Šta je novo?

Wireless LAN na Wireles WAN?

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Kako zakaciti kucnu wireless mrezu na wireless internet lokalnog provajdera? Iliti slikom...
opp8uh.png

Da li je moguce direktno spojiti access point klijent uredjaj na access point router uredjaj?

Dobro pitanje. Iskreno nemam nekih ideja koje bi mogle biti najprakticnije ali mislim da mi pada nesto na pamet...
Mozda bi moglo da se to izvede sa dva wifi rutera. Prvi da bude u client modu pa da kablom salje signal u drugi koji bi bio AP. Ili mozda da se na net prikacis preko jednog kompa koji bi bio upaljen 24/7 a da signal saljes na jedan ruter koji bi bio AP.
Najbolje bi ti zavrsavalo nesto sto bi moglo u isto veme da radi i kao ruter i kao client odnosno wifi karta....

Valjda ce se javiti nekko strucniji od mene pa ce ti bolje odgovoriti na ovo pitanje....

Moze varijanta sa dva rutera, tj jedan da ti bude u client modu (mozes da kupis gotove APove koji imaju client mod, sa jednim lan portom), ili da kupis neki ruter i instaliras neki ddwrt, openwrt i podesis da bude u client modu. Lan kablom povezes taj Ap koji je u client modu na WAN port drugog rutera, koji ce raditi kao AP. Druga opcija je da das pare na neki mikrotik sa i kupis 2 wireless kartice, ili da kupis dve pci wifi kartice, mogucnosti ima mnogo, samo pitanje je koliko znas da namestis te stvari

Predpostavljam da je u pitanju non-advanced user, tako da bi mozda najbolje bilo da se preporuci neka opcija koja bi bila najjednostavnija i najfleksibilnija....

Ovako nešto ?

TL-WR743ND_WISP.jpg

AP Client Router Mode – WISP Client

TPlink tvrdi sledeće (nisam probao)

TP-LINK's TL-WR743ND is designed to be set in AP Client Router mode as its default wireless mode to support a WISP connection. When it works as a WISP client device to access the Internet, local computers can connect to TL-WR743ND via wireless or cables. The true value of the TL-WR743ND is that it simultaneously performs the roles of a conventional modem router and a normal access point!

Evo ga kod nas
Ovo bi do nekle bilo najisplativije resenje i najjednostavnije samo vec unapred vidim da ce biti problema. Predpostavljam da nema jaku antenu a potrebna je jaka antena za uspostavljanje veze sa ISP-om u zavisnosti od razdaljine. Sto automatski znaci da ako se stavi neka jaca (usmerena antena), moci ce da hvata ISP ali tesko da ce ozraciti celu kucu. Posto se ovo oslanja na WISP, mozda je najbolje naci neki ruter sa dve ili tri antene a da podrzava WISP...

Recimo polu-advanced korisnik, ili advanced koji se jos nije upustao u slozenije probleme, ali ne bi imao nista protiv... Ipak, u ovom slucaju drzao bih se neke entry level opreme. Zahtevi nisu narocito ozbiljni, pa ne bih davao previse para. PC sa 2 kartice i 24/7 rezimom mi je prva ideja, ali nekako nezgrapna, moze to i elegantnije. "WISP" bi bio pravi odgovor - pod uslovom da eksterna grid antena moze da pokrije ruterski posao!?!

Da li neki od ovih uredjaja ima opciju za 2 antene? http://www.tp-link.com/en/products/?categoryid=1246

Sumnjam da ce ti grid zavrsiti posao... Radice vrv, ali pitanje koliko ce podrucje u kuci pokrivati. Neka jaca omni antena bi tu bolje zavrsila posao, bar se meni tako cini - nisam 100% siguran.

Mada mislim da ti je najbolja varijanta sa 2 rutera. Yagi antena na ruteru ka APu provajdera, a fabricka na drugom ruteru i gotovo.

Wireless ruter, u klijent modu, ka provajderu pa na njega zakacis LAN port drugi ruter, u AP modu, koji ce da reeemituje bežično po kuci i preko njegovog LAN porta do PS-a po želji. Prvi ruter (u klijent modu) treba da ima mogućnost prijavljivanja na provajdera. Pretpostavljam da se na provajdera kačiš korisničkim imenom i lozinkom. Većina rutera ima mogućnost prijavljivanja bilo preko VPN-a ili PPPoE-a (na WAN portu ili kod tebe na Wirelessu).

Da... WISP je lepa zamisao, steta sto je u ovakvoj realizaciji obican gimmick... Hvala svima na savetima, idem da vrebam ap i ruter po oglasima!

Poslednja izmena:
Koliko vidim, nisi nigde naveo da li koristis 2.4GHz ili 5GHz opseg za konekciju prema provajderu. Ukoliko si na 5GHz, Tp-Link resenja u startu padaju u vodu. U tom slucaju ili Ubiquiti ili MikroTik bazirana resenja su ti moguca u klijent modu dok u AP modu iza njih mozes da se igras sa cim hoces.

2.4 sa obe strane!

Nazad
Vrh Dno