Šta je novo?

Wireless (office) LAN- iskustva...

proximo

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2004
Poena
319
Doslo je vreme da se promeni lokacija moje firme i planira se preseljenje na drugu lokaciju u septembru mesecu. Postojeca mreza se sastoji od 23 racunara i 3 servera i jos uvek je workgroup (sto zbog lenjosti IT-ja, sto zbog brze ekspanzije jos uvek nije domenska).
Hteo bih da izbegnem kilometre kablova i zamisao je da se mreza postavi kao wireless ali nisam do sada imao nikakva iskustva sa tako postavljenim mrezama.
Napominjem da ce kancelarije biti smestene u nekih 300m2 na istom spratu!

Interesuju me sve vrline i mane tako postavljenih mreza, kao i da li je moguce postaviti toliku mrezu putem wirelessa.

Sada je red na vas.....:type:

Ako ti na svim mašinama treba samo izlaz na Net možeš da razmišljaš o toj varijanti, ali ako kojim slučajem računari treba da vuku nešto sa servera, bolje zaboravi Wireless i idi na klasičnu mrežu.

wireless ima problema sa bezbednoscu i brzinom, ako ti ta dva nisu bitna onda ok, inace je bezveze...
Dodatno wireless je i skuplji.

Razvuci kablove - manje ce te boleti glava :)

Razvuci kablove - manje ce te boleti glava :)

Upravo tako.

Wireless je - maltene - isključivo za kućnu upotrebu, da ne bi razvlačio kablove po stanu... :smoke:

Lepo napravi plan mreže (gde će ko da sedi, gde će da stoje serveri, printeri itd), odradite kabliranje (najelegantnije rešenje je da se kablovi postave u pod) i to bi bilo to.

5:0 za kablove!!!

hvala vec ste mi dosta pomogli!
:wave:

5:1.
Wireless uopste ne mora da bude skuplji, niti je bezbednost problem. Brzina, doduse vec jeste.
Sedi i izracunaj koliko kablova, kanalica, konektora, swicheva/patch panela (i radnih sati) ce ti trebati za kabliranje, uporedi to sa cenom 20ak wifi kartica i 1-2 AP-a, i samo ce ti se kasti.

5:2

Kod mene u firmi je oko 120 lljudi na wireless-u i niko se ne buni (mail, razmena dokumenta, internet, i terminal server...), a sigurnost je na nivou MAC filtriranja....

Znaci WiFi samo zavisi od topologije prostora, materijala zidova i udaljenosti radnih stanica od AP-a....

Kabal ostaje kabal, ali WiFi nije kao sto je bio kada je pocela era bezzicnih mreza.....

!

Obzirom da si nam dao nedovoljno informacija (o starom tipu mreze, prirodi posla firme, planovima za buducnost...) pokusacu da te najbolje posavetujem, ovako napamet.
Ako uzmemo pretpostavku da je na ranijoj lokaciji firme bila UTP 100Mb/s mreza i 3 servera(nisi naveo koja i u koje svrhe!) realno je da su zaposleni navikli na brzinu, sto ide u prilog LAN-u.
Ako postoje 3 servera (pretpostavljam file, mail i internet+firewall) to znaci da se tu razmenjuju razni podaci.
Ti znas da ako su kojim slucajem to sitni podaci (txt, doc, jpg, xls...) onda neces imati problema, ali ako vuces velike fajlove (glomazne baze, video materijal, prelom stampe...) onda zaboravi na wireless.
Pitanje bezbednosti u wireless-u je reseno, tu ne moras brinuti. Kao i cena kostanja celokupne instalacije - jeftinije je od LAN resenja.
Znaci kablovi... ili mozda kombinacija?
Mozes na jednom mestu, npr. u direktorskoj kancelariji(po default-u oni ne vole kablove) ili u sobi za sastanke ili u cekaonici ili negde sl. ubaciti jedan wireless router da izgleda i prakticno i fancy. Cesto se u konferencijskoj sali vezuje laptop sa projektorom gde cesto nema mesta i nije estetski da od zida visi UTP kabl.
Takodje bi preporucio da ako imas file server u njega ugradis GbLAN kartu i ako kupujes novu aktivnu mreznu opremu kupis i swich sa makar jednim Gb portom. Naravno, ako finansije dozvoljavaju, extra bi bilo da sve masine imaju GbLAN kartu i svi sa svim Gb portovima. Opet i to ima smisla kada su racunari novijeg datuma. Na "krsevima" se to ne isplati jer je nekad GbLAN brzi od diska.
To je to, ako jos nisi odlucio, javi detalje mreze i prirode posla pa da ti bolje pomognemo.
:wave:

Vrh Dno