Šta je novo?

Wireless i POE

kiza ns

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2003
Poena
619
par pitanja za vas sa srednjom elektro ili još bolje nekim sličnim faxom... :trust: :trust: :trust:

UTP kabl od AP-a do kompa mi je 35m. iskoristio sam 4 žice koje se ne koriste da provučem struju. medjutim, zbog dužine kabla izgleda da nema dovoljno struje zanapajanje ap-a (sreća pa sam sve probao pre montaže na krov). e sad pitanje je šta da radim. uzeo sam unimer i premerio napone i identični su (ili čak malčice viši) na drugom kraju kabla. problem je što na unimeru nemam da meri amperažu, ali verujem da je dosta manja. otpor na celu dužinu je 8 oma (sad ja ne znam da li je to puno ili malo, nisam imao baš puno veze sa elektronikom u životu, ali volim da čačkam).

e sad, uzimajući u obzir sve što sam rekao, da li da uzimam neki jači adapter (i koliko jači) ili da uzmem poseban kabl za struju, i kakav, da ne uzmem 35m kabla pa da opet ne radi. jel odgovara onaj licnasti koji se koristi za zvučnike (1 mm u preseku)... ja bih radije provukao struju kroz ethernet, ali ako ne može...

valjda nisam bio previše konfuzan

btw, da napomenem da je kabl ok, kad povežem ap i komp preko 35m kabla, a struju direkt na ap sve fercera. kada struja ide preko 35 m kabla, ap se upali ali ne radi, lampice trepere i tako to - definitivno nedostatak struje.

probao sam i drugi adapter koji imam 1A - 9 ili 12V i neće ni preko njega

Poslednja izmena od urednika:
Izmeri napone kada je ap prikljucen, pa vidi koliko padaju.

pazi, na adapteru koji sam dobio uz njega piše 9V 700ma, mada daje 13V. sada kada sam probao da merim kada je priključen napon pada na 10V (što je i dalje više od 9 koliko mu treba)

probao sam i sa univerzalnim adapterom (1A) i na 12V i na 9V i sa njim na recimo 12V napon padne za svega 0.1 V (sa 12.1 na 12) a na 9V padne sa 9 na 8.9V...

sad mi tek ništa nije jasno... naponi su u svakom slučaju dovoljni. a čim priključim direkt napajanje na ap sve proradi

našao sam neki stari unimer koji meri samo do 500mA. em je mator em je sa kazaljkom, ali po brzini kojom zakuca kazaljku na maximum rekao bih da ako adapter daje 1A to posle 35m kabla padne na oko 600mA

ljudi, zar niko ne zna koliko struja padne ako je otpor u celom kablu 8 oma?? da mi kaže koliko jači adapter da nabavim

Poslednja izmena od urednika:
evo moje iskustvo ista duzina kabla ista nelogicna situacija. u pitanju je bio asus wl500g, kome treba 2A i tri dana sam se ubijao od merenja i raspitivanja i na kraju digo ruke. naravno probao i drugi ispravljac i svasta jos. sa druge strane linksys wrt54gs kome treba 1A mi je radio bez problema.
neki moj zakljucak na kraju cele price je bio da zica od utp jednostavno nije bila dovoljno debela da izvuce ovih 2A.
ako ti AP ne radi mislim da ti sve te cifre dobijene merenjem nista ne znace, jer drugacije su karakteristike AP u radnom rezimu i u rezimu kad zeza.
preporucujem ti da probas sa debljim zicama 0.75, 1 ili cak 1.5, u principu ponesi AP sa sobom i odi do radnje ili buvljaka i probaj na licu mesta da li radi. ja nisam imao vise ni zivaca ni snage da se cimam sa ovim...

mislim da će tako i da bude :)

Ja sam imao odprilike 20 metara kabla i bez problema je radio POE sa kvalitetnim LAN kablom (drak** ?), tih 35 je vec malo mnogo cini mi se :(

Stvar je u tome sto se struja menja u zavisnosti od potrosnje. Kad ap povuce struju 1-2A padne napon i ne moze da radi (8oma * 1 amper je 8 volti, mnogo je 8 oma :))

kupio 35m kabla 0.75mm... radi ko sat :)

je** me POE i što sam se maltretirao sa njim

na koliko volti ti radi AP a na koliko ispravljac?

sad su oba na 9V, 700mA, mada ovaj ispravljač daje i malo više od 9V

btw, pre nego što sam kupio dodatni kabl, pozajmio sam iz prodavnice ispravljač 12V 1.5A - ni sa njim nije radilo. sada sa ovim kablom radi ko sat. definiitvno nije moglo kroz 35m UTP-a...:smash: :smash:

Poslednja izmena:
samo da kazem da mi je linksys wrt54gs radio bez problema sa 35m utp kabla. napajao se svojim default ispravljacem 12v, 1A. takodje, su mi dva ova linksys radila sa jednim ispravljacem od 12v 2A.

Vrh Dno