Šta je novo?

Wireless N router sa G i N adapterima - da li opada jacina signala

hypnotic

Slavan
Učlanjen(a)
23.01.2006
Poena
320
Pozdrav svima,

Sat vremena trazim na google-u odgovor na ovo pa posto nisam uspeo reko mozda neko ovde moze da mi pomogne.

Naime, ako imam WIFI N ruter,a u podesavanjima stoji mixed B/G/N, kada povezem recimo dva N adaptera dobicu jaci signal na oba, ali sta se desava ako uskoci neko ko koristi G adapter, da li ce opasti samo brzina (koja mi nije ni bitna) ili ce se i jacina signala spustiti na G standard pa da ispadne ako sam jedva hvatao signal u sobi sa N adapterom da se posle izgubi potpuno?

Hvala unapred na odgovorima.

Koliko ja znam jačina signala nema apsolutno nikakve veze sa time.

N, G, B nije vezano za jacinu signala nego iskljucivo za brzinu. (to su standardi za brzinu).

По некој логици би за 54 мбит на Н стандарду (маскимум 300) требала мања емитована снага сигнала у односу на Г....

N standard ne postiže veće brzine zbog jačeg signala već zato što šalje više signala istovremeno.
Jačina signala zavisi prvenstveno od samog predajnika i antene.

Hvala puno na informacijama,ja sam bio ubedjen da N moze vise da dobaci

N može više da dobaci, ali to opet nema veze sa konkretnom snagom signala.
Inače, kada sam testirao sada skoro G i N rutere slične klase, što se dometa tiče nije bilo primetne razlike. Tamo gde nije radio G, nije radio ni N.

Poslednja izmena:
Jačina signala konkretno zavisi od same antene i AP uredjaja, kao i od samih prepreka kroz koje prolazi signal. N standard zbog svoje novine MIMO (multiple input multiple output) postiže 4-5x veće brzine od g i a standarda. MIMO novina podrazumeva 4 stream kanala, tj. maximalno do 4 antene koje uporedo šalju podatke. E sad, jedina razlika gde se g standard može pokazati boljim jeste kada se n standard koristi kod mreža na 5GHz, pa je samim tim signal slabiji i teže prolazi kroz zidove i čvrste objekte, za razliku od G standarda koji radi isključivo na 2.4ghz.

Znači zaključak, N standard ima veću propusnu moć ali je jačina signala generalno ista kao i kod a i g standarda.

Hteo sam da kažem da postoje i G i N ruteri sa slabijim i jačim predajnicima i antenama.
Generalno na N rutere stavljaju jače i zbog sistema sa više antena obično se bolje snalazi u nekim situacijama gde G već pada, ali ako imaš G i N ruter iste snage, otprilike će na istom mestu izgubiti signal.

Hteo sam da kažem da postoje i G i N ruteri sa slabijim i jačim predajnicima i antenama.
Generalno na N rutere stavljaju jače i zbog sistema sa više antena obično se bolje snalazi u nekim situacijama gde G već pada, ali ako imaš G i N ruter iste snage, otprilike će na istom mestu izgubiti signal.

tek sad si me zbunio sa ovom tvojom konstatacijom

Антене су углавном декларисане на 2 дБи (или тако нешто).
Питање је: Ако рутер са 1 антеном од 2дБи добацује 40 метра (хипотетички), да ли ће рутер са 2 антене (исто 2дБи) добацивати тачно 40 или ће и више од тога (рецимо 50м)?

Uh... kao što rekoh, testirao sam G ruter sa jednom antenom (Linksys) i N ruter sa tri antene (D-Link) i gubili su signal na istom mestu.
To ne znači da isto važi za sve rutere, jer sam ranije sa jednim N ruterom imao mnogo bolji signal iza nekoliko zidova nego sa G ruterom koji je bio praktično neupotrebljiv.

Sve zavisi od konkretnog rutera. Ne ponašaju se svi G i N ruteri isto.

Uh... kao što rekoh, testirao sam G ruter sa jednom antenom (Linksys) i N ruter sa tri antene (D-Link) i gubili su signal na istom mestu.
To ne znači da isto važi za sve rutere, jer sam ranije sa jednim N ruterom imao mnogo bolji signal iza nekoliko zidova nego sa G ruterom koji je bio praktično neupotrebljiv.

Sve zavisi od konkretnog rutera. Ne ponašaju se svi G i N ruteri isto.

Следећи пут скини антену (ако рутер има више од једне антене) па провери проток, снагу сигнала и домет.

Ne znam da li je za ovu temu ali mi treba pomoc.Imam TP-link adsl ruter model TD-W8901G.Razmisljam da kupim blue rey player LG BD 570 koji ima wireless.Negde sam procitao da mi treba jaci ruter N serije. Da li bi mi i ovaj postojeci odgovarao sa jacinom od 54 Mb/s sa obzirom da rastojanje od plejera i rutera oko 2 m, ili rastijanje nema veze sa tim. Serija N je 150 Mb/s pa navise. Konkretno mislim na model TD-W8960N.

Zavisi sta ces strimovati preko rutera mada ja sam ipak za n standard, pogotovo ako budes strimovao neki br 1080p standard ili 3d sadrzaj. A generalno rastojanje ti na toj distanci ne znaci mnogo, bitno je da li ima nekih fizickih prepreka izmedju rutera ili nekih drugih uredjaja koji rade na istoj frekvenciji, dakle bezicni fiksni telefoni, mikrotalasne, drugi ruteri... A i ta brzina od 54mb/s je teoretska, u realnosti tu brzinu podeli sa 2.

Poslednja izmena:
Nije dovoljno imati ruter na koji cete staviti 200mW karticu, i neku jaku omni antenu. To ce se videti dosta u krug, ali ce na nju moci da se konektuju samo oni koji mogu da dobace do te antene. Znaci ako vi na laptopu nemate isto toliko jak uredjaj, moci cete imati signal samo kolko laptop moze da dobaci do APa. Dve antene moraju da komuniciraju, nije dovoljno da je na jednom mestu brutalna izrucena snaga.

Slazem se potpuno ali je najbitnije koji je standard u pitanju kao i okruzenje u kome radi, dakle zagusenost etra i prepreke. U ovom slucaju coveku treba kvalitetan ruter sa podrskom za N standard i nece imati problema, s obzirom da ce ruter raditi u kucnom okruzenju i komunicirace sa uredjajem koji se nalazi u istoj prostoriji.

Ne znam da li je za ovu temu ali mi treba pomoc.Imam TP-link adsl ruter model TD-W8901G.Razmisljam da kupim blue rey player LG BD 570 koji ima wireless.Negde sam procitao da mi treba jaci ruter N serije. Da li bi mi i ovaj postojeci odgovarao sa jacinom od 54 Mb/s sa obzirom da rastojanje od plejera i rutera oko 2 m, ili rastijanje nema veze sa tim. Serija N je 150 Mb/s pa navise. Konkretno mislim na model TD-W8960N.

definitivno N i to N 300 standard zbog brzeg protoka podataka a ne zbog dometa i sa G moze isto ali film u sljad slikama

Pa i ja sam mislio da je snaga u pitanju a ne rastojanje .Ne bi bilo nikakvih prepreka izmedju . Taj player ima i wlan mogu da koristim kabal ali sam mislio da malo smanjim "sumu" kablova u sobi. U svakom slucaju zahvaljujem vam se na odgovorima i pomoci. :wave:

Nazad
Vrh Dno