Šta je novo?

wireless... kako i koliko?

IvanziLLa

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2004
Poena
620
Nemam mogucnosti (tehnickih naravno) za Adsl, kao ni za Kablovski("nije dosao cvor do mene"...) pa sada trezim druge solucije...

interesuje me koliko me kosta set up za wireless, antenica, kabel i + kartica...a koliko pretplata (od /do)...

Ja sam kod Vukovog spomenika, i gledam na celu Zvezdaru i Vracar :)

Kod kog provajdera ces ici prvenstveno zavisi od toga ciji signal uhvatis, a cene su raznolike (mislim da je uglavnom 256k oko 2000 dinara).
Kod vecine provajdera se placa otvaranje naloga, i krece se oko 1000-2000 dinara.

Sto se tice opreme, ako si blizu ap-a i ako imas opticku vidljivost, i naravno ako ti je udaljenost od racunara do antene do nekih 10-ak metara, mozes proci sa jeftinom wireless karticom i home-made antenom (pogledaj na www.bgwireless.net).

Aha, hvala.
Pazi, nemoguce je da nemam vidljivost jer sam na 7 spratu i imam ceo Vracar i Zvezdaru na dlanu :) lol

Pa me bas interesuje cena antene i slicnog ...hmm

Ako bi naveo koliko si otprilike udaljen vazdusnom linijom do ap-a i koliko bi antena bila udaljena od kompa, mogao bih konkretnije da ti pomognem

pa fora je sto mogu da ti opisem gde sam... ali ne znam gde je ap?!
bas sam off topic sa wirelessom, nesto nismo u dobrim odnosima :(

Onda bi ti bilo najbolje da nadjes nekog sa laptopom ili da pozajmis karticu i antenu da skeniras etar, pa da vidis sta od provajdera hvatas, i kakav ti je signal, a samim tim i koja te oprema "krpi".
A mozes pogledati i na sajtovima provajdera (verat, sbb, tehnicom...) zone pokrivenosti. Verujem da neki od njih pruzaju i usluge merenja signala i zakupa opreme, sto je malo skuplje resenje od ortaka sa laptopom, ali, ako nemas opcija...

trabl je napisao(la):
pa fora je sto mogu da ti opisem gde sam... ali ne znam gde je ap?!
bas sam off topic sa wirelessom, nesto nismo u dobrim odnosima :(

Imas Maksnetov ap u Dimitrija Tucovica,imas valjda (davno je bilo kad sam pucao na tu stranu) Verat,Artkom i Tehnikom na onoj velikoj zgradi (bese Inex?) na uglu 27 marta i starine novaka (nadam se da nisam pogresio ulicu),pa sto ti kazu ljudi probaj...

inace,par drugara se nakacilo na artkom i prilicno im dobro radi. Ja sam godinu dana bio na maksnetu ali sam imao problema sa komsijskim drvetom pa ne znam koliko dobro radi ,)

Ej Khamal sa kojom opremom si se kacio? Koliko si daleko od AP-a?

ja sam na sedmom spratu, tako da ce mi tesko neko drvo smetati, ali opet... imam dva komada al velika... mozda...

moratju da pogledam to...

pa lose stojis sa mnom mozda sam mogao da ti pomognem.Bdw nabavio sam laptop sa karticom za skeniranje,da ti mozda ne treba

rodiger79 je napisao(la):
Ej Khamal sa kojom opremom si se kacio? Koliko si daleko od AP-a?

Ima nekih 400m udaljenosti, pravljena biquad antena i Sparklan 1590 AP. Fino je sljakalo sve dok komsijino drvo nije olistalo :)

Khamal je napisao(la):
Ima nekih 400m udaljenosti, pravljena biquad antena i Sparklan 1590 AP. Fino je sljakalo sve dok komsijino drvo nije olistalo :)

Cek taj 1590 nema klijent mod, zar ne? Pretpostavljam da si morao da radis update firmware-a?

Radi u klijent modu i po defaultu ali moze da se kaci samo na isti takav AP. Posle promene firmvera sljaka ko lood sa svima ali ne radi u Ap modu...

ok hvala. treba mi za ortaka ali mislim da mi taj ne odgovara

Vrh Dno