Šta je novo?

Wireless ISP AP -> WRT54G -> LAN+WLAN ?

muaddib

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
604
Da li je moguce sve ovo uraditi samo koriscenjem Linksys WRT54G (DD-WRT 2.3 beta firmware):
povezati se na AP internet providera i onda tu konekciju podeliti korisnicima koji su povezani u lokalnoj mrezi, sto kablovima sto wireless (2 korisnika kablom + 1 wireless putem WLAN PCI). Dakle da za ISP to bude samo jedan korisnik, a mi da vec delimo protok kako nam odgovara.
U kom modu treba postaviti WRT54G (wds, client bridge?) i sta jos treba podesiti?
Ili je ipak neophodno kupiti jos jedan uredjaj?

ista stvar me muci, samo je u pitanju wrt54gs, i odgovor je da mora jos jedan uredjaj, i to zbog korisnika sa wireless karticom. inace, da su svi korisnici kablom spojeni onda bi moglo samo sa wrt54g koji je u client bridge modu.

jok taj uredjaj je ujedno i rooter tako da bi to trebao samo da podesis u njemu, mozes i deljenje protoka da odradis samo ti treba neki modovan firmware, potrazi na netu!

muaddib je napisao(la):
Da li je moguce sve ovo uraditi samo koriscenjem Linksys WRT54G (DD-WRT 2.3 beta firmware):
povezati se na AP internet providera i onda tu konekciju podeliti korisnicima koji su povezani u lokalnoj mrezi, sto kablovima sto wireless (2 korisnika kablom + 1 wireless putem WLAN PCI). Dakle da za ISP to bude samo jedan korisnik, a mi da vec delimo protok kako nam odgovara.
U kom modu treba postaviti WRT54G (wds, client bridge?) i sta jos treba podesiti?
Ili je ipak neophodno kupiti jos jedan uredjaj?

Rekoh vec Marsiju, par tredova ispod. Ne moze!!! Kupite jos jedan AP :S:

Ako WRT radi u klijent modu, ne moze da bude i AP.
Mora da bude klijent da bi se kacio na WiFi provajder, a da bi se iko kacio na njega mora da bude ruter/ap.
Sto ce reci, fali ti jos jedan ap ili klijent.

Pametnije je kupiti drugi klijent, jer je ruter/ap skuplja stvar, a WRT to radi odlicno, grehota je njega koristiti za klijent.

jeste kartica jeftinija od AP, ali ja sam se odlucio za AP jer onda ne mora komp da mi bude upaljen non stop kako bi ostali iz mreze imali net.

Sasa je napisao(la):
Ako WRT radi u klijent modu, ne moze da bude i AP.
Mora da bude klijent da bi se kacio na WiFi provajder, a da bi se iko kacio na njega mora da bude ruter/ap.
Sto ce reci, fali ti jos jedan ap ili klijent.

Pametnije je kupiti drugi klijent, jer je ruter/ap skuplja stvar, a WRT to radi odlicno, grehota je njega koristiti za klijent.

Za klijenta uzmite nekg B polovnjaka. uglavnom svi WISP-ovi rade na B.

Dakle odgovor je onakav kakav sam se bojao da ce biti.
Otpada resenje u kome jedan racunar treba da bude stalno ukljucen.
Ako meni jedan komsija dozvoli onda cemo sva trojica preko kabla, pa WRT54G u client ili client bridge mod, koji bi vec trebalo?
Da vas onda pitam koliko je dobar WRT54G kao client za WISP?
Koristio bih u tom slucaju antenu koju sam kupio u kbcnetu, neka noname od 40e.
(bas bih voleo da znam koja je ovo zapravo antena http://www.kbcnet.co.yu/oprema.htm)
Da li ce ovo sve moci da dohvati 2km? Inace kbcnet samo tu antenu i ugradjuje korisnicima, pa bi smo je i mi dobili da su nam oni ugradjivali sve.

muaddib je napisao(la):
Dakle odgovor je onakav kakav sam se bojao da ce biti.
Otpada resenje u kome jedan racunar treba da bude stalno ukljucen.
Ako meni jedan komsija dozvoli onda cemo sva trojica preko kabla, pa WRT54G u client ili client bridge mod, koji bi vec trebalo?
Da vas onda pitam koliko je dobar WRT54G kao client za WISP?
Koristio bih u tom slucaju antenu koju sam kupio u kbcnetu, neka noname od 40e.
(bas bih voleo da znam koja je ovo zapravo antena http://www.kbcnet.co.yu/oprema.htm)
Da li ce ovo sve moci da dohvati 2km? Inace kbcnet samo tu antenu i ugradjuje korisnicima, pa bi smo je i mi dobili da su nam oni ugradjivali sve.

Trebace client mod, bridge nikako, jer isp dopusta konektovanje samo jednog uredjaja. Vi cete biti iza NAT-a.
Koliko je dobar... Vjerujem da ce ti raditi dobro, mada ne bi bilo lose da probas da li uopste radi. Npr. kod mog 'seoskog' provajdera nece da prodje mac filter, jer prijavljuje 2 mac adrese :S:
S obzirom na detaljnu specifikaciju :d antene rekao bih da je neki jagi. Dobacice 2 km, jer ne trebaju velike brzine, ali opticka vidljivost sa ovakvom antenom i daljinom je imperativ.

:wave:

izvinjavam se sto dizem ovaj thread, ali imam jedno pitanje!
posto imam Linksys WRT54G (firmware- DD-WRT v.24 11/10/2005), ne pitajte zasto taj AP, skontao sam iz prica da i nije nesto... ali sta je tu je :)
nego, radi mi u klijent modu i na njega je prikacen jedan racunar!
sada zelim pirkaciti jos jedan i moje pitanje je: na koji nacin ce oni deliti konekciju i da li ja tu mogu da uticem?

ToxiC je napisao(la):
izvinjavam se sto dizem ovaj thread, ali imam jedno pitanje!
posto imam Linksys WRT54G (firmware- DD-WRT v.24 11/10/2005), ne pitajte zasto taj AP, skontao sam iz prica da i nije nesto... ali sta je tu je :)
nego, radi mi u klijent modu i na njega je prikacen jedan racunar!
sada zelim pirkaciti jos jedan i moje pitanje je: na koji nacin ce oni deliti konekciju i da li ja tu mogu da uticem?

Da i nije nesto ?

Ja ne znam nista bolje, toliko ja mislim da "nije nesto". ;)
A slicno ce ti reci svako ko se iole razume.

Pozdrav!

Cekaj malo.
Jesi li siguran da je to .24 od 11.10.2005 ??
Da nije od nekok drugog datuma ili .23 ?
Imas final.23 od 25.12.2005.
Imas opcije za dodeljivanje protoka po mac adresi, IP adresi, kako god hoces.
U prevodu kako namestis, tako ce i deliti. :)

Sasa je napisao(la):
Da i nije nesto ?

Ja ne znam nista bolje, toliko ja mislim da "nije nesto". ;)
A slicno ce ti reci svako ko se iole razume.

Pozdrav!

Pa covek je donekle u pravu. Evo ja imam Asusa i Linksysa (GS) i Linksys je na susenju vec mjesecima :D Daleko od toga je los, ali precesto se zalomi neki koji se baguje, resetuje i sl. Ipak je to sve niza klasa i daleko od toga da nema nista bolje :wave:

Poslednja izmena:
ipedja je napisao(la):
Pa covek je donekle u pravu. Evo ja imam Asusa i Linksysa (GS) i Linksys je na susenju vec mjesecima :D Daleko od toga je los, ali precesto se zalomi neki koji se baguje, resetuje i sl. Ipak je to sve niza klasa i daleko od toga da nema nista bolje :wave:

Ja ga imam preko 8 meseci i "nikad briga nikad stres". Masovno ga koriste na bg wireless-u, prodao sam ga na 5-10 mesta i nikome ne pravi problem.

Moguce da FW zeza ili da neko ne ume da ga podesi, ali misljenja sam da je sam uredjaj, hardverski, izuzetan.

Pozdrav!

Naravno da je IZUZETAN kad ga ganja proesor na 200MHz, koji moze da se klokuje na 216MHz. Uredjaj ima sve sto se pozeleti moze.
Inace postoji mogucnost i da mu se ubaci SD kartica, pa da je koristi kao eksternu memoriju. Oni malo ozbiljniji dodaju mu i serijski port i jos ponesto.
Uredjaj je stvarno izuzetan. Nisam probao Alchemy i Talisman, vec samo DD-WRT i nemam reci koliko je dobro.

Sta ce mu vise memorije ? Logovi ? :)

COM port pretpostavljam sluzi za brzu administraciju, mozda nesto tipa "real-time" ?

Nazad
Vrh Dno