcmcia, usb i ap varijante, pa u zavisnosti sta vam treba tako se i formiraju cene. Antene su takodje raznolike i za razlicite primene. Od omni antena ciji je ugao zracenja 360 stepeni, pa sve do strogo usmerenih antena ciji je ugao nekih 3-4 stepena.

Kablovi su kod wirelessa najveca problematika i na njima NIKAKO NE TREBA STEDETI. Ipak kroz zicu prolazi 2,4GHz. Duzina lowloss kabla ne bi trebalo da prelazi 10m, ali sto krace to bolje.

Dosta za sada. Ako ima pitanja, pitajte. Pomagacu koliko mogu...

Vrh Dno